logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

B. czeste zaciecia w gornym podajniku orginalow Ricoh AF 350

Pascalt 03 Sty 2008 22:12 1584 8
REKLAMA
  • #1 4654664
    Pascalt
    Poziom 22  
    Ocena: 143
    Poszukiwalem postow o podobnej tematyce, jednak ku mojemu zdziwieniu z marnymi skutkami, czyzby zacinanie papieru w podajniku tego modelu to az taka rzadkosc?
    Ten problem dokucza mi juz od dluzszego czasu, jednak ostatnio po przerwie swiatecznej wydaje sie byc jeszcze bardziej dokuczliwym... Podajnik zacina najczesciej pierwsza kartke (czesto dopycham pierwszy orginal w strone rolek, poniewaz zwykle jesli pierwszy orginal pojdzie, to dana partia sie nie zacina, chociaz ostatnio i na kolejnych potrafi zaciac)... Czyscilem gumowe elementy po podniesieniu klapy podajnika, jednak na niewiele sie to zdalo. Moje wrazenie jest takie, jakby podajnik nie mial sily pociagnac kartki, ale byc moze jest to zludne wrazenie. Rowniez je nawilzalem uwazajac, ze wowczas bedzie wieksze tarcie miedzy wilgotna guma a papierem, jednak pomagalo to bardzo niewiele, albo wcale. Czasem bywa (pewnie zalezy to od papieru), absolutnie nie chce przyjac kartek i wowczas pozostaje tylko recznie klasc na szybie...

Prosze o pomoc w tej kwestii o ile to mozliwe. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4654732
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    rolki (separująca i podająca) i pas pobierający do wymiany ewentualnie trzpień (od strony napędu w podajniku) przenoszący napęd na rolki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4654774
    le5ny
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    wymien rolki chyba ze pobiera kilka kartek to sprzeglo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4654865
    demczuk
    Poziom 11  
    Najwazniejszy element do wymiany to pasek poboru, polecam oryginal, ew rolka poboru.
    Pozdrawiam!
  • #5 4654923
    Pascalt
    Poziom 22  
    Przyjrzalem sie tym elementom i nie nosza zadnych widocznych sladow mogacych swiadczyc o zuzyciu... Z objawow bardziej wyglada mi na sprzeglo - nie wciaga nigdy na raz kilka kartek, ale np. zaczyna wciagac kartke i ta kartka widac, ze wchodzi z trudnoscia (wchodzi wolno - nie tak jak kiedys) i w koncu sie zatrzymuje , maszyna sygnalizuje zaciecie w podajniku... Moge sie mylic, ale to dlatego zalezy mi na trafnej diagnozie, poniewaz wiadomo, ze czesci do kopiarek nie naleza do najtanszych ---> http://allegro.pl/item289801303_df_ricoh_aficio_af_350_450_rolki_do_podajnika.html , a kieszen nie za gleboka :/

Czy moze ktos spotkal sie z podobnym problemem w tej maszynie?

Pozdrawiam i dziekuje za dotychczasowe wypowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4655076
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Spróbuj delikatnie przytrzymać rolkę odrywającą, jeżeli się nie obraca to wina leży po stronie przenoszenia napędu na rolkę odrywającą - wyjątkowo w tej maszynie robi to sam pasek podający (brak paska zębatego), często się ślizga po białych rolkach, nawet pasek oryginał.
    I teraz ciekawostka - ja smaruję pasek (oczywiście od strony wewnętrznej - czyli białych rolek, na których się przewija) smarem syntetycznym (nie reaguje on z gumą) firmy "Leda" i od tego czasu zapomniałem o problemach z tymi podajnikami. Warstwa smaru oczywiście na tyle cienka, żeby się nie wydostawał na zewnątrz.
  • #7 4655097
    Pascalt
    Poziom 22  
    Czy jest cos, co mozna uzyc w zastepstwie tego smaru Leda? Chodzi o cos bardziej dostepnego, jesli nie, to gdzie mozna taki smar dostac?
    PS: Czy smar nie powinien zmniejszyc wspolczynnik tarcia? ;)

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 4655187
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Ja kupuję w Krakowie w marketach typu Castorama, Obi. Może być inny smar, może zadziała silikonowy, byle miał dużą lepkość (lub gęstość) i nie rozpuszczał gumy (odpadają smary mineralne). Co do współczynnika tarcia, to pasek obraca się na tyle szybko, że lepkość smaru nie pozwala mu się ślizgać. Wpadłem na ten pomysł zauważając, że po przesmarowaniu plastikowych panewek często opory obrotu napędów wzrastają, zamiast wbrew pozorom maleć.
  • #9 4655236
    Pascalt
    Poziom 22  
    Calculus napisał:
    Spróbuj delikatnie przytrzymać rolkę odrywającą, jeżeli się nie obraca to wina leży po stronie przenoszenia napędu na rolkę odrywającą - wyjątkowo w tej maszynie robi to sam pasek podający (brak paska zębatego), często się ślizga po białych rolkach, nawet pasek oryginał.

Miales racje - to wina paska - wyjalem pasek, wyczyscilem wewnetrzna strone z bialego proszku i przeplukalem woda - podajnik chodzi jak nowy.

Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem częstych zacięć papieru w górnym podajniku oryginałów Ricoh AF 350 najczęściej dotyczy pierwszej kartki, która jest wolno i z trudem pobierana, co prowadzi do zatrzymania i sygnalizacji zacięcia. Przyczyną mogą być zużyte rolki separujące i podające, pasek pobierający lub sprzęgło. Wymiana rolek i paska poboru, zwłaszcza oryginalnych części, jest zalecana. Często problem wynika z poślizgu paska przenoszącego napęd na rolkę odrywającą, który w tym modelu jest jedynym elementem napędowym (brak paska zębatego). Zaleca się czyszczenie paska z białego proszku i stosowanie smaru syntetycznego o wysokiej lepkości, który nie rozpuszcza gumy (np. smar firmy Leda) na wewnętrznej stronie paska, co poprawia przyczepność i eliminuje poślizg. Alternatywnie można użyć smaru silikonowego o podobnych właściwościach dostępnego w marketach budowlanych. Po oczyszczeniu i nasmarowaniu paska podajnik działa prawidłowo, co potwierdza skuteczność tej metody w rozwiązaniu problemu zacięć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA