logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tranzystor BF459 - czyżby przeżytek?

DamianRTV 04 Sty 2008 01:00 4256 11
  • #1 4655221
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Nie mam pojęcia, gdzie mogę tego posta zapisać - więc proszę na początku moderatora o przeniesienie w odpowiednie miejsce - i z góry przepraszam za kłopot.

Wiem - że jest to wzmacniacz wizji. Ale tu rodzi się pytanie - co można z nich zrobić, jeżeli nie mam pomysłu co do ich zastosowania, były kiedyś w płytkach polskich sprzętów i teraz na płytki kineskopów daje się już cyfrowe układy i hybrydy nawet.
    Dlatego moje pytanie co i jak można wykorzystać, by je właśnie w mądry sposób, gdzieś zastosować - a mam takich sztuk z 50 i aż żal je włożyć do - kosza.

(może je jakoś wykorzystać do diodek by na 230AC świeciły? Ale jak)

Pozdrawiam.

Moderowany przez oldboy:

Przeniesiono z działu Bazar Podzespoły

• #2 4662051
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Wszędzie gdzie są tranzystory NPN i o parametrach takich samych lub niższych niż ww. BF. Jeszcze się przydają w naprawie , do wzm. wizji itd.
  • #3 4662144
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 407
    Przy budowie własnego oscyloskopu - do wzmacniaczy końcowych odchylania zarówno poziomego jak i pionowego. Doskonale się do tego celu nadają.
  • #4 4662541
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 870
    Bez względu na zastosowanie mogę ofirować symboliczne "pół wiadra " takich tranzystorów...
  • #5 4663174
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Dziękuję oldboy - z przeniesienie :D

- ale czy da się je np. wykorzystać jako stabilizator ( jakiś tam wymyślę ) do diodek led by na 230ac świeciły ? - bo mam ich aż ponad 50szt. i siedzą mi nie potrzebne - tak że mogę na nich eksperymenty robić :)

Pozdrawiam
    - Damiano
  • #6 4663207
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    W sumie ten temat jest bez sensu. Każdy majsterkowicz ma zapewne wile więcej powtarzających się elementów i nie szuka tu porady jak je wykorzystać. Masz ich za dużo to wystaw na "Allegro" lub u nas w dziale "Bazar Podzespoły" i po kłopocie. Za uzyskane pieniądze kupisz inne elementy, z których zbudujesz wszystko o czym tylko marzysz lub kupisz jakieś gotowe urządzenie. :D
  • #7 5019811
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Witam - przepraszam że zadaję takie pytanie - ale lepiej się upewnić 3 razy niż raz zrobić błąd - od tego jest to forum by się pytać :P

Mogę go zastosować w wzmacniaczu np. PW9013 zamiast T109 - BF457 mogę dać BF459 - i pewnie w każdym innym wzmacn.
    (w tym miejscu - T-109- proszę tu dopisać jak to miejsce tego tranzystora się nazywa - bo zapomniałem).

Myślałem że dostanę taką odpowiedź - ale samemu sobie odpowiedziałem - proszę tylko o potwierdzenie mojej "twórczości" i zamknąć temat - serdecznie pozdrawiam -Damiano.
  • #8 5019910
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Niby tranzystory na 300V, ale może zniosą nieco większe napięcie w przetworniczkach w świetlówkach kompaktowych? Tamtym zdarza się czasem spalić.
  • #9 5026547
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Czasami na PK płytce kineskopu był jeden taki tranzystorek a czy ktoś pamięta dlaczego?????
  • #10 5026650
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    A po co tyle pytajników?????????????????
    Jak tv kolorowy to były trzy, a jak czarnobialy to jeden, chyba logiczne :)
  • #11 5028658
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

Kolego Damianie :)

Do sterowania diod z 230V są bezpieczniejsze (i lepsze) metody niż zastosowanie tranzystora.
    Taki tranzystor możesz wstawić do każdego wzmacniacza produkcji Polskiej, zamiast BF457.
    Możesz też użyć do kluczowania przekaźników, w sumie wszędzie gdzie potrzebny jest tranzystor NPN o podobnych parametrach (300V, 100mA)

Ja bym nie sprzedawał. Dużo za to nie weźmiesz, a przydać się zawsze może.

Pozdrawiam
  • #12 5029924
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Cytat:
    ak tv kolorowy to były trzy, a jak czarnobialy to jeden,

Święta racja :P

Cytat:
    Możesz też użyć do kluczowania przekaźników...możesz wstawić do każdego wzmacniacza produkcji Polskiej, zamiast BF457...

No właśnie - kurde dlaczego ja wcześniej nie pytałem :shii: tylko do sterowania przekaźnikiem dawałem BD240 itp. :( - pamiętasz zrobiłem taki temat... co dawałem "krowy" by mi się czasem nie "zdymił" https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic899407.html

Dobra zamykam temat, a do diod to jest tu fajny temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic273446.html

:spoko: dzięki :P pozdrawiam Damiano

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tranzystor BF459, dawniej stosowany jako wzmacniacz wizji w polskich urządzeniach kineskopowych, nadal może znaleźć praktyczne zastosowanie w elektronice amatorskiej i naprawach. Użytkownicy sugerują wykorzystanie go jako zamiennik tranzystorów NPN o podobnych parametrach, np. BF457, w różnych wzmacniaczach, a także w końcowych stopniach odchylania oscyloskopów (poziomego i pionowego). BF459 charakteryzuje się wytrzymałością na napięcie do około 300V i prąd do 100mA, co pozwala na użycie go w kluczowaniu przekaźników lub w przetwornicach świetlówek kompaktowych, gdzie może zastąpić mniej trwałe tranzystory. Do sterowania diod LED na napięciu 230V zalecane są jednak bezpieczniejsze metody niż użycie tranzystora BF459. W dyskusji pojawiła się także sugestia sprzedaży nadmiarowych egzemplarzy na platformach typu Allegro lub w dziale "Bazar Podzespoły". Wzmiankowano modele tranzystorów T109 i PW9013 jako przykłady układów, w których BF459 może być stosowany jako zamiennik. Ogólnie BF459 pozostaje użytecznym elementem dla majsterkowiczów, mimo że w nowoczesnych kineskopach stosuje się już układy cyfrowe i hybrydowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA