logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

aviation band receiver - kit, namiastka skanera 118 - 136MHz

TITOO 04 Sty 2008 22:31 4130 4
REKLAMA
  • #1 4658257
    TITOO
    Poziom 12  
    Witam!

Zbudowałem odbiornik pasma lotniczego tzn. 118 - 136 MHz (mod. AM) wg. projektu zamieszczonego tu: http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/aviarx/aviarx.html
    Po ciężkich bojach udało mi się wreszcie coś usłyszeć ufff....:D ale.... no właśnie...
    W tym miejscu opiszę krótko moje modyfikacje względem oryginalnej konstrukcji, a także problemy:
    Zamiast potencjometru R1=10k (tuning) zastosowałem 10obrotowy 1k, czy to ma znaczenie bo obecnie odbieram już od około 107MHz, a sygnał pochodzący z pobliskiego lotniska (122,7 lub 122,9MHz) odbieram przy nap. strojenia 4,13V. Licząc wszystko z prostej proporcji wychodzi mi że pokrywam zasięgiem częstotliwości do 141MHz. Docelowo mam zamiar to zawęzić poprzez dolutowanie rezystorów (+przełącznik) między wyprowadzenia potencjometru połączone z masą i plusem zasilania. Dobrze kombinuję??
    Kolejna sprawa jest bardziej poważna. Nie miałem tej przyjemności kupienia transforamtora pośredniej częstotliwości. (ang. IF transformer, a po polsku na to mówią filtry 7x7, jak pokazywałem datascheet w sklepach elektronicznych to nawet nie wiedzieli co to jest) Wykonałem go sam bazując na jakimś innym ze starego radia - nawinąłem odpowiednią ilość zwojów bazując na notce 42IF122. Jako wewnętrzny kondensator dolutowałem na zewnątrz normalny 39pF - taki miałem, notka mówiła o 47pF, a ja zapomniałem go kupić. (50pF działa tak samo jak 39pF jednak trzeba dokonać niewielkiej korekcji rdzeniem) Podobnie sprawa wyglądała z diodą D2 - detektor - stosowałem już: AAP144, AAP155, AAP153 - przy tej pozostałem - ponieważ sygnał stacji FM nadającej na 107,4MHz był nieco głośniejszy. W tym miejscu należało by zaznaczyć, iż stację tą odbieram bardzo dobrze! - ładnie głośno gra (nawet przy maksymalnym ustawieniu SQ) natomiast przekaz lotniczy jest nie wyraźny i ledwo słyszalny wśród szumów. Po dołączeniu woltomierza do szyny ARW napięcie się nie zmienia, natomiast przy odbiorze stacji podczas strojenia ładnie widać jak układ dopasowuje wzmocnienie wzmacniacza pośredniej częstotliwości. Co zrobić aby to naprawić? Czy może jest to wina filtrów wejściowych. Na stronie jest napisane tak:
    "inductors (Aircoils) L1,L3,L5 can be made easily on a 5mm drill bit"
    i tak: "L1,L3,L5 = 1.5 turns #28 gauge magnet wire (wound on #29 or 3.5mm drill bit, about 1mm spacing in between turns after installing to the pcb." Ja próbowałem zarówno cewek nawiniętych na wiertle 3.5mm jak i 5mm i nic. Odbiór nie zmieniał się. Cewki także rozciągałem i ściskałem również bezskutecznie. A może jest to wina detektora?

Czekam na sugestie i dobre rady!!
  • REKLAMA
  • #2 4658615
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    TITOO napisał:
    Zbudowałem odbiornik pasma lotniczego tzn. 118 - 136 MHz (mod. AM)
    czy to ma znaczenie bo obecnie odbieram już od około 107MHz, a sygnał
    pochodzący z pobliskiego lotniska (122,7 lub 122,9MHz) odbieram przy
    nap. strojenia 4,13V. Licząc wszystko z prostej proporcji wychodzi mi że
    pokrywam zasięgiem częstotliwości do 141MHz. Docelowo mam zamiar to
    zawęzić poprzez dolutowanie rezystorów (+przełącznik) między
    wyprowadzenia potencjometru połączone z masą i plusem zasilania. (...)
    sygnał stacji FM nadającej na 107,4MHz był nieco głośniejszy. W tym
    miejscu należało by zaznaczyć, iż stację tą odbieram bardzo dobrze! -
    ładnie głośno gra (nawet przy maksymalnym ustawieniu SQ) natomiast
    przekaz lotniczy jest nie wyraźny i ledwo słyszalny wśród szumów. (...)
    Czy może jest to wina filtrów wejściowych. (...) Ja próbowałem zarówno
    cewek nawiniętych na wiertle 3.5mm jak i 5mm i nic. Odbiór nie zmieniał
    się. Cewki także rozciągałem i ściskałem również bezskutecznie.
    A może jest to wina detektora? Czekam na sugestie i dobre rady!!

1. Ekranowanie, poprawne zestrojenie zakresu przestrajania VFO
    (dobór L, C , a nie przez ograniczanie zakresu napięć)
    2. Poprawne zestrojenie filtru wejściowego (nie "na ucho", potrzebny
    wobuloskop - pasmo jest b.szerokie)
    3. Antena na zakres 108...138MHz (grube elementy, bo pasmo b.szerokie)
    np. dipol pętlowy z rurek śr. min. 16mm, mocowany na ukos, poprawnie zainstalowana.
    4. Jak najwęższy filtr ceramiczny 10.7MHz. "Zwykłe" mają B3 ~300kHz,
    są za szerokie nawet na radiofonię. Wymiana na węższe (np. B3~130kHz)
    pomoże, choć mniej niż jak w odbiorniku radiowym UKF 87.5...108MHz
    (gdzie "kanały" są co 100kHz).
    Ale jeszcze lepiej zastosować filtr kwarcowy 10.7MHz B~15...30kHz, który
    można zdobyć b.tanio i łatwiej niż f.ceramiczny 10.7MHz /B3~70...150kHz.
    Wymaga to jednaj przeróbki układu i zmiany dopasowania odpowiednio
    do użytego filtru (aczkolwiek w oryginalnym schemacie filtr ceramiczny
    p.cz. jest wpięty "na bezczelnego" bez jakiejkolwiek dbałości o
    dopasowanie...). Jeszcze lepszy był by filtr 10.7MHz/B3~8kHz, ale są
    dostępne tylko nowe, dużo droższe od szerokich "demobilowych" (które
    można mieć z demontażu lub kupić b. tanio (1...30zł).
    W lotnictwie kanały VHF były co 25kHz, a obecnie są jeszcze węższe:
    co 8.33kHz ! Ile ich mieści się w filtrze o B3 ~300...150kHz ? ...
    Nie da się jednak ukryć, że bardzo szeroki filtr maskuje niestabilność
    częstotliwości heterodyny, którą w odbiornikach radiofonicznych ukrywa się
    za pomocą mniejszej czułości i ARCz. Przy dobrym ekranowaniu (również
    cieplnym !) heterodyny i nie wyłączaniu jej (praca 24h, obejście
    wyłącznika zasilania) można sobie poradzić bez ARCz i z węższymi niż
    oryginalnie filtrami (oraz bez syntezy częstotliwości), zyskując większą
    selektywność, mniejsze szumy i odbiór słabych stacji wśród mocnych.
    Co do detektora to nie znam się i nie wypowiem.
  • REKLAMA
  • #3 4665385
    TITOO
    Poziom 12  
    ok, dzięki za pomoc, także tą na PW!! Pokombinuję coś z filtrem 10.7MHz. Dziś byłem w okolicy EPPO - Poznań Ławica i miałem całkiem ładny odbiór (choć to jeszcze nie to), dopóki się pogoda nie zepsuła totalnie.
  • REKLAMA
  • #4 4795163
    TITOO
    Poziom 12  
    Mam kolejny problem.
    Zbudowałem miernik częstotliwości AVT-2831, chciałbym go wykorzystać do pomiaru częstotliwości generatora lokalnego.
    Próbowałem kilku rozwiązań bez rezultatu.
    Czy może mi ktoś pomóc jak ten problem rozwiązać?
  • #5 4796936
    SP3xxx
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Proponuję miernik częstotliwosci dołączyć do nog nr 7 układu NE602 za posrednictwem prostego bufora wykonanego np. z użyciem tranzystor BF245. Dzięki temu nie zostanie obciążony w sposób istotny układ oscylatora scalaka. Schemat takiego bufora jak i 2 innych można znaleźć w "Data sheet" układu NE 602(612 itd). Bufor na BF245 jest jednak najprostszy i spisuje się u mnie zawsze bez zarzutu. Życzę powodzenia w uruchomieniu odbiornika.

Dodano po 31 [minuty]:

Jeszcze wracając do odbioru pasma lotniczego: gdy odczułem potrzebę nasłuchu tego pasma (trochę latam) zbudowałem je praktycznie w ciągu jednego popołudnia z posiadanych w szufladzie "skarbów". Ze złomowanego odbiornika bateryjnego wyjąłem głowicę UKF i przestrojenie jej "w górę" nie stanowiło problemu. Na płytce uniwersalnej zbudowałem układ p.cz. wraz z detektorem AM wykorzystując część AM-ową starego, ale jeszcze możliwego do zdobycia scalaka UL1211. On ma nawet układ ARW.:D Ten układ potrzebuje dość dużej ilości podzespołów biernych, ale nie jest to aż tak straszne. Jako wzm. m. cz. najpierw zastosowałem na tej płytce LM386, ale okazało się, że została mi jedna z kilku zrobionych na zapas płytek z układem UL1497 - wspaniale pracującym i aktualnie on własnie tam pracuje. Między głowicą a częścią p.cz nie stosowałem wąskiego filtra z jednego powodu. Generator w głowicy nie jest zbyt stabilny więc przy szerokim filtrze, szersze pasmo nie zmusza do ciągłego dostrajania, a negatywne cechy takiego rozwiązania nie są zbyt dokuczliwe a ma pewną zaletę - przybliżoną częstotliwość odcztywałem za pomocą wyskalowanego miniaturowego miliwoltomierza. Przy tak "szerokim" odbiorze orientacyjne wskazania są całkowicie wystarczające. Całość została wmontowana w obudowę po starym radiu FM315 którego kilka egzempalrzy za grosze kupiłem kiedyś na Allegro. Jako antenę na dachu zastosowałem przerobioną (wydłużoną), nie używaną już "Jotkę" z pasma 2m... Zalety takiego prostego i wykonanego "na kolanie" odbiornika są znacznie większe niż wady. Ogólnie odbiornik spisuje się od 5 lat znakomicie!
REKLAMA