logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie parametry ma uszkodzony układ DA... na WD800JB-00JJA0?

kazyma 05 Sty 2008 21:26 2404 3
REKLAMA
  • #1 4661881
    kazyma
    Poziom 10  
    Witam Wszystkich.

Spaliła mi sie elektronika w dysku WD800JB-00JJA0 prawdopodobnie przez zamianę kabli zasilających 5V na 12V. Właściwie na płytce wygląda wszystko OK, oprócz jednego układu chyba tranzystora (nie jestem elektronikiem).

Jakie parametry ma uszkodzony układ DA... na WD800JB-00JJA0?

Czy Ktoś może wie jakie parametry są tego układu - ocalałe oznaczenia to DA...... . Czy wymiana elementu wystarczy.
    Może jakiś schemat...
  • REKLAMA
  • #2 4668435
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4683279
    kazyma
    Poziom 10  
    Dziekuje za poradę

Znalazłem (pożyczyłem od kolegi) dysk WD800JB-00FSA0 o oznaczeniu na płytce 2060-001189-003. Oznaczenie na płytce "padniętego" HDD to 2060-001292-000. Czy ta elektronika będzie dobra? Czy na pewno trzeba wymieniać flash ?
    A wracając do spalonego elementu. Byłbym za jego wymianą. Awaria spowodowana była ponieważ zamiast 5V zamieniony był kabel z 12V. nie było więc zwarcia. Na pożyczonej elektronice jest podobny element tylko oznaczony BA
    -RW
    Znalazłem w internecie, że jest to oznaczenie kodem SMD, zarówno BA jak i na spalonym elemencie DA. Nie wiem co oznacza -RW i czy na spalonym elemencie też takie oznaczenie było.
    Na mój gust to spalona dioda zenera albo jakiś inny element zabezpieczający.
    Może Ktoś wie jaki to może być element i gdzie go lub zamiennik dostać.
REKLAMA