logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do optymalizacji Windows Vista - naprawa rejestrów i ikon

06 Sty 2008 01:04 22053 4
REKLAMA
  • #1 4662627
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 4662766
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Jakto pousuwał ikonki?
    Żaden program nie ingeruje w pliki żeby usunąć ikonki.
    Wystarczy przywrócić domyślne ustawienie przypisania programów do danego rozszerzenia pliku.
    A do Visty służa te same narzędzia co do XP tyle że nowsze i uruchamiane z prawami administratora :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4673404
    gniew1971
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Po pierwsze to zostaw jeden system (Viste) a po drugie to www.vista.pl to co kolega wyżej podał przestudiuj. Dwa systemy na jednym kompie, dysku to straszny zółw !
  • #5 4845709
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Optymalizacja Visty nie polega na instalowaniu programów do optymalizowania. Przede wszystkim trzeba uważać co się instaluje, mieć dobrego antywirusa, oraz dobrze poustawiać zarządzanie pamięcią w rejestrze. Dla mnie Vista jest w porządku. Wiem już co pod nią pójdzie a co nie. Praktycznie rzadko zdarzało mi się, aby jakiś program pod XP nie działał na Win Vista. Tak na prawdę zaczęła dużo lepiej działać po reinstalu, a nie napchana programikami (w przypadku laptopa np. "programik który rysuje na ekranie ruch palca po touchpadzie", niepotrzebny nikomu do niczego) z którymi kupiłem komputer :) Trzeba też ustawić wygląd klasyczny a nie Windows Aero, bez tych graficznych fajerwerków przy oknach, szczególnie jeśli nie ma się zbyt szałowej karty graficznej i RAM poniżej 1GB. Polecam ustawienie na stałe pliku stronicowania, np. na 1024MB albo 1536MB. Używanie od czasu do czasu defragmentacji dysku też nie zaszkodzi. Należy wyłączyć też indeksowanie plików oraz zbędne podglądy plików graficznych i wideo w oknach. Foldery najlepiej poustawiać aby wyświetlały się w nich pliki w postaci "Listy" a nie żadnych kafelków itp. Uff.. To na razie na tyle. Nie mam niestety teraz czasu, ale jakby co służę pomocą :) Aha - i wyłączamy wszystkie aktualizacje automatyczne. To my decydujemy czy chcemy i kiedy zaktualizować system. Inaczej będzie się aktualizował w tle i co kawałek sprawdzał dostępność nowych aktualizacji co też w jakimś stopniu spowalnia i przeszkadza w pracy systemu.
REKLAMA