logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie programy do zmiany ikon dysków twardych w Windows XP?

kris6661991 02 Mar 2008 14:35 11166 14
REKLAMA
  • #1 4865221
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Witam...

Mam pytanie raczej prośbę o podanie nazwy programu który robi takie ikony dysków twardych jak na foto (z prawej strony screena).
    http://icube001.deviantart.com/art/Cadoo-Visual-Style-1-0-17229878
    Znacie może jeszcze jakieś fajne programy do takiego przerabiania windows-a?
  • REKLAMA
  • #3 4865297
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ooo włanie :) tutaj jest dużo takich programików... dzieki wielkie za pomoc :)
  • Pomocny post
    #4 4865849
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Poszukaj programu StyleXP.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4866608
    massi
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    VistaDriveIcon Zmienia ikony tak jak w viscie :)
  • #7 4883979
    kris6661991
    Poziom 25  
    Dzieki za wszystkie odpowiedzi :) na pewno cos z tego wybiore...
  • Pomocny post
    #8 4884259
    raczek3
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Nie polecam takich rzeczy bo tak obciąża kompa, wyskakują błędy i są problemy z deinstalacją.
  • Pomocny post
    #9 4887966
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6532
    Wspomniane packi z CrystalXP (BricoPack), nie sprawiają problemów ale z pewnych względów zaznaczę, że ich instalowanie łamie zasady licencji Microsoftu ponieważ wiąże się ze zdjęciem ograniczeń co do instalowania niecertyfikowanych tematów (patch na uxtheme.dll), a w przypadku Vista Inspirat 2 również praw intelektualnych do motywów graficznych. Sam theme CrystalXP zresztą też narusza prawa autorskie, tym razem firmy Apple...
  • Pomocny post
    #10 4887979
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Możesz skorzystać też z Vista Transformation Pack.
  • Pomocny post
    #11 4888114
    m.rock
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Do Ikonek polecam IconPackager.
    A do samego Windowsa to UXTheme PAtcher + MSStyle.
  • REKLAMA
  • #12 4889226
    kris6661991
    Poziom 25  
    Troszku pokombinowałem... i teraz tak, crystal jest śliczny ALE odpada bo zmienia coś w bibliotece... (któraś z dll-ek) i przez połowa exe-ków nie chodzi :( jak na razie mam takie programiki i jest spoko:
    - Vista Drive Icon - tworzy pod dyskami paski info o wolnym miejscu
    - Tweak UI - jakieś drobne bajery typu usuwanie kosza z pulpitu
    - Vista Inspirat 2 (z czego mam włączone UberIcon - świetny efekcik oraz oczywiście Rocket Dock)
    - no i skin na windowsa - Sentinel Back (dostępny na Deviant Art

Mam jeszcze pytanko dotyczące dość "prockożerczego" programu... chciałbym uzyskać efekt spalania okien podczas zamykania... proszę pomóżcie :) szukałem i nie mogłem znaleźć, wszystko jedynie na linuksa... ja mam win MX v6,0 ale bazuje on na XP więc można powiedzieć że XP :)

Dodano po 5 [minuty]:

P.S. jeśli chodzi o mojego kompa to mam:
    Pentium 4 (2,41GHz)
    768Mb RAM (DDR) ale niedługo zmieniam na 1,5GB :)
    grafik to ATI Radeon 9550 (Gigabyte)
    z tego co zauważyłem to bajery pożerają ok 50MB ramu:) bo po zwolnieniu (SysInfoMyWork) miałem ponad 610... teraz jest ok 560-570...
  • Pomocny post
    #13 4889555
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    Od siebie polecam Vista Icons Pack v2.1 Ultimate oraz Vista Icon Pack ST z użyciem np. programu TuneUp Utilities.
    Testowałem i miałem na kompie chyba wszystkie paczki jakie wyszły do zmiany wizualizacji XP na Viste łącznie z mało znanym VistaMizer 2.0.0 i na pewno nie polecam Vista Transformation Pack, ta paczka potrafi nieźle namieszać w systemie tak że konieczny jest format komputera.
  • #14 4889820
    kris6661991
    Poziom 25  
    hehe dzięki :) juz na kilku takich aplikacjach sie wyjechałem ;/ np sterowniki ATI Catalyst ;/ format 100% po deinstalacji...

Dodano po 11 [minuty]:

hmmm... ponawiam pytani o ten program który tworzy efekt spalania sie okien podczas zamykania :) jeśli ktoś zna- prosz niech napisze:
    dzięki z góry
  • Pomocny post
    #15 4891651
    raczek3
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    09 Mar 2008 15:40
    Jak już pisałem to muli kompa ale fajnym programem jest Vista Transform Pack.
    Jak będziesz chciał to ściągnąć to ze strony microsoftu bo bo z innych mogą źle działać.
    I sprawdź program Luna Element, fajny lekko przerobiony wygląd xp

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programów umożliwiających zmianę ikon dysków twardych w systemie Windows XP oraz modyfikację wyglądu systemu. Polecane narzędzia to StyleXP, VistaDriveIcon (tworzący paski informacyjne pod dyskami), IconPackager (do ikon), Vista Transformation Pack oraz pakiety z CrystalXP (BricoPack), choć instalacja tych ostatnich może naruszać licencję Microsoftu i prawa autorskie. Użytkownicy zwracają uwagę na możliwe problemy z wydajnością, błędami i trudnościami w deinstalacji niektórych programów, zwłaszcza Vista Transformation Pack. Alternatywnie rekomendowane są Vista Icons Pack v2.1 Ultimate, Vista Icon Pack ST oraz Luna Element jako lekkie modyfikacje wyglądu. Dodatkowo wspomniano o narzędziu UXTheme Patcher do łamania ograniczeń motywów w XP. Autor poszukiwał także efektu spalania okien przy zamykaniu, jednak nie uzyskał jednoznacznej odpowiedzi. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące wpływu modyfikacji na stabilność systemu i kompatybilność z innym oprogramowaniem, np. sterownikami ATI Catalyst.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA