logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacze ATX linie 12V pojedyncza mocna czy kilka słabszych

serbit 07 Sty 2008 08:43 2812 9
REKLAMA
  • #1 4666687
    serbit
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich forumowiczów,
    tak jak w temacie zastanawiam sie nad wyborem nowej zasiłki.

Tutaj moje propozycje z seri corsair
    jedna linia 12v
    CMPSU-550VXEU - 550W (ok 260zł) 12V 41A(492W)
    CMPSU-650TXEU - 650W (ok 410zł) 12V 52A (654W)

i kilka lini 12V

CMPSU-520HXEU - 520W (ok 320zł) 12v 3x18A(480W)
    CMPSU-620HXEU - 620W ok 440zł) 12V 3x18A(600W)

i tutaj sie zastanawiam czy lepiej jedna potężna linia czy kilka mniej mocnych
    dodatkowo zastanawia mnie fakt co będzie gdy jedna linia będzie bardziej obciążona od innych ew gdy jedna przeciaże.
  • REKLAMA
  • #2 4666714
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Podaj na początek co ma zasilać ten zasilacz ?

Jak przeciążysz jedną linię to spadnie na niej napięcie, zabezpieczenia mogą też wyłączyć cały zasilacz.
  • REKLAMA
  • #3 4666749
    serbit
    Poziom 11  
    Wiec powiem tak moja specyfikacja zmienna jest
    obecnie posiadam Chieftec-a 350
    a bebechy
    c2d 6550 2,33@3Ghz w przyszłości może nawet 3.5 do 3.8
    płyta dfi iron blood t2rl
    pam ocz special ops 4x1g cl 5 @ 860 cl 4
    grafika 7600gt w przyszłości może coś bardziej prądożernego
    3x napędy cd dvd
    2xHDD 250/320 później raid 0 plus jakiś dysk
    duperele typu flop czytnik kart wentyle
    może pompa obecnie hydor na 220V.

Co do mocy to podałem 4 zasiłki bo jeszcze nie jestem zdecydowany
    w obecnym mam czasem restarty jak obciążę jednoczenie proc i grafe.
    zasiłke chcę brać z zapasem mocy min 100W-150W.

Interesuje mnie tylko czy lepiej zasiłka z jena linia czy z kilkoma oczywiście od strony technicznej elektrycznej a nie co teraz jest trendy
    (tak jak węzę do wodnego 8/10 osobiście mam 10/14 i nie narzekam ).
  • #4 4666862
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Z jedną kartą graficzną(jaką byś nie wstawił) + podkręconym C2D sobie Corsair 520W poradzi z palcem w tyłku.

Ilość obwodów 12V ma małe znaczenie tak naprawdę, z jednego obwodu będzie zasilany procesor, z drugiego karta graficzna, takie rozwiązanie niby zwiększa stabilność i bezpieczeństwo(jakieś tam przepisy UE), ale w praktyce nic nie zmienia.

Co do zapasu mocy, to C2D + 2900XT + jakieś tam śmieci przy obciążeniu ma pobór około 300W, więc przy 520W, będziesz miał 200W zapasu.

Polecam zajrzeć na: http://zenfist.pl/pelen.php?id=30
  • REKLAMA
  • #5 4666873
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Odpowiedź już otrzymałeś od mbo.
    Wybrałbym z jedną linią, od strony elektrycznej nie ma to znaczenia.
    Często trafiają do mnie użytkownicy, którzy chcą niepotrzebnie wymieniać zasilacz.
    Wszystko podpięte do jednej linii bo tak było wygodniej "składającemu".
    Wystarczy równomiernie obciążyć poszczególne linie i zreguły po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #6 4666967
    serbit
    Poziom 11  
    :arrow: phoe dzięki za linka do artykułu to dużo mi wyjaśnia
    i upraszcza wybór

Interno tak sie zastanawiam tz czy zasilacze maja jakiś opis który kabel z jakiej lini idzie a pozatym tez nie każdemu sie chce przeliczać obciążalność czy np nie za dużo podłaczył

swoja droga odnosząc sie do artykułu niekiedy producenci zasilają procek i pci z jednej pseudo linii
  • #7 4667060
    phoe
    Poziom 29  
    Wątpię że w firmowym zasilaczu będzie taka wpadka że procesor + VGA znajdą się na jednym obwodzie... a drugi obwód zostanie praktycznie nie wykorzystany. Takie coś to ma miejsce w zasilaczach typu: Tracert, Mustang i itd.

Zwykle jeden obwód to 18A(maksymalnie 20A), i przy podłączeniu Quada + 8800GT był by problem już, a każdy firmowy zasilacz o mocy 400W lub więcej sobie z taką konfiguracja radzi bez najmniejszego problemu.
  • #8 4667176
    serbit
    Poziom 11  
    Nie no oczywiście tutaj muszę sie zgodzić bezapelacyjnie
    moja stara zasika jeszcze dzierży obecnemu configowi.

Szperając w necie wyszukałem takie dane może nie do końca wiarygodne ale w przybliżeniu,

dysk ok 10-15W
    pam ddr2 1dim ok 7,5W
    i płyta ???? tutaj niewidem ale kalkulator pobory mocy z jakiejś tam stronki
    zapodawał ok 40W przy pustym configu wiec uznałem ze to to.
  • #9 4667267
    phoe
    Poziom 29  
    No mniej więcej tak, z tym że jak to się wszystko doda do siebie, to wychodzi zawsze za dużo.

Mam dysk na wierzchu akurat, Seagate Barracuda 7200RPM 80GB ATA, i jest podany pobór prądu na nim, dla 5V jest to 0,72A(wiec jakieś 4W), dla 12V jest to 0,35A(wiec kolejne 4W), i wychodzi że taki dysk bierze tylko 8W.
    Z napędem optycznym jest trochę inaczej, bo dużo więcej z 12V potrzebuje, ale to nie będzie więcej jak 1A, i wyjdzie 15W poboru łącznie, ale jeżeli chodzi o dysk twardy to tak do 10W średnio będzie pobór wynosił(w zależności od modelu).

Pamięci z 5W chyba, DDR2 maja niższy pobór prądu od DDR1(ze względu na niższe napięcie zasilania), ale pewny nie jestem. Ale to i tak idzie z obwodu 3,3V, wiec ma małe znaczenie, bo obwód 3,3V/5V zawsze jest mocniejszy niż potrzeba. Najbardziej prądożerne elementy jak procesor czy karta graficzna są z 12V zasilanie, no i wentylatory oraz silniki napędów są z 12V zasilane również.

No płyta ma pobór z 35-40W, ale to jest głownie z obwodu 3,3V/5V.

Tak w ogóle to zobacz na: http://www.purepc.pl/node/1186?pageNo=ALL
    Ciekawy test. :P
  • #10 4670314
    serbit
    Poziom 11  
    Oczywiście masz racje jak przeliczałem tez dodawałem kilka watów.

Postanowiłem wiec zakupić 550 Corsaira ewentualnie jeśli doradzicie coś w podobnego innych firm będę wdzięczny mniej więcej podobnej klasy ew wyższy model cenowo do ok 350 zł, ewentualnie co sadzicie o OCZ StealthXStream 600W.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru zasilacza ATX z jedną mocną linią 12V lub kilkoma słabszymi liniami, na przykładzie modeli Corsair. Wskazano, że zasilacz z jedną linią 12V o odpowiedniej mocy (np. 520W) poradzi sobie z podkręconym procesorem Core 2 Duo i jedną kartą graficzną, a ilość linii 12V ma niewielkie znaczenie praktyczne. W przypadku przeciążenia jednej linii może dojść do spadku napięcia lub wyłączenia zasilacza przez zabezpieczenia. Zaleca się równomierne obciążanie linii, jednak w nowoczesnych, firmowych zasilaczach rozkład linii jest zwykle dobrze zaprojektowany, co minimalizuje ryzyko problemów. Podano przykładowe pobory mocy komponentów (dyski, pamięć, płyta główna) oraz podkreślono, że najważniejsze obciążenie pochodzi z linii 12V zasilającej procesor i kartę graficzną. Autor zdecydował się na zakup Corsair 550W z zapasem mocy około 100-150W i prosił o opinie na temat innych zasilaczy o podobnej klasie, np. OCZ StealthXStream 600W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA