logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Caddy 2004 SDI - brak komunikacji CAN po zalaniu, błąd z ABS i poduszkami

kotlet1 08 Sty 2008 02:16 5131 15
REKLAMA
  • #1 4670210
    kotlet1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,nie komunikuje się z abs,wspomaganiewn i poduchami. Diagnoza z silnikiem wyświetla błąd can.Dodam,że auto było zalane i coś w nim wymieniali.Wtyczki nie są zaśniedziałe,zasilania też są.

Temat poprawiłem [MS]
  • REKLAMA
  • #2 4687238
    sedzia
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Witam,

z twojego opisu wynika ze nie posiadasz jednego z CAN-w w aucie.Wszystkie opisane przez ciebie sterowniki wisza wlasnie na tym CAN-ie

Czy auto pali ???
  • #3 4690807
    stefano11
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    A czy diagnozujesz? jakim interfejsem z can czy bez?
  • #4 4695342
    faziking
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    diagnozuje texa z canem a auto odpala lecz swiecą sie kontrolki wiem bo to kolega
  • REKLAMA
  • #5 4695807
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 569
    A ta twoja texa obsługuje can 2.0 bo coś mi sie zdaje że słabo...
  • #6 4709496
    kotlet1
    Poziom 11  
    Szczerze,nie wiem.Musiałbym sprawdzić w instrukcji.A auto pali bez problemów.Podepne inne sterowniki i zobaczmy.
  • REKLAMA
  • #7 4716976
    sedzia
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Witam,

jesli auto pali, to definitywie to co sugerowali koledzy wczesnie twoj tester nie obsluguje CAN. Sterownik silnika w tym aucie jest jedynym ktory posiada mozliwosc komunikacji po CAN i po K-Line, Ty laczysz sie po K-Line.
    pozdrawiam
  • #8 4720335
    kotlet1
    Poziom 11  
    Być może,ze diagnozuję przez k-line ale texa chodzi po can, bo robię nią ciężarowe takie man tga. KTS-em bez can wogóle nie mogę się skomunikować.Dzisiaj podpiąłem inny abs i się nie skomunikował.
  • #9 4720577
    Romano022
    Poziom 11  
    Witaj na początek chce zapytać czy twój cedas to pojazd z Poznania to znaczy nowa kasta? Jeśli tak to masz komunikacje ze sterownikami głównymi po szynie CAN-BUS poprzez Gatewaya, jeśli są one aktywne i mogą pracować to zobaczysz je gdy połączysz się z Gatewayem i wejdziesz w blok pomiarowy na 125-kanale, bedą widoczne jako "1", a jeśli wyczytasz "0" to są nie OK albo szyna CAN jest nie OK
  • #10 4720657
    kotlet1
    Poziom 11  
    tak,nowa buda.Wszysko fajnie ale texa nie ma kanałów.Ma opcję aktywacji i regulacji.Coś mi się wydaje,że bez vaga nic nie zrobie.Na ciężarowe jest dobra.
  • #11 4720698
    Romano022
    Poziom 11  
    Jesli możesz połączyć się ze sterownikiem Gateway to odczytaj kody usterek.W przypadku kiedy pojawi Ci się błąd mówiący o uszkodzeniu magistrali CAN-BUS to odłącz wszystkie sterowniki główne tj.motor,abs.airbag,wspomaganie kier.,ewetualnie automat no i gatewaya.Teraz sprawdż miernikiem przejście na CANACH -para pomarańcz czarny i brązowy.Od gatewaya do sterowników i między sterownikami.Ważne też aby sprawdzić czy przy odłączonej całości nie mają przebicia między sobą.Jeśli tą magistrale masz OK to sprawdż czy masz kl.15 na gatewayu ,motorem się nie sugeruj bo łączysz się z nim przez K-linie.Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #12 4720720
    kotlet1
    Poziom 11  
    Tylko, który to jest gateway?Z zegarami też się łączy i can busem reównierz ale przez starszy model i jest błąd- brak danych z urządzenia zbiorczego.Posprawdzam tak jak sugerujesz. We wszystkich sterownikach z którymi się łączy jest błąd can a auto było zalane a wtyczki nie są zaśniedziałe.
  • #13 4720752
    Romano022
    Poziom 11  
    Gateway to taka puszka po lewej stronie za pokrywą cokpitu, zobaczysz przy niej wiązkę z kilkoma parami przewodów pomarańczowych jak ją zdemontujesz to ujrzysz napis Gateway.Pokrywa o której mówię to ta z włącznikiem świateł.
  • #14 4743380
    kotlet1
    Poziom 11  
    Pospawdzałem kable i są ok.Wtyczka w gateway zaśniedziała.Myśle, że z nim coś nie tak.
  • #15 4749899
    Romano022
    Poziom 11  
    Jeśli wtyczka jest zaśniedziała to pewnie jest N.O.K .A po otwarciu puszki płytka też jest zaśniedziała? Jeśli tak no to złom.Musisz załatwić innego ,pamiętaj o nr części i SW.Po zamontowaniu innego musisz zakodować sterowniki z twojego auta w kodowaniu długim a jeśli masz używkę to zakodowane niepotrzebne sterowniki wykoduj bo gateway będzie miał błędy o braku komunikacji z nimi.
  • #16 4778429
    kotlet1
    Poziom 11  
    Witam gataway inny,zaczęło działać wspomaganie.Poprawa niesamowita w zasadze.Narazie mały przestój, zajmuję się nim w wolnych chwilach.Wszystko już praktycznie wymieniłem.Z adaptacją małe problemy,bo texa nie ze wszystkich sterowników zczytuje mi kod.

Dodano po 19 [sekundy]:

Witam gataway inny,zaczęło działać wspomaganie.Poprawa niesamowita w zasadze.Narazie mały przestój, zajmuję się nim w wolnych chwilach.Wszystko już praktycznie wymieniłem.Z adaptacją małe problemy,bo texa nie ze wszystkich sterowników zczytuje mi kod.

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Caddy 2004 SDI po zalaniu pojazdu wystąpił brak komunikacji magistrali CAN między sterownikami ABS, wspomagania kierownicy i poduszek powietrznych, co skutkowało błędami diagnostycznymi. Pomimo braku korozji na wtyczkach i obecności zasilania, diagnostyka przy użyciu interfejsu Texa wykazywała problemy z komunikacją CAN, prawdopodobnie z powodu ograniczeń sprzętowych testera (obsługa K-Line zamiast CAN 2.0). Kluczowym elementem okazał się sterownik Gateway, znajdujący się za pokrywą kokpitu po lewej stronie, który po zalaniu i korozji wtyczki uniemożliwiał prawidłową komunikację na magistrali CAN-BUS. Po wymianie uszkodzonego Gatewaya i odpowiednim kodowaniu sterowników nastąpiła znaczna poprawa działania wspomagania i komunikacji między modułami. Zalecane było sprawdzenie ciągłości przewodów CAN (pomarańczowo-czarny i brązowy) oraz obecności napięcia klucza zapłonu (kl.15) na Gatewayu, a także odłączenie i testowanie poszczególnych sterowników w celu wyeliminowania zwarć lub uszkodzeń magistrali. Problemy z adaptacją i odczytem kodów z niektórych sterowników utrudniały pełną diagnostykę, co wskazywało na konieczność użycia odpowiedniego interfejsu diagnostycznego zgodnego z protokołem CAN 2.0, np. VAG zamiast Texa dedykowanej do samochodów ciężarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA