logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Civic 1.4 LPG 1996 - Gaśnięcie silnika na luzie z instalacją LOVATO

djtofik 08 Sty 2008 23:38 5380 9
REKLAMA
  • #1 4673690
    djtofik
    Poziom 2  
    Witam mam civica 1,4 96 zalozylem instalacje 2 generacji i przy dojezdzaniu do skrzyzowania kiedy wlacze luz silnik traci obroty i silnik gasnie instalacja LOVATO czy to wina dolotu i jak to zmienic mam jakies otwory w obudowie filtra co robic !!! pomocy bo mnie szlak trafia !
  • REKLAMA
  • #2 4673843
    szczerzuja
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam
    jeżeli benzyna jest ok
    to serwis Lpg jeżeli gwarancja to bez problemu
    natomiast jeżeli i na benzynie jest gorzej to
    przede wszystkim silnik krokowy lub sonda lambda

tak czy tak jeżeli kolega nie podstawowego warsztatu
    to serwis z kts i poprawienie błędów w komputerze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4674643
    djtofik
    Poziom 2  
    Na BEZNZYNIE JEZDZI OK TYLKO NA GAZIE po rozgrzanym silniku !
  • REKLAMA
  • #4 4678873
    djtofik
    Poziom 2  
    I wszystko jasne chodzilo o dolot wystarczylo kolanka za 5 zł w rurze dolotowej odrucone do przeciwnej strony jazdy !!!
  • #5 4738869
    Janusz v-440
    Poziom 11  
    Cześć. jak lpg jest na gwarancji to niech magicy od gazu odkręcą śrubę wolnych obrotów ok 1/4 ( z kontrolą na analizatorze spalin ) omijającą zaworek sterowany membramą i podciśnieniem w redutorze nie mylić ze śrubą do napięcia membramy która przeważnie znajduje się bliżej osi reduktora . Wiem jak jest jak coś przykręcą to potem zapomną odkręcić bo za bramą warsztatu stoi lepsza fura i nadziany klient czekający na audiencje w warsztacie . Ta śruba - odkręcenie jej - daje ciut gazu na jałowych obrotach jak podciśnienie w kolektorze ssącym nie uchyla membramy - nie ma prawa gasnąć na krzyżówce i w ostrym zakręcie jak odkręcenie tej śruby da troche gazu .
  • #6 4960453
    przeemeek81
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam, mam podobny problem - mam civica z 1996 roku pojemnosci 1.4l - i gdy odpuszczam gazu - np podczas dojazdu do swiatel zrzucam na luz i obroty spadaja - na benzynie wszystko gra. ale na gazie obroty spadaja do okolo 300 obr/min i dopiero pozniej podnosza sie do prawidlowych, czasem moze przytrafic sie ze silnik zgasnie. Bylem u gazownika - stwierdzil ze mieszanka jest zbyt bogata - obnizyl ja raz pozniej jezscze raz - ale efekt pozostal. poradzil mi bym wymienil filtr powietrza. wymienilem i dalej to samo. co mam robic? ? ?
    dzieki za wskazowki
  • #7 4962118
    Doran
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    a taka prosta sprawa : czy rura dolotowa powietrza jest na swoim miejscu ? przy zasilaniu LPG nie powinna być, bo zbyt silny strumień powietrza przy wolnych obrotach będzie powodował właśnie taki efekt
  • REKLAMA
  • #8 4962257
    TOMASZVTS16
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    temu gazownikowi możesz powiedzieć że on ma za bogatą dawkę i niech sobie sam założy inny filtr.Chwyt powietrza przy instalacji LPG musi być dużo
    mniejszy niż na benzynie. Żeby wywołać spadek obrotów na gazie wystarczy dmuchnąć do rury ssącej a co dopiero jeśli jest ona w okolicy przedniego grilla na który kierowana jest dość spory strumień powietrza.Posłuchaj rady kolegi przekieruj w miarę możliwość koniec rury w miejsce gdzie nie ma zawirowań powietrza
  • #9 4963826
    przeemeek81
    Poziom 2  
    dzieki za pomoc - w sobote sie tym zajme wg Waszych wskazowek - napisze jaki to przynioslo efekt i jak to zrobilem :)
    pozdro
  • #10 4966449
    przeemeek81
    Poziom 2  
    witam, zrobilem tak: zaslonilem w duzej mierze otowr dolotowy, nastepnie wstawilem oslone ktora mial niwelowac jakies zawirowania powietrza - (wlot umieszczony jest za lampa) i prostopadle do maski samochodu - zanim powietrze dojdzie do puszki z filtrem "zawija sie kilka razy" -mysle ze to w znaczym stopniu "uspokaja przeplyw powietrza". nie oczulem roznicy obroty daje spadaly - taka sytuacja dzieje sie nawet gdy samochod nie porusza sie. wydaje mi sie ze wowczas nie powinno byc problemow z zawirowaniami powietrza. sam nie wiem o co chodzi. moze zrobilem nie to co trzeba? albo nei tak? druga sprawa jaka zaobserwowalem jest to ze gdy przytykalem otwor zasysajacy powietrze - na benzynie - silnik nie gasl !!!!!! jakies lewe powietrze?? a gdy przelaczylem na gaz - zatykajac dlonia otowor silnik gas prawie natychmiast. hmm
    prosze o wskazowki
    pozdrawiam
    przemek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy Hondy Civic 1.4 z 1996 roku z instalacją LPG drugiej generacji LOVATO, gdzie silnik gaśnie na luzie po rozgrzaniu i przy dojeżdżaniu do skrzyżowania. Na benzynie silnik pracuje prawidłowo, problem występuje tylko na gazie. Przyczyną może być zbyt silny strumień powietrza w układzie dolotowym, powodujący spadek obrotów i gaśnięcie silnika. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna korekta układu dolotowego, np. zmiana kierunku kolanek w rurze dolotowej, zasłonięcie otworów w obudowie filtra powietrza oraz eliminacja zawirowań powietrza przed filtrem. Wskazane jest także wyregulowanie śruby wolnych obrotów w reduktorze LPG, omijającej zaworek sterowany membraną i podciśnieniem, co może poprawić stabilność obrotów na jałowym biegu. Diagnostyka komputerowa i kontrola sondy lambda oraz silnika krokowego są zalecane, jeśli problem występuje również na benzynie. Wymiana filtra powietrza nie przyniosła poprawy, co potwierdza, że problem leży w układzie dolotowym i regulacji instalacji LPG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA