Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha AX-500 - uszkodzony kanał, napięcie stałe na wyjściu wzmacniacza

tomekkk20 11 Nov 2013 12:26 3924 16
  • #1
    tomekkk20
    Level 8  
    Witam!
    Od niedawna posiadam wzmacniacz Yamahy model AX-500. Wzmacniacz miał uszkodzony jeden tranzystor końcowy 2SA1301. oraz diody Zenera D125, D126. Po wymianie uszkodzonego tranzystora, diod zenera oraz sprawdzeniu przedzespołów wzmacniacz w jednym kanale ma poprawne napięcia lecz w drugim na B: 31,5V E: 31,5V (tranzystory końcowe są odlutowane). Czym może być spowodowane takie zachowanie się wzmacniacza? Proszę o rady sugestię.
  • #2
    Shadowix
    Level 29  
    Sprawdź tranzystory sterujące i elementy w ich okolicy.
    Powinno się sprawdzać wzmacniacze z wlutowanymi tranzystorami końcowymi.
  • #3
    tomekkk20
    Level 8  
    Sprawdziłem te tranzystory porównując wartości z tymi w sprawnym kanale, te które miały nie zgodne wartości wymieniłem.
    Jeśli wlutuje tranzystory końcowe najprawdopodobniej je spale, skoro są takie napięcia.
  • #4
    Shadowix
    Level 29  
    Żeby uniknąć spalenia tranzystorów końcowych, stosuje się rezystory szeregowo z zasilaniem. Poczytaj, a na pewno znajdziesz odpowiedź ;)
  • #5
    tomekkk20
    Level 8  
    Masz racje, dzięki.

    O jakiej wartości i mocy zastosować mogę rezystor który wlutuje szeregowo szeregowo pomiędzy zasilanie a kolektor tranzystora końcowego?
  • #6
    tomekkk20
    Level 8  
    Czy ktoś jeszcze by mi mógł coś doradzić w temacie mojego wzmacniacza? Ponieważ sprawdziłem go tylko jak mogłem i efekt jest ten sam 31,5V stałego napięcia na wyjściu wzmacniacza.
  • #7
    prazol
    Level 22  
    Masz schemat to tego wzmacniacza? Opory, kondensatory sprawdzałeś?
  • #8
    tomekkk20
    Level 8  
    Opór rezystorów sprawdziłem, pod względem przebicia sprawdziłem kondensatory, oraz czy nie jest wizualnie uszkodzony czy wylany.

    Niestety żadnej usterki nie mogę się dopatrzeć, jednakże stawiam na wadliwe kondensatory lecz nie wiem które dokładnie na których się skupić.
  • #9
    prazol
    Level 22  
    We wzmacniaczach, które naprawiałem z napięciem stałym na wyjściu winne były tranzystory różnicowe, lub ich obwody. Diody Zenera, które wymieniłeś zasilają te tranzystory przez R165 Q105 Q107 i Q109, są sprawne, jak je sprawdzałeś w układzie.
  • #10
    tomekkk20
    Level 8  
    Sprawdzają opór rezystora oraz porównując wartości tranzystorów do tych sprawnych nie będąc pewnym odlutowałem te tranzystory i sprawdziłem je miernikiem.

    Uszkodzony kanał to jest ten drugi: R166, Q106, Q108, Q110
  • #11
    prazol
    Level 22  
    Prawy tak, luty sprawdzałeś, może ścieżka gdzieś przerwana, masz wszystkie tranzystory wlutowane. Za uszkodzony tranzystor dałeś taki sam jak był, napięcia na tranzystorach porównywałeś ze sprawnym kanałem.
  • #12
    tomekkk20
    Level 8  
    Luty sprawdziłem, ścieżki także pod względem ciągłości ścieżki jak i czy nie ma zwarcia z inna ścieżką lub elementem. Mam wszystkie tranzystory wlutowane oprócz końcowych tranzystorów. Za uszkodzony tranzystor dałem taki sam tranzystor 2SA1301 oczywiście sprawny. Tak porównywałem i starałem się dopatrzyć po przez co może być uszkodzony kanał, starałem się wymienić elementy które według mnie mogą być uszkodzone lecz bez skutku.
  • #13
    prazol
    Level 22  
    Konkretnie to, które masz nie wlutowane, podaj numery, może to jest przyczyną, powinny być wszystkie wlutowane.
  • #14
    SlawekKedra
    Level 42  
    Jeśli masz wylutowane tranzystory końcowe to ta końcówka bez nich może się zachowywać dziwnie ponieważ nie jest ona wówczas objęta pętlą sprzężenia zwrotnego. Takie zachowanie może być spowodowane również uszkodzeniem jakiegoś elementu ale na razie tego nie wiemy. Możesz przeprowadzić prosty test wlutowując tranzystory końcowe ale pomiędzy ich kolektory a szyny zasilające wlutuj oporniki 33 lub 47 Ohm, 0,5 lub 1W. Tranzystory będą wówczas bezpieczne a w najgorszym wypadku stracisz oporniki. Dowiemy się wówczas czy szukać dalej czy też to zachowanie spowodowane było brakiem tych tranzystorów.
  • #15
    tomekkk20
    Level 8  
    Wlutowałem tranzystory końcowe, w lewym jak i w prawym kanale sytuacja ta sama, te same napięcia i żadnej rekcji.
  • #16
    SlawekKedra
    Level 42  
    Ok, to jeśli się tam nic nie dymi to pozostaje spróbować ustalić uszkodzenie na podstawie pomiaru napięć w tej końcówce. Potrzebne będą zmierzone względem masy napięcia w tych punktach układu które oznaczone są czerwonymi kropkami. Rysunek przedstawia ten kanał który jest sprawny ponieważ ten drugi jest narysowany odwrotnie a ja nie bardzo potrafię sobie to w głowie odwrócić. Numery elementów w drugim kanale różnią się o jeden, tak więc robiąc pomiary będziesz to musiał uwzględnić.
    Yamaha AX-500 - uszkodzony kanał, napięcie stałe na wyjściu wzmacniacza
  • #17
    tomekkk20
    Level 8  
    Wzmacniacz działa, powodem była uszkodzona ścieżka.
    Dziękuje za rady.