logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metody otrzymywania sinusoidalnego napięcia z przemiennika

towerone 09 Sty 2008 19:29 966 3
  • #1 4676146
    towerone
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam.

Piszę pracę na temat sposobu otrzymywania sinusoidalnej fali napięcia na wyjściu przemiennika częstotliwości. Wiem, że można to otrzymać stosując odpowiednie filtry LC, ale chciałbym wiedzieć coś więcej na temat. Jak te filtry są zbudowane, jakie są zalety stosowania takich filtrów w układach napędowych, itp. rzeczy.
    Interesuje mnie niemal wszystko na temat sposobu otrzymywania sinusoidalnego napięcia wyjściowego z przemiennika.

Próbowałem odszukać czegoś w google, ale tam znajdywało mi tylko oferty reklamowe z filtrami.
    Może ktoś kiedyś coś czytał na ten temat, zna jakąs literaturę w której coś takiego sie znajduje, jeśli tak to bardzo bym prosił o podanie tytułów książek bądź czasopism, które by mi pomogły.
  • #3 4677349
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 407
    -> towerone

Tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic899287.html się przetoczyła ciekawa dyskusja :)
    W razie czego nie zapomnij o (C) ;)
  • #4 4847628
    towerone
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Dziękuję Wszystkim za wypowiedzi. Znalazłem już trochę materiałów odnośnie tego tematu. Teraz poszukuję materiałów do drugiej części tej pracy. Potrzebne mi informacje na temat sterowania aplikacjami pompowymi. Chodzi o sterowanie kaskadowe oraz przemiennikowe. Może ktoś zna jakąś literaturę odnośnie tego tematu? Być może przypadkiem coś komuś się rzuciło w oczy przeglądając jakieś techniczne czasopisma? Za każdą pomoc będę wdzięczny.
REKLAMA