logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr prostowniczy LC prostownika jednopołowkowego

Tadeusz Baron 01 Lis 2015 20:18 1530 5
REKLAMA
  • #1 15114497
    Tadeusz Baron
    Poziom 6  
    W artykule przedstawiam sposób skutecznego zmniejszania tętnień napięcia wyjściowego układu prostownika jednopołówkowego z filtrem LC.
    Załączniki:
    • Filtr_prostowniczy_LC_Elektroda.pdf (161.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15115337
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Nie wiem co kolegą kierowało tworząc tą jedną stronę wypocin ale niewiele one wnoszą.
    Przesłanie typu większa pojemność i większa indukcyjność zmniejsza pulsacje ...budzi respekt.
    Zwłaszcza, że przy okazji omawiania tego typu obwodów mówi się raczej o tętnieniach. Pulsacja ω to coś nieco innego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 15120772
    januszx3
    Poziom 31  
    Ocena: 420
    Czy miał okazję ktoś Ciebie nauczyć, że prostownik jednopołówkowy (przedstawiony w Twoim artykule, post#1), po stronie wtórnej transformatora, w określonych warunkach obciążenia (nie większego od znamionowego), może być układem do przegrzania, a w skrajnym przypadku nawet spalenia uzwojenia pierwotnego transformatora.
    A przyczyną tego stanie się duża wartość skuteczna prądu po stronie pierwotnej transformatora, w związku z nasyceniem rdzenia magnetycznego o nieliniowej charakterystyce. Stan nasycenia rdzenia spowodowany składową stałą, w strumieniu magnetycznym, wytworzoną nieskompensowaną składową stałą w prądzie strony wtórnej.
    Zapewniam Cię, że w dobrych szkołach tego uczą.
    P.S. W/w uwagi odnoszą się wyłącznie do autora tematu.
  • #6 15120794
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    Niedouczony widać jestem. :cry: ....wiem to wszystko, tylko frazeologia techniczna się kłania, na co zresztą Forum jest nieco uczulone. ,, Filtr LC do współpracy z prostownikiem półokresowym" Brzmi lepiej, prawda ?
REKLAMA