logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do nagrywania dźwięku z systemu - ciche nagrania z IVONA

enraged 09 Sty 2008 20:37 2060 11
REKLAMA
  • #1 4676446
    enraged
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam!
    Szukam programu, który pozwala na nagrywanie audio wewnatrz systemu (tzn bez mikrofonu)
    Chodzi o to, że jak chcę nagrać audio z programu IVONA to nagrywa się strasznie cicho pomimo max. głośności (audacity) :/
    Nie wiem czy to wina programu czy co, wiem, że kiedyś na starym komputerze tak nagrywałęm różne dziwadła ;-)
    Zależy mi na czasie, także proszę o szybką odpowiedź!
    Pozdrawiam!
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 4676494
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1079
    Cześć.
    Ja używam programu Audiacity i nie mam żadnych problemów. Sprawdź ustawienia audio w zaawansowanych ustawieniach (dwa razy kliknąć na symbol głośnik na pasku) bo tam może być coś za bardzo wyciszone. Program Audiacity oprócz przechwytywania z systemu umożliwia pobieranie z wejść analogowych audio i mikrofonowych, oraz dosyć zaawansowaną obróbkę dźwięku.
    Pozdrawiam.
  • #3 4676560
    enraged
    Poziom 17  
    Wszystko jest na max! Nie wiem co się dzieje, bo gdy podnoszę wzmocnienie to wtedy mam dużo szumów - oczywiste.

Moderowany przez Mery84:

Regulamin forum pkt.10.9. Następnym razem za pisanie wiadomości dużymi literami nagrodzę żółtą kartką! Treść wiadomości poprawiłem.

• REKLAMA
  • #4 4676567
    eroelef
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Racja.W głośności głównej weź zakładkę opcje->właściwości->nagrywanie i zaznacz miks stereo.Potem nagrywaj w audacity również z miks stereo.Przy maksymalnych głośnościach przester murowany.
  • REKLAMA
  • #5 4676608
    enraged
    Poziom 17  
    To karta realtek zintegrowana. biorę realtek audio input tu i tu. dalej to samo :/
  • REKLAMA
  • #6 4676616
    eroelef
    Poziom 13  
    Moja też jest zintegrowana,ale czy możesz wybrać w audacity źródło nagrywania z miksu stereo?
  • #8 4676641
    enraged
    Poziom 17  
    Właśnie o to chodzi, że mam tylko realtek audio input i realtek audio digital input
    P.S messer zachowuje sie tak samo :/
  • #9 4676826
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1079
    Ja też mam kartę zintegrowaną Realtek, i wszystko działa. Co masz ustawione w programie Audiacity w plik, ustawienia, Audio 1/0, nagrywanie? Ja mam do wyboru Realtek lub Mapowanie dźwięku Microsoft-Input. Mam ustawione to drugie.
  • #10 4676829
    eroelef
    Poziom 13  
    A czy można w ogóle włączyć właściwości audio systemowe?Czy jest na trayu standardowa ikonka głośnika?
  • #11 4677036
    enraged
    Poziom 17  
    tak jest. Wiem o co chodzi bo trochę się znam na obsłudze komputera (delikatnie mówiąc ;-)) wszystko na full. żadnych wyciszeń, nic. może to stery do audio?
  • #12 4678020
    XeON
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Sprawdź taki programik, on sam automatycznie dopasowuje głośność nagrania i wystarczy mu tylko podać źródło, w tym przypadku StereoMix z INPUT. A w dodatku zrzuca "w locie" do MP3.

Także mam zintegrowaną kartę na Realteku w laptopie. dosyć nową bo to jest to HDAudio i pracuje ten programik bez zarzutu.

Link:

http://www.roemersoftware.com/moreinfo5.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy nagrywania dźwięku z systemu (wewnętrznego audio) podczas odtwarzania programu IVONA, gdzie nagrania w Audacity są bardzo ciche mimo maksymalnej głośności. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być brak aktywacji opcji "Miks stereo" (Stereo Mix) w ustawieniach nagrywania systemu Windows, co jest konieczne do przechwytywania dźwięku bezpośrednio z karty dźwiękowej. Użytkownik posiada zintegrowaną kartę Realtek, która powinna obsługiwać tę funkcję, jednak w Audacity dostępne są tylko opcje "Realtek audio input" i "Realtek audio digital input", bez wyraźnego Stereo Mix. Zalecane jest sprawdzenie właściwości dźwięku w panelu sterowania, włączenie miksu stereo oraz ustawienie go jako źródła nagrywania w Audacity. Alternatywnie polecono program Messer oraz program z automatycznym dopasowaniem głośności i zapisem do MP3, kompatybilny z kartami Realtek HDAudio. Podniesienie wzmocnienia w Audacity powoduje szumy i przesterowanie, co wskazuje na konieczność poprawnej konfiguracji źródła nagrywania i sterowników audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA