logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP-115C - skanowanie w kolorze wychodzi niebieskie, co robić?

carl02 09 Sty 2008 22:42 5752 2
REKLAMA
  • #1 4677113
    carl02
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam,
    posiadam urządzenie wielofunkcyjne jak w temacie. Ogólnie jestem nim zachwycony, pracuje świetnie, nie ma z nim żadnych problemów. Z wyjątkiem jednego: gdy chcę skanować w kolorze (256 kolorów lub 24 bit), w lampie skanera zapala się niebieskie światło i cały skan wychodzi przez to niebieski. Nie podoba mi się takie rozwiązanie. Skanuję używając dołączonego do drukarki programu (PaperPort), a wygląda to tak:
    Brother DCP-115C - skanowanie w kolorze wychodzi niebieskie, co robić?

Poszperałem trochę na googlach i nic nie mogłem na ten temat znaleźć. Czy to wina programu? Może ustawień drukarki? Dodam, że skanowanie w kolorze szarym przebiega idealnie, tyle, że wtedy światło lampy ma kolor zielony.
    Z góry dziękuję za sugestie
  • REKLAMA
  • #2 4699097
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Moim zdaniem wygląda to na jakiś programowy błąd, albo złe kalibrowanie światła. Niektóre nowe skanery mają lampę złożoną z trzech diód świecących i wygląda na to, że sterownik nie włącza wszystkich diód przy skanowaniu.
    A jak wychodzi kopia kolorowa? czy sterownk jest na pewno oryginalny, czy windowsowy?
  • #3 4702693
    carl02
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    No niestety, kopia wykonywana z poziomu urządzenia (przyciskiem "Color Start"), gdy wyłączony jest komputer, również ma niebieskie tło i drukarka to drukuje :|
    Wczoraj zaktualizowałem firmware, ale to nic nie dało. Napisałem też maila do Brother, ale nie spodziewam się go za szybko (o ile w ogóle odpiszą). Nie chciałbym oddawać sprzętu na gwarancję, ponieważ drukarka jest mi na bieżąco potrzebna. Może jednak da się jeszcze coś sprawdzić/skonfigurować?
    Pozdrawiam

EDIT: sterownik, naturalnie, oryginalny.
REKLAMA