logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolejny VU meter, wskazówka wychylająca się z basem?

dawid512 10 Sty 2008 17:43 1836 7
REKLAMA
  • #1 4679339
    dawid512
    Poziom 32  
    Ocena: 6
    Witam mam taki o to VU meter:

Szukałem juz na elektrodzie schematów do tego ale nie znalazlem nic konkretnego. Wiem ze ten moj wskazniczek dziala tylko przy napieciu stałym. Robiłem juz ten ukladzik ktory jest w schematach w dziale audio ale nie dziala tak jakbym chcial. Chcialbym aby ten wskaznik działał jedynie w rytmie basu. Dodam jeszce ze probowalem go juz podlaczac przez diode ale dalej dziala na wszystko inne ale na bas nie :(.

Czy istnieje jakis sposob aby wskazowka wychylała sie rowno z basem? Najlepiej przy uzyciu jedynie elementow dyskretnych.
  • REKLAMA
  • #2 4679701
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Musisz zrobić filtr.Taki żeby tłumił wysokie częstotliwości i wtedy wskaźnik będzie się ruszał przy basach.Jeśli byś chciał żeby to dobrze chodziło to najlepiej filtr aktywny.Tylko do takiej pierdółki to byle jaki filtr pasywny.
  • REKLAMA
  • #3 4679868
    dawid512
    Poziom 32  
    Co do filtru to wiem ze wystarczy rezystor i kondensator ale ten moj wskazniczek to napewno mikro lub miliamperomierz. Jak pogodzic filtr i ten wskazniczek? Moze jakis maly schemacik? Bede wdzieczny :D
  • REKLAMA
  • #4 4682049
    dawid512
    Poziom 32  
    Witam.

Juz mniej wiecej obczaiłem jak podłączyc ten wskazniczek.
    Sygnał puscilem przez filtr RC a potem przez mostek do wskaznika.
    Wszystko dziala, wskazowka sie wychyla ale ten filtr nie bardzo mi pasuje.
    Poniewaz nie mam doswiadczenia z filtrami to wziąłem byle jakie wartosci R i C. Moim zdaniem wskazowka nie wychyla sie jedynie przy niskich czesctotliwosciach ale takze przy wyzszych. Da sie cos z tym zrobic??

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 4702726
    Damian R.
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    A wskaźnik ten na 100 % pochodzi od Magnetofonu unitry M9108 lub 9109 itd.
  • #7 4706487
    dawid512
    Poziom 32  
    Witam.

Rozwiązałem już ten problem. Wystarczyło sygnał wyjsciowy z jakiegos wzmacniacza puscic przez mostek do wskaznika. Wychylenie w rytm basu uzyskuje przez podlaczenie wskaznika do wyjscia subwoofera poniewaz mam karte muzyczna 7.1. Czy znacie moze jakis prosty schemat takiego wlasnie filtru dolnoprzepustowego?

Pozdrawiam.
  • #8 4706818
    Damian R.
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Załączam Oryginalny schemat od tego wskaźnika

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wykorzystania wskaźnika VU, który działa na napięciu stałym, do wskazywania poziomu basu w sygnale audio. Problem polega na tym, że wskaźnik reaguje na cały zakres częstotliwości, a nie tylko na niskie tony. Proponowanym rozwiązaniem jest zastosowanie filtru dolnoprzepustowego tłumiącego wysokie częstotliwości, co pozwoli na wychylenie wskazówki zgodnie z rytmem basu. Najprostszy filtr pasywny RC (rezystor i kondensator) może być użyty, jednak wymaga dobrania odpowiednich wartości elementów, aby skutecznie odfiltrować wyższe częstotliwości. Sygnał po filtrze należy podać na mostek prostowniczy, a następnie na wskaźnik, który najprawdopodobniej jest mikro- lub miliamperomierzem. Wskaźnik pochodzi z magnetofonu Unitra, modele M9108 lub M9109. Autor uzyskał zadowalające efekty podłączając wskaźnik do wyjścia subwoofera karty dźwiękowej 7.1. W dyskusji pojawił się link do prostego, działającego schematu filtru oraz oryginalny schemat wskaźnika, co może pomóc w dalszej konstrukcji układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA