logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IDE a SATA. Jak to podłączyć? Nie ma wejść SATA.

mandarek 10 Sty 2008 19:06 3261 9
REKLAMA
  • #1 4679673
    mandarek
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    witam

w chwili obecnej 2 dyski mam podlaczone jedna tasma do 1 gniazda IDE, a nagrywarke druga tasma do 2 gniazda IDE

kupilem nowa plyte główna. okazalo sie, ze ma ona 2 gniazda SATA i 1 IDE.

moje dyski nie maja wejsc SATA.

co robić??
  • REKLAMA
  • #2 4679715
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 825
    Pozostaje adapter sata ---> ide lub Usb --> Ide
  • #3 4679814
    mandarek
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    a jak dziala adapter usb-->ide

gdzie go podłaczać? (normalnie do portu usb?)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4680255
    Redgy
    Poziom 33  
    Przetwarza sygnał ze złącza ide na sygnał usb 2.0. Wpinasz ide do dysku podpinasz do usb i śmiga.
  • #6 4680381
    lukaszb-17
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Odradzam podłączania dysku do USB będzie chodził bbaarrddzzoo wolno lepszy będzie adapter ide-->sata chyba ze chcesz miec jeden dysk przenośny;) to usb będzie wskazane;)
  • REKLAMA
  • #8 4680648
    Redgy
    Poziom 33  
    Jak usb to tylko adapter z dodatkowym zasilaniem inaczej również odradzam ze względów takich jak pisał kolega wyżej.
  • #9 4680848
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Kontroler IDE/RAID na PCI, np MINT na chipie sil0680
    mam takie 2, starszy chodzi stabilnie i bezproblemowo od 2 lat
    Jedyny minus to koniecznosc instalacji winxp z sterownikiem do kontrolera wgrywanym z dyskietki
  • #10 4681137
    zearid
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Ja sam korzystam z kontrolera na PCI. Mam do niego podlaczone 4 dyski i dziala bez zarzutow. To jest dosc dobre rozwiazanie. Owszem trzeba instalowac sterowniki do niego pod XP, ale jak ktos chce sie pobawic to zawsze jest nLITE i mozna poprostu ten jeden sterownik dodac i miec instalke rozpoznajaco po odpaleniu sytemu ow sprzet.
    Tak czy tak to jest chyba najlepsze rozwiazanie jezeli korzystasz ze starszych dysko, ja sam sie przymierzam teraz do zakupu jakiejs 320 szybszy sprzet na SATA II niz praca na IDE. Ale zanim to nastapi polecam kontroler IDE/RAID

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa dyski z interfejsem IDE i nową płytę główną wyposażoną w dwa złącza SATA oraz jedno IDE. Dyski nie mają wejść SATA, więc pojawił się problem podłączenia ich do nowej płyty. W dyskusji zaproponowano kilka rozwiązań: użycie adaptera IDE na SATA lub adaptera IDE na USB, który pozwala podłączyć dysk IDE przez port USB. Jednak adapter USB jest odradzany ze względu na niską prędkość transferu i konieczność dodatkowego zasilania. Lepszym rozwiązaniem jest zakup kontrolera IDE/RAID na PCI, który umożliwia podłączenie wielu dysków IDE i działa stabilnie, choć wymaga instalacji sterowników, np. pod Windows XP. Przykładem kontrolera jest model MINT na chipie sil0680. Kontroler PCI jest rekomendowany jako najbardziej efektywne rozwiązanie dla starszych dysków IDE przy nowoczesnych płytach głównych z przewagą złączy SATA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA