logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson C43 UX - brak druku po wymianie tuszy i czyszczeniu głowicy

wrzech 11 Sty 2008 22:21 1262 2
REKLAMA
  • #1 4684052
    wrzech
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dzisiaj wymienilem tusze w drukarce c43. Po dlugiej przerwie drukarka nie drugowala, tzn drukowala ale z brakujacymi liniami, tak ze nie mozna bylo odczytac tekstu.
    Podlaczylem pod bolce ssace atrament strzykawe i przeplukalem denaturatem wszystkie dysze. Golym okiem bylo widac jak denaturat wylatuje ze wszytskich otworow dyszy ciaglym strumieniem.
    Wydrukowalem strone testowa - byla ok, tylko troche rozjezdzal sie tekst. Wydrukowalem test dysz i na czarnym prostokacie pojawily sie niedrukowane pasy. Zrobilem wiec czyszczenie glowicy programowe i bylo jeszcze gorzej. Po tym zabiegu drukarka juz niczego nie drukuje.
    Proboqwalem tak drukowac cale teksty, myslkac ze moze zakmini, robilem juz wszystkie zabiegi konserwacyjne - programowe ale bez rezultatu. Juz nie wiem co moze byc nie tak. Tusz zainstalowalem jeszcze raz, kolejny nowy pojemnik - bez rezultatu. Zdemontowalem cale tasmy sygnalowe zeby sprawdzic ciaglosc obwodu - sa ok, wszystkie sciezki tasmy zachowuja ciaglosc obwodu.
    Czy moze ktos z Was orientuje sie co moze byc nie tak?
    Probuje narazie szukac przyczyny, dlaczego to ustrojstwo NICZEGO nie drukuje, ani nie plami, ani zadnego zarysu tekstu nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 4684102
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Poczytaj na forum o udrażnianiu głowic w epsonach. Po Twoim zabiegu zapewne padła płyta sterująca
  • #3 4684207
    wrzech
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dlaczego mialaby pasc plyta?

EDIT:
    PS. Cos mnie naszlo zeby pomoc pompce doprowadzic tusz do dyszy. Podlaczylem strzykawe pod wezyk od pompki i podczas programowego czyszczenia glowicy wypompowalem troche atramentu z katridzy (wczesniej dalem stare kadridze, niby puste, a jedank atrament byl). Wydrukowalem test dysz i drukarka drukuje :)

Dzisiaj tez naciagalem wezyk na te pompke. Wczesniej wypadl, tak ze nie dalo sie go spowrotem wsadzic i teraz nie wiem czy dobrze go nawinalem. Wydaje mi sie ze ma tylko jedna droge wyjscia ale moge sie mylic. Opisac moge tylko tyle ze wezyk zajmuje drogo po "bebenku" a dokladniej przylega do połowy bebenka i wychodzi do pampersa.
REKLAMA