logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EPSON C42SX - głowica pracuje, brak druku - pełny tusz

jarektesluk 25 Mar 2008 21:43 2324 12
REKLAMA
  • #1 4954189
    jarektesluk
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witjcie . Mam problem z moim epsonem tzn. zadany druk pisze co widać jak pracuje głowica jednak nie ma druku mimo że tusz jest nowy , zmieniony mimo pełnych pojemników (oczywiście zamienniki Color ink cartridge ) i nie ma żadnych komunikatów czy świecących diód , po prostu hasło drukuj i jedzie tylko nic nie widać na kartce. Proszę o poradę , pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4954250
    area51
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Epson ma pojemniki z tuszem osobno a głowice osobno jeśli potrafisz wyjmij głowice i wsadz do gorącej wody na około 10 minut powinno być ok jeśli nie wstrzyknij udrażniacz do kartridza też jakaś metoda.
  • REKLAMA
  • #3 4954719
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Sugerowałbym zdjąć obudowę drukarki i sprawdzić, czy wężyk pompki od tuszu nie jest zatkany lub odczepiony od stacji serwisowej.
  • #4 4955631
    maniek1987y
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Popieram kolegę konmaj. SPrawdź ten wężyk, jeden jest od spodu stacji serwisowej o drugi od góry.
  • #5 4956424
    jarektesluk
    Poziom 10  
    na razie dziękuje za podpowiedzi i jak tylko będę mógł wykonam to o czym piszecie, oczywiście dam zaraz znać
  • REKLAMA
  • #6 4960683
    jarektesluk
    Poziom 10  
    Wczoraj wykonałem wszystkie wasze polecenia czyli wężyk - jest drożny i założony jak powinien być , wyczyściłem w ciepłej wodzie te elementy które były wymienione w poście p.w. i nadal nie drukuje. Pokazuje że jest tusz wykonuje polecenie drukowania i nic . Mam ją rozebraną ale na ruchu i nie widzę śladów tuszu po wyciągnięciu kardriza z głowicy , wszędzie jest sucho a przed demontażem obudowy było sporo takiego starego tuszu. Co robić dalej?
  • #7 4961376
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Moim zdaniem, albo sama głowica jest mocno zatkana, albo też uszkodzona elektronika drukarki, choć to ostatnie jest najmniej prawdopodobne.
  • REKLAMA
  • #8 4961597
    jarektesluk
    Poziom 10  
    głowica to to pudełko w którym są kardridże?
  • #9 4965333
    maniek1987y
    Poziom 17  
    tak dokładnie to jest to "pudełko" jeśli jesteś w stanie to mógłbyś spróbować wyciągnąć głowice i zamoczyć na noc w izopropanolu. To może pomoże o ile jest to zaschnięcie głowice - jeśli natomiast uszkodziła się elektronicznie to będziesz musiał wymienić na nową.
  • #10 4966634
    jarektesluk
    Poziom 10  
    a taki preparat gdzie można dostać bo z tą głowicą nie mam problemu by ją wydostać i dzięki za podpowiedż
  • #11 4976511
    maniek1987y
    Poziom 17  
    Musisz poszukać po jakiś elektronicznych sklepach, ten preparat służy do czyszczenia optyki itd.
  • #13 5028566
    jarektesluk
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za ofiarowaną pomoc , ja jednak poległem i niestety nie pomogło nic a co do elektroniki tam jużnie kopię .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Epson C42SX, gdzie głowica drukująca pracuje, a mimo pełnych i wymienionych pojemników z tuszem (zamienniki Color ink cartridge) nie pojawia się wydruk na kartce. Brak komunikatów błędów i świecących diod. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie drożności i prawidłowego podłączenia wężyka pompki tuszu w stacji serwisowej oraz wyjęcie głowicy i jej moczenie w gorącej wodzie lub izopropanolu w celu usunięcia zaschniętego tuszu. Wskazano również możliwość uszkodzenia elektroniki drukarki, choć jest to mniej prawdopodobne. Autor potwierdził wykonanie zaleceń, w tym czyszczenie i sprawdzenie wężyka, jednak problem pozostał nierozwiązany. Zaproponowano także sprawdzenie bezpieczników drukarki. Ostatecznie użytkownik nie uzyskał skutecznej pomocy i zrezygnował z dalszej naprawy elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA