logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ankieta: Co najbardziej urzekło Was przez 7 lat istnienia forum Elektroda?

romoo 14 Sty 2008 22:33 1717 14
REKLAMA
  • #1 4694992
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic000002.html
    Jako że mija już prawie 7 lat tego forum i przeżyło ono nie jeden rząd i nawet 2 Wieże runęły a ELEKTRODA nie.
    Niejeden kolor był już na tapecie: niebieski ,czerwony ,czarny, niejeden użytkownik się zalogował :) . I wylogował na zawsze.
    Czy wydarzyło się coś przez ten czas co Wasz urzekło. :?::?::?:
  • REKLAMA
  • #2 4695179
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam. Urzekło mnie to, że powstało tak znakomite forum jak Elektroda. Pomimo nie jednych konfliktów pomiędzy "userami", a moderatorami, różnego poziomu forum, Elektroda była jest i będzie najlepszym forum elektronicznym na Świecie.

Zostanę tutaj do końca świata i jeden dzień dłużej.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4696499
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4696693
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    W ciągu tych lat trochę zmieniło się na forum. Zmienili się użytkownicy, zmieniłem się ja sam. Co mnie najbardziej urzekło? Wyjątkowo niekompetentne i stronnicze, graniczące z 'kolesiostwem' podejście wielu moderatorów do swojego zadania, powszechne bzdurne przekonanie że słaby wzmacniacz "nie uciągnie" głośnika dużej mocy, nieoczytane młotki które po dwóch latach stażu na forum rzucają pytania w dziale DIY (gdzie regulamin jasno mówi, że prezentuje się tylko gotowe konstrukcje) oraz absurdalny fenomen znaku zapytania, polegający na nagminnym używaniu go zamiast kropki.
    Kiedyś z ochotą udzielałem się w każdym w miarę interesującym temacie. Dziś wpadam od czasu do czasu po jakąś dokumentację, poczytać dział "Humor" błędnie nazywany działem "Audio", zakablować moderatorni jakiegoś niepiśmiennego jełopa, albo podzielić się filozoficznymi myślami w jakimś kontrowersyjnym temacie w "Ogólnych". Obserwuje się coraz mniejszą aktywność specjalistów w danych dziedzinach i właściwie nie ma się czemu dziwić - po kolejnym cotygodniowym temacie z prośbą o schemat wzmacniacza na TDA7294 można stracić cierpliwość. Niebawem zostanie tu sama dzieciarnia nie znająca pojęcia "Szukaj", wspierana przez garstkę desperatów którzy jeszcze nie doszli do etapu kiedy człowiek stwierdza, że nie warto wypruwać sobie żył i wcale nie żartuję, ponieważ to forum ZMIERZA ku upadkowi. Jeśli nie fizycznemu, to merytorycznemu.
  • REKLAMA
  • #5 4696744
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Mnie też zawsze dziwi sprawa której nie mogę zrozumieć:
    Opisuje gościowi po kolei z 10 linijek a on tak jakby tego wszystkiego niemógł zrozumieć i tylko rozumie ostatnie zdanie i na nim się koncentruje. Czyli zdania wielokrotnie złożone to dla NIEGO za trudna sprawa więc po co mówić ( pisać) o sterowaniu silnikiem samochodowym.
    Może mi to ktoś wyjaśni a może ja coś źle piszę.
  • REKLAMA
  • #6 4696910
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    Nie miałem zamiaru się wypowiadać, ale post kolegi Rocky Horror sprawił, że zmieniłem zdanie:
    -->> Rocky Horror - masz absolutną rację i podpisuję się pod Twoją wypowiedzią 'rencami i nogami'. Dodałbym jeszcze parę przykładów ignoranctwa i tępoty, ale szkoda nerwów...

Nie wiem czy zostanę na elektrodzie "na zawsze"...
  • #7 4697287
    Beattracks
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Ja myślę że zostanę na zawsze... bo mam nadzieje że to forum nie upadnie jednak ale to tylko nadzieja.Też podpisuje się
  • #8 4697656
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Rocky Horror napisał:
    W ciągu tych lat trochę zmieniło się na forum. Zmienili się użytkownicy, zmieniłem się ja sam. Co mnie najbardziej urzekło? Wyjątkowo niekompetentne i stronnicze, graniczące z 'kolesiostwem' podejście wielu moderatorów do swojego zadania, powszechne bzdurne przekonanie że słaby wzmacniacz "nie uciągnie" głośnika dużej mocy, nieoczytane młotki które po dwóch latach stażu na forum rzucają pytania w dziale DIY (gdzie regulamin jasno mówi, że prezentuje się tylko gotowe konstrukcje) oraz absurdalny fenomen znaku zapytania, polegający na nagminnym używaniu go zamiast kropki.
    Kiedyś z ochotą udzielałem się w każdym w miarę interesującym temacie. Dziś wpadam od czasu do czasu po jakąś dokumentację, poczytać dział "Humor" błędnie nazywany działem "Audio", zakablować moderatorni jakiegoś niepiśmiennego jełopa, albo podzielić się filozoficznymi myślami w jakimś kontrowersyjnym temacie w "Ogólnych". Obserwuje się coraz mniejszą aktywność specjalistów w danych dziedzinach i właściwie nie ma się czemu dziwić - po kolejnym cotygodniowym temacie z prośbą o schemat wzmacniacza na TDA7294 można stracić cierpliwość. Niebawem zostanie tu sama dzieciarnia nie znająca pojęcia "Szukaj", wspierana przez garstkę desperatów którzy jeszcze nie doszli do etapu kiedy człowiek stwierdza, że nie warto wypruwać sobie żył i wcale nie żartuję, ponieważ to forum ZMIERZA ku upadkowi. Jeśli nie fizycznemu, to merytorycznemu.

Nic dodać nic ująć.
    Kolego mam dokładnie takie same podejście, jednak nie mam zamiaru się stąd wypisywać.
    Po prostu mam nadzieję, że jeszcze będzie normalnie- czyli tak jak co najmniej trzy lata temu.
    Jakoś dziwnym trafem jestem za systemem totalitarnym na forum, bo już nie chce mi się po raz setny opisywać programatora dla AVR-ków i tym podobnych oklepanych zagadnień.
    Pozdrawiam wszystkich nałogowych elektrodowiczów- nie łamcie się jeszcze będzie dobrze :)
  • #9 4697700
    G.A.P.A
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Rocky Horror tak, to prawda ;)
    Kiedyś sam więcej przebywałem na forum, teraz też wpadam na chwile do działu "Na wesoło" i kilku innych, lub gdy potrzebuje dokumentacji. Może kiedyś znowu będzie lepiej :D
    Pozdrawiam
  • #10 4698216
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10266
    Cóż, Rocky, pokolenie Neostrady nas szturmuje... Ale mimo wszystko nie zamierzam sie wycofywać, ktoś musi odpowiadać na te pytania ew. kablować do moderatora, bić po łapach i kazać Szukać.

Elke kocham za to że znalazłem tutaj wiedze - dużo, nauczyłem się metodologii pracy i poszukiwania nie tylko na forum ale i w sieci i znalazłem dobrych znajomych od lutownicy i od butelki - mimo iż kawał Polski odemnie.

PeeS. Potem sie okazało że to kuzyn dobrej koleżanki mojej dziewczyny :D ale to nieważne...
  • #11 4698458
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    ghost666 napisał:
    Cóż, Rocky, pokolenie Neostrady nas szturmuje...

Czekajcie na pokolenie Superniani :D. Zbliża się apokalipsa i koniec internetu. Wszystko przez to bezstresowe wychowanie ;).
  • #12 4698460
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4698792
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    No to dopiszę się optymistycznie :) Co prawda ja z tych nowych, co już nie tacy jak kiedyś ;) Ale zgodzę się z Kolegą Ghost666 - Elektroda doskonale uczy metodologii, netykiety, no i oczywiście elektroniki :D Poza tym jest kopalnią wiedzy, o ile ktoś chce szukać.
    Pocieszające jest też to że z niektórych dzieci neo coś może wyrośnie - i myślę że jest to powód żeby nie ustawać w wysiłkach :)
  • #14 4698866
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    ghost666 napisał:
    ktoś musi (..) kablować do moderatora (..) i kazać Szukać.

Po przeczytaniu tego zdania pojawił mi się wielki uśmiech na twarzy ;)
    O ile pierwsze (kablowanie) często robię, o tyle drugiego jeszcze chyba nie miałem okazji... ale czytając to, co kolega napisał, chciałoby się na każdy post odpowiedzieć "użyj Szukaj" :)

Swoją drogą, tematy o zmianie poziomu forum itd. itp. też już były tu niejednokrotnie.

Osobiście jakoś w latach 2005/2006 odczułem zniechęcenie do tego, co się działo, ale teraz odnoszę wrażenie, że moderatorzy pracują lepiej, mniej jest wojen i kłótni, a bezsensowne tematy pojawiają się rzadziej. To, co mnie za to odpycha, to zamykanie tematów. Wypowie się 5 osób, już nieaktualne czy też problem rozwiązany, wiec niby można zamknąć temat - lecz tak naprawdę potem szukam pomocy, znajdę ten temat, chcę o coś zapytać - "ten temat jest zamknięty". Szukanie nie polega już na szukaniu tematu opisujacego pewien problem, ale na szukaniu wśród tych tematów któregoś niezamkniętego. Mogę się domyślać, że to zjawisko zniechęca do szukania i zmusza do zakładania nowych tematów...

Znaki zapytania zamiast kropki to jeszcze nic, da się przeżyć. Gorzej czytać " !!! !!! ! !!!! !!!" albo " ??!?!?!?!!?!?!?!"; nie wspomnę już o całym poście napisanym bez użycia jakiegokolwiek znaku przestankowego - chyba, że "plis pomuszcie" na końcu takiego postu jest kropką ;).
  • #15 4698979
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Forum Elektroda, działające od prawie 7 lat, jest cenione za bogatą wiedzę elektroniczną, metodologię pracy i wymianę doświadczeń między użytkownikami. Użytkownicy doceniają dostęp do dokumentacji, dział "Humor" oraz możliwość dyskusji o elektronice i DIY, choć zauważają spadek aktywności specjalistów i pojawianie się mniej kompetentnych pytań. Krytykowane są niektóre działania moderatorów, takie jak stronniczość, zamykanie tematów oraz utrudnienia w korzystaniu z archiwów forum. Wskazuje się na problemy z komunikacją, zwłaszcza zrozumieniem złożonych instrukcji i niektóre negatywne zachowania użytkowników. Mimo to, wielu deklaruje pozostanie na forum, widząc w nim kopalnię wiedzy i miejsce do nauki oraz wymiany doświadczeń. Dyskusja porusza także wpływ młodszych pokoleń użytkowników na poziom merytoryczny forum oraz potrzebę optymizmu i dalszego rozwoju społeczności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA