logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piętnastolecie forum elektroda.pl

Dydelmax 23 Sie 2016 15:53 10869 83
  • #1 15886443
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 965
    Z okazji 15. rocznicy uruchomienia forum elektroda.pl chciałbym złożyć życzenia wszystkim Użytkownikom, Administratorom i Moderatorom - Wszystkiego Najlepszego!
    Cytat:
    Uruchomienie największego forum dyskusyjnego RTV Forum związanego z naprawą sprzętu radiowo-telewizyjnego, komputerów, GSM oraz AGD nastąpiło dnia 23 sierpnia 2001 roku w godzinach popołudniowych.

Źródło (Wikipedia)

Cytat:
    Data uruchomienia forum elektroda.pl: 23 sierpnia 2001

Źródło na Forum

Oto jak prezentowała się strona główna Forum na przestrzeni lat (galeria w spoilerze poniżej):

Macie jakieś wspomnienia związane z Forum, jego początkami? Co skłoniło Was do rejestracji na tym Forum?
    Zapraszam do dyskusji.
  • #2 15886572
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Dołączam się do życzeń, wszyskiego naj, prawdziwego rozwoju forum, niech przynosi zyski właścicielowi, niech będzie miejscem dla dyskusji dla starych wyjadaczy, niech będzie gościnne dla nowych userów oraz niech stanowi kopalnię wiedzy technicznej dla każdego.

Moje początki na forum? Na pewno trudne :-) Szukałem pomocy, już nie pamiętam, albo z magnetowidem albo z uszkodzonym dyskiem, szybko oberwałem od moderatorów (rzeczywiście mój poziom wiedzy był, delikatnie mówiąc, niski, miejscami zerowy) :-).
    Bywały złe chwile, bo mam ten swój charakterek, ale to tutaj zdobyłem większość wiedzy z dziedziny komputerów, odzyskiwania danych, liznąłem trochę audio, elektroniki a teraz buszuję w mechanice i elektronice samochodowej. Na dzień dzisiejszy z powodzeniem potrafię odzyskiwać dane, w tym z RAID, diagnozować sprzęt IT i dokonywać niektórych napraw, skutecznie poprawiać niedoróbki i fuszerkę specjalistów, obrabiać dźwięk i muzykę oraz stawiać wstępne diagnozy z zakresu mechaniki samochodowej. Z wykształcenia jestem psychologiem, więc nie muszę pisać że poza tak zdobytą wiedzą techniczną (no, może jeszcze trochę czasopism) nie miałem żadnych szkoleń, kursów czy edukacji z tego zakresu. Dopiero jak napisałem ten post, uświadomiłem sobie ile zawdzięczam elektrodzie.pl. Bez fałszywego podlizywania, patetyzmu, takie są po prostu fakty.
    Gratuluję adminom i moderatorom oraz użytkownikom stworzenia takiej bazy informacji.
  • #3 15886607
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 15886715
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Elektroda miała parę padów i wydaje mi się że istniała już w 1998r a nie 1999 roku jak podaje Wikipedia. Wtedy połączenie z internetem był za pomocą modemu.
  • #5 15886784
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    A to ja jestem tylko 12 lat. Czasem małżonka mówi: "A ty ciągle elektroda elektroda" Tak prawdę powiedziawszy to jest to jedyne miejsce do którego wracam i drugie to bez reklamy gazeta.pl i w sumie reszta internetu to może być może nie być. Ciekawe na ilu płytach obecnie zmieściłby @gulson kopię elektrody. Nawet gdzieś posiadam kopię jak internet był za pomocą modemu na jednej płycie.
  • #6 15886921
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Jurek.adam, to lepsze niż zniszczenie, a taka możliwość istnieje. Jedno pismo że portal coś tam łamie i dziękuję. Musimy przeczekać te podłe czasy. Nasz Naród, mimo że z bólem to piszę, nie zasługuje obecnie na lepsze. Ludzie są chciwi, bezmyślni, niewdzięczni i krótkowzroczni. Dają się mamić i ogłupiać. To już było z resztą, a historia lubi się powtarzać.

Tak odnośnie kopii - a może dałoby się zrobić gdzieś na ftp kopię portalu do przeglądania offline?
  • #7 15886954
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 15886957
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Na Elektrodę trafiłem za pośrednictwem jakiejś ówczesnej wyszukiwarki - już nie pamiętam jakiej (2003 r.). Połączenie było przez SDI w firmie, która grzecznościowo udostępniła mi Internet. Szukałem wtedy schematu telewizora Trilux, a ściślej płyty głównej. Pobrałem schemat, wydrukowałem potrzebny fragment, z taką pomocą naprawiłem odbiornik i... zostałem uczestnikiem.

Logowałem się potem na Elektrodę bez potrzeb warsztatowych - aby poczytać. Kiedyś pokonałem opory i sam napisałem post, następny, następny... i tak powoli stawałem się coraz bardziej aktywny. Obecnie jest dla mnie jedno z ważniejszych narzędzi roboczych i to nie jest kurtuazja dla Jubilata.

Jednak, aby nas nie zalała amerykańska skłonność do głupawego optymizmu, zepsuję produkt przez dodanie łyżki miodu do beczki dziegciu. Nie wiedziałem, że Elektroda zmieniła właściciela. To dlatego zrobiła się taka kafelkowata. Jednak aby być obiektywnym - można na razie załączyć dotychczasowy wygląd, czyli moje pokolenie jeszcze chociaż na Elektrodzie nie jest zapraszane do wymierania.

Hej, nowi właściciele z nielubianych przeze mnie Stanów Zjednoczonych! Czytacie mnie? Jeżeli nie, to i tak napiszę.

Chociaż na portalu technicznym powstrzymajcie się od destrukcji tą Waszą polityczną poprawnością i amerykańskim głupactwem!

Jeżeli zapomnieliście, to uprzejmie przypomnę pewną zasadę: Prawa przyrody (czyli także technika jako podzbiór) nie są kompatybilne z rojeniami spod dna mózgu. Jeżeli wrócicie do tej zasady, to może jeszcze za mojego życia, na powrót staniecie się szanowanym mocarstwem, jakim byliście kiedyś, np. za prezydentury Ronalda Reagana. Tego i sobie życzę.

Użytkownikom portalu Elektroda życzę dużo korzyści z uczestnictwa, czyli skutecznego za Jej pomocą rozwiązywania spraw, Administracji - jak najmniej użerania się z niektórymi Użytkownikami, ponownie Użytkownikom - jak najmniej użerania się z niektórą Administracją.

Krzysztof Podstawa
  • #9 15887115
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4305
    janek1815 napisał:
    Czasem małżonka mówi: "A ty ciągle elektroda elektroda"
    Moja też tak mówi :)
    Dziękuję Dydelmaxowi za życzenia i dołączam własne dla wszystkich.
  • #10 15887150
    Hackmsr
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    Ja też się dołączam.

Na elektrodę trafiłem szukając w Google pomocy przy routerze. Oczywiscie ją znalazłem.

Śledziłem rozwój forum od 2013, jeszcze bez rejestracji. W 2015 zarejestrowałem się z powodu laptopa :-) .

Wspomienia mam chyba same dobre, nie czuję urazy do moderatorów. :-)

Trochę mi szkoda, że forum przejął właściciel ze Stanów, ale póki co nie widzę powodów, aby nowy wlasciciel mial byc tępym c....

Gratulacje dla ekipy elektrody!
  • #11 15887205
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 15887639
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Jeszcze ja.. Ode mnie dla Wszystkich Wszystkiego dobrego i kolejnych nie gorszych jubileuszy w tym lub większym gronie.. <ok>
    Pozdrawiam Piko.
  • #13 15887696
    dostojny.kocur
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Elektroda jest parę miesięcy młodsza ode mnie :D
  • #14 15887989
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Fajnie że się forum trzyma, trochę lat tu siedzę, w sumie nawet trochę dłużej niż to konto.
    Nigdy jednak nie wsiąkłem w forum, zwyczaj furczenia jeden na drugiego jaki jest tu od zawsze, skutecznie mnie powstrzymuje do intensywniejszego udzielania się.
    Gdyby nie moderacja ogarniająca lud, forum padło by bardzo szybko.
  • #15 15888002
    Stefan1121
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Dołączam się do życzeń. Elektrodę znam od lat bo mój starszy brat lubił swego czasu majsterkować i właśnie z elektrody brał pomysły i tworzył. Ja z kolei poszukując rozwiązań w dziedzinie IT tu trafiłem no i staram się aktywnie uczestniczyć już od jakiegoś czasu :)

Pozdrawiam wszystkich ;)
  • #17 15888945
    marek majchrzak
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Macie jakieś wspomnienia związane z Forum, jego początkami? Co skłoniło Was do rejestracji na tym Forum.
    Szukałem elektrody do spawarki sieciowej 230 V na fi 4,5 mm.
    Zalogowałem się i pierwsza odpowiedź brzmiała :Która elektroda, plusowa czy minusowa.
    Od tej pory pokochałem to Forum.
    Życzę ELEKTRODZIE i Wszystkim Forumowiczom Sto Lat.
  • #18 15888979
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 753
    Kiedyś, gdy będę już za stary by pisać na elektrodzie, zasiądę przy kominku, zapalę fajkę i opowiem wnukom o zdobytej dzięki uprzejmości członków elektrody wiedzy wynikającej z ich doświadczenia. To Lśniący Diament w społeczeństwie ludzi którzy chcą sami coś zrobić. Dziękuje i pozdrawiam.

Również długo obserwowałem portal zanim się zarejestrowałem .
    Ponownie pozdrawiam wszystkich.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #19 15889057
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Ricoh_220 napisał:
    Kiedyś, gdy będę już za stary by pisać na elektrodzie, zasiądę przy kominku, zapalę fajkę i opowiem wnukom o zdobytej dzięki uprzejmości członków elektrody wiedzy wynikającej z ich doświadczenia. To Lśniący Diament w społeczeństwie ludzi którzy chcą sami coś zrobić.

Adaptowany tekst z komentarzy Allegro :/ Mógłbyś sam coś wymyślić :P
    Stare jak świat i powielane miliony razy.
    Piętnastolecie forum elektroda.pl
  • #20 15889087
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2598
    Sam nawet takowy dostałe i to dwa razy.
  • #21 15889105
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    Pamiętam skromne początki .....

100 lat Elektrodo, obyś była coraz lepsza i nie imały sie Ciebie żadne złośliwe chochliki :D.
  • #22 15889124
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6409
    Więc elektroda trwa już 15 lat i 1 dzień dłużej. Od 13 latek tu zaglądam więc jest nieźle z poziomem.
    Życze szybkiego serwera i ''pozytywnie '' nastawionych użytkowników.
  • #23 15889141
    MAJSTEROS
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    100 lat i jeszcze więcej - dziękuję za zdobytą wiedzę i pomoc
  • #24 15889165
    kaspery
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    O kurde :) Miałem 15 lat jak założyłem konto w 2007. O elektrodzie dowiedziałem się od brata. Dziękuję za te pokłady wiedzy i za to, że dzięki Wam moim hobby jest elektronika . 100 lat dla wszystkich
  • #25 15889358
    lolek2417
    Poziom 14  
    Ocena: 76
    Wszystkiego najlepszego Elektrodo ! :)
    Dzięki za mnóstwo porad i wskazówek, sam kilku już udzielałem i udzielam.

Jedyny portal w internecie gdzie wchodzę z uśmiechem na twarzy :)
  • #26 15889407
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Powiem tak: w elektronice często staramy się nie wyważać otwartych drzwi. Zazwyczaj stosujemy rozwiązania innych dostosowując je do naszych potrzeb. Pozwolę sobie zacytować: "Teoretyk musi to znać, praktyk ma wiedzieć gdzie to zapisano".
    Tak więc (jak chyba wszyscy elektronicy) nie tworzę teorii, jednak wiem "gdzie to zapisano" i wprowadzam modyfikacje. Dlatego cytat został zmodyfikowany, ale czy nie przekazałem tego co chciałem?
    Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #27 15889426
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 560
    Dzięki koledze który nie miał zielonego pojęcia o elektronice ,ale siedział non stop na necie [w pracy] dostałem nasz adres.To była na tamte czasy dla mnie rewelacja .Schematy,porady itd. prawie za free. Przez 11 lat na forum zauważyłem że wprowadzono większą kontrolę nad pisanymi postami[chociaż trochę czuć nutkę jakby komuchowskiej cenzury] .Ale jeszcze lepsze są kary,mam taką jedną co ponoć nigdy nie wygasa.No cóż ,trzeba się z tym pogodzić,dobrze że przynajmniej dają nam się wypowiadać oficjalnie na temat -co złe ,niewłaściwe itd. na forum bez żadnych konsekwencji.
    Tak jak kiedyś Warszawski Wolumen był ponoć najlepszą i największą giełdą dla serwisantów elektroniki w całej Europie ,tak dzisiaj nasze forum jest chyba największą tego typu kopalnią wiedzy na temat elektroniki,elektrotechniki ,nawet mechaniki samochodowej.Nic dodać -nic ująć .Pozdrawiam wszystkich forumowiczów !
  • #28 15889464
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Dokładnie tak jak piszesz :)
    Pozdrawiam jednak mimo wszystko dajmy trochę więcej wyrozumiałości młodym którzy startują.
    Ja obecnie często spotykam się z młodymi którzy potrzebują wsparcia i często widzę "zanieś do serwisu" pomyślmy jak my zaczynaliśmy ja naprawiając stare radia magnetofony. Kolejna manią moją było zbieranie złomu na części. Wsparcie techniczne zapomnij tylko biblioteka o ile coś ciekawego było. Internet nie istniał. potem powstały łącza modemowe mój pierwszy 2400 to już było coś.
    Ale powiem jedno. Na elektrodzie zdobyłem wiele wiedzy i doświadczenia od kolegów.
    Teraz w pewnych kwestiach na których znam się na 100% oddaję swoją wiedzę.
    Konto firmowe:
  • #29 15889883
    pirotechnik1212
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    I mi niedługo stuknie już 7 lat odkąd mam tutaj konto :D Od małego interesowałem się elektroniką a dzięki tematom z tego forum mogłem spróbować swoich sił w budowie np. wzmacniacza na podstawie znalezionych tutaj schematów i porad bardziej doświadczonych kolegów. Może dzięki temu poszedłem właśnie do technikum elektronicznego, a teraz kończę kończę studia informatyczne z pracą inżynierską zawierającą elementy elektroniki :D
    Niektórzy narzekają na użytkowników przytaczając według nich stale padające tutaj teksty jak "użyj klawisza SZUKAJ" albo "czarna lista zasilaczy" :D Są nawet memy prześmiewające elektrodę. Ale ja się z nimi nie zgadzam i dla mnie zawsze było tutaj miło a świadomość obecności użytkowników ze znacznie większą wiedzą niż moja dawało nadzieję na rozwiązanie każdego problemu :) Sam nauczyłem się stąd sporo, na pewno 100 razy więcej praktycznych rzeczy niż we wspomnianym technikum ;)
  • #30 15890517
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Zmartwiła mnie informacja o sprzedaży Elektrody. Jestem tu już wiele lat. Bywało, że nie wchodziłem przez kilka lat, ale ciągle wracałem. Przez te wszystkie lata starałem się przekazać posiadaną wiedzę. Obawiam się, że któregoś dnia, przy logowaniu pojawi się okienko z $ i bez opłaty nie da się zalogować, a cała wiedza ( zdjęcia, skany dokumentacji itp) nie należy do nas. Obym się mylił.
    Mimo to życzę następnych 15-tu lat istnienia.

Podsumowanie tematu

✨ Z okazji 15-lecia forum elektroda.pl, użytkownicy dzielą się wspomnieniami i życzeniami dla społeczności. Wiele osób podkreśla znaczenie forum jako źródła wiedzy technicznej, które pomogło im w rozwoju umiejętności w dziedzinie elektroniki, informatyki i mechaniki. W dyskusji pojawiają się obawy dotyczące zmiany właściciela forum na amerykański, co budzi niepokój o przyszłość platformy i jej niezależność. Użytkownicy wspominają o swoich początkach na forum, poszukiwaniach pomocy oraz o tym, jak forum stało się dla nich ważnym narzędziem w nauce i wymianie doświadczeń. Pojawiają się także propozycje organizacji zlotów i wydarzeń dla społeczności, aby wzmocnić więzi i wymianę wiedzy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA