logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BRC Sequent 24 -dlugo odpala na benzynie po zgaszeniu na LPG

mkaminski100 15 Sty 2008 15:24 17937 23
REKLAMA
  • #1 4696867
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Ocena: 226
    Niedawno zalozylem instalacje gazowa BRC Sequent 24 do Opla Omegi 2.0 16V (z jednym, okraglym przyciskiem). Niestety po pierwszych regulacjach zaczelo sie dziac to samo co w identycznej Omedze rodzicow, a mianowicie po wylaczeniu silnika na gazie czesto (szczegolnie jak silnik sie zaczyna rozgrzewac) trzeba krecic rozrusznikiem przez kilka sekund, zeby odpalil na benzynie. Czesto mam odczucie jakby mial zapalic, ale tylko raz szarpnie. Tak jakby dopalaly sie pozostalosci gazu (takie klekotniecie), co jest dziwne na sekwencje. Jesli przed zgaszeniem silnika przelacze na benzyne to zrobi to bezproblemowo i rowniez odpali natychmiast. Wydaje mi sie, ze po dluzszym czasie jakby lepiej odpalal ale musi postac.
    Probowalem juz przekrecic kluczyk i poczekac. Czekalem az czerwona lampka zgasnie. Wyciagalem klucz i robilem tak ponownie, nawet trzykrotnie. To samo. Nie jest wiec to wina cofania sie paliwa, chyba, ze nie ma go we wtryskach i musza one pochodzic na sucho, az zalapia paliwo.
    Bylem na regulacji. Panowie sprawdzili gaz, nawet podpieli TECH2 ale ani nic nie znalezli, ani auto nie sprawialo problemow. Wrzucali rozne oprogramowanie od innych Omeg i nie byli w stanie nic powiedziec, bo usterka po prostu nie wystepowala.
    Oba samochody jednak zachowuja sie w ten sam sposob, co jest denerwujace. Poza tym nie ma zadnych usterek w instalacji czy pracy aut.
    Bede wdzieczny za kazda pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4697272
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4421
    A pompa jest odcinana? Pewnie tak!
  • #3 4697329
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Raczej nie bo nawet na gazie slychac jak pracuje. Dzis jednak sprawdze dla pewnosci.
    Gdyby jednak pompa paliwa byla odlaczana to pewnie przy przelaczeniu z gazu na banzyne na pracujacym silniku by sie zakrztusil a tu nic nie czuc tylko kontrolka zmienia kolor (przechodzi na pewno na benzyne bo wylaczaja sie wtryskiwacze gazu).
    No i czy trzykrotne wlaczenie zaplonu (z wyciagnieciem kluczyka) nie powinno "nabic" odpowiedniego cisnienia?
  • #4 4697555
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 814
    Mi się wydaje że mogą być 2 problemy:

1. Po zgaszeniu kolektoe ssący jest wypełniony gazem. Możliwe przyczyny: Gaz sączy się do kolektora po zgaszeniu lub gdy silnik jest zimny; gaz dostaje sie do kolektora w formie ciekłej (kropel) i po zgaszeniu odparowuje wypełniając kolektor; dysze gazowe są nawiercone w dziwnym miejscu i gdy silnik pracuje na wolnych obrotach na zwiększonej dawce (bo zimny) dochodzi do wypełniania kolektora gazem.

2. Źle ustawiona mapa mnożnika czasów wtrysku. Powoduje rozjechanie mapy w steroniku benzynowym i problem z pracą na benzynie. Rozjechanie nie jest "tragiczne" więc sterownik się szybko adaptuje na nowo. Trzeba by zobaczyć czy przy przełączaniu gaz / benzyna na wolnych obrotach zmienia się czas wtrysku benzyny ew. jak wygląda integrator regulatora składu mieszanki dla wolnych obroów (BLM tak to sie chyba nzywało) w parametrach bieżących.

A swoją droga to pompe paliwa na gazie lepiej jednak odłączyć ;)
  • #5 4699128
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Jak mogę sprawdzić czy jest jedna z przyczyn które podałeś.
    Słyszałem o problemie przedostawania się gazu po wyłączeniu silnika, ale dziwne, że aż w dwóch autach.
    U mnie gaz jest ustawiony tak by włączył sie przy ok 23 stopniach. Potrafi wtedy szarpnąć ( i pewnie dostaje się do cylindrów w fazie bardziej ciekłej), ale mama ma ustawione na 40 stopni i dzieje się tak samo, oraz u mnie często silnik rozgrzeje się do wyższej temp (ok 40) stopni. Nie wiem więc czy to może mieć wpływ.
    Mogę podesłać zdjęcia umiejscowienia końcówek wtrysków na kolektorze.
    Samo działanie wtrysków benzyny będę mógł sprawdzić w przyszłym tygodniu kiedy dostanę OpelSpaner.

Odnośnie pkt 2 - czy czasy wtrysków LPG i benzyny powinny być takie same? Jak zrozumiałem to komputer odczytuje czasy wtrysku gazu i do tego się dostosowuje, a po wyłączeniu silnika nie potrafi odpalić na benzynie.
    Czy jest jakiś sposób żeby to sprawdzić? Ja mieszkam w Anglii więc nie mogę nawet podjechać do rzeczowego gazownika. Będę miał interfejs do LPG (Sequent 24) oraz OpelScaner wiec tu jest możliwość zmiany ustawień.

P.S. Czemu warto odłączyć pompę?

P.S.2 Może źle rozumuję, ale czy gdyby instalacja gazowa wpływała na centralkę auta (wtrysków PB) to czy kiedy bym w takim przypadku przeszedł na pracującym silniku przeszedł na benzynę to nie powinien zgasnąć a przynajmniej zakrztusić się? Mogę praktycznie na zimnym silniku (kilka sekund po tym jak na odpalonym na zimno silniku włączy się gaz) przełączyć na benzynę beż żadnych efektów. Jeśli tak zgaszę silnik to odpali bez problemów.
    Czy to nie wskazuje jednak na kłopoty z gazem w kolektorze?
  • #6 4699358
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Witam. Prawdopodobnie masz podłączony przewód plus po stacyjce / z instalacji gazowej / do przewodu zasilającego cewki wys. napięcia i w momencie wyłączenia stacyjki w aucie pracującym na gazie wtryskiwacze gazowe na moment się otworzą co powoduje zalanie kolektora ssacego gazem ponowne uruchomienie silnika na benzynie i na tym gazie staje się nie możliwe do momentu gdy silnik nie wyrzuci tego gazu z kolektora / bogata mieszanka /.Przełącz ten w/w przewód z innego miejsca gdzie będzie +12V po stacyjce np. gdzieś w kabinie i problem powinien ci zniknąć.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • Pomocny post
    #7 4699561
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    podobny przypadek mialem w reno laguna 18 16 v okazalo sie ze zasysa gaz poprzez przewod podcisnieniowy od reduktora gazu i po zgaszeniu silnika kolektor wypelnial sie gazem i poprzez zbyt bogata mieszanke trzebabylo dlugo krecic az go przedmuchal
  • REKLAMA
  • #8 4699844
    mkaminski100
    Poziom 18  
    teges - rozumiem zasade i wydaje mi sie to prawdopodobne, ale nie wiem czy dobrze zrozumialem samo okablowania i nie chcac pokrecic moze napisze jak ja to odczytalem. Zasilanie gazu powinno byc wpiete w kabel +12V idacy od stacyjki aby napiecie w nim bylo tylko kiedy jest wlaczony zaplon. Kabel zasilajacy do instalacji gazowej moze byc wpiety do kabla zasilajacego cewke zaplonowa (miedzy stacyjka a cewka) i dlatego po wylaczeniu zaplonu wtryski wypuszcza jeszcze troche gazu. Dlatego nalezy sie wpiac w jakis kabel idacy od stacyjki ale nie do zasilania cewki. Czy dobrze zrozumialem? Jesli tak to jaki kabel proponujesz?
    vvaldek - tu mi cos dzwoni, bo gazownicy sprawdzali podcisnienie, probowali zaciagac je z reduktora. Wnioskuje, ze to sprawdzili, ale wole to potwierdzic. Czy jest jakis prosty sposob by to zrobic? Jesli to jest powodem to jakie jest rozwiazanie?
  • #9 4700115
    vvaldek
    Poziom 28  
    odkrec przewod doprowadzajacy gaz od listwy wtryskiwaczy ,uruchom silnik na benzynie i sprawdz czy w przewodzie robi sie podcisnienie. w skrajnych przypadkach potrafi wyraznie przewodem podcisnieniowym wydostawac sie gaz po wysterowaniu elektrozaworow gazowych

brazowy przewod ja zazwyczaj podlanczam do przewodu plusowego zasilajacego wtryskiwacze benzynowe
  • #10 4705096
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Witam. Odnośnie wypowiedzi vvaldka to się w pełni z nim zgadzam że może nastąpić taka sytuacja ale żeby ją wyeliminować ściągnij przewód podciśnieniowy z reduktora przerzuć na gaz wylącz auto i zaraz ponownie go uruchom jeśli odpali bez problemów to faktycznie uszkodzona membrana w parowniku ale jeśli problem nie zniknie to daj znać. Przewód +12V po stacyjce podłącz gdzieś w kabinie z przewodu gdzie napięcie ginie zaraz po wyłączeniu zapłonu.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #11 5027670
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Witam po przerwie. Niestety nie sprawdzałem gazu, ale doszedłem do ciekawych wniosków. Odpalanie na benzynie jest tym łatwiejsze im dłużej poczekam po przełączeniu z D na P na skrzyni. Pod obciążeniem jakby puszcza więcej gazu.
    Będę jednak próbował sprawdzić połączenia.
    Mam jednak inny problem. Auto na gazie pali ok 16l w jeżdzie mieszanej, ok 17-18 w mieście i ok 12 na trasie. Na 2.0 to trochę dużo.
    Instalacja nie ma podłączonej sondy Lambda, nie wiem czy pobiera informacje o tym parametrze z komputera silnika czy ich nie potrzebuje.

Dziwi mnie jednak zbiornik. Jest to butla toroidalne 47l. Wyjechałem gaz do końca i zdziwiłem się, bo wskazówka była nadal na połowie czerwonego pola, a silnik po przełączeniu na gaz gasł (jakby ciśnienie było za niskie).
    Dziś zatankowałem i weszło 37l LPG.
    Czy aż 10l zajmuje płaszcz powietrzny?

Kolejne moje pytanie dotyczy ciśnienia w zbiorniku. Wg tego co mówi program w pełnym zbiorniku mam ciśnienie 1388 mbar. Czy to jest normalne ciśnienie?
    Czy ciśnienie na M.A.P. w wysokości 114 mbar na postoju (900 obr) jest też normalne?
  • #12 5082330
    vvaldek
    Poziom 28  
    czujnik wskazuje cisnienie prawidlowo tylko podczas pracy na gazie cisnienie to jest cisieniem gazu na listwie wtryskiwaczy i jest ono zalezne od chwilowego podcisnienia panujacego w kolektorze ssacym jesli reduktor jest wyskalowany na cisnienia np. 1200 mb. to podobne cisnienie bedzie wskazywal program pomniejszone o pewną wartosc w zwiazku z podcisnieniem kolektora . jesli wskazowka wchodzi czerwone pole na wskazniku to znak ze juz nie ma gazu i nie ma to znaczenia w ktorym jest dokladnie miejscu , czy napewno te 114mbar to sisnienie MAP ?
  • REKLAMA
  • #13 5083220
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Wg tego co podaje program to czujnik MAP ma wskazanie 115-116mbar
    Tu link do zrzutu http://picasaweb.google.co.uk/kaminski.marcin1/OmegaLPG?authkey=6hHhS3tjP8A
    Wg mnie czasy wtrysków są dość wysokie. Jak uda mi sie rozwiązać problem podłączenia sondy to podam czy coś się zmieniło.
    Dziś spalanie sięgło 18.5l w mieście. Dla 2.0 to zdecydowanie za dużo...
  • #14 5083251
    vvaldek
    Poziom 28  
    jaki masz typi nstalacji dokladnie bo w nowszych nie ma czujnika MAP . zrob foto tego czujnika MAP i pokaz
  • #15 5083340
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Sequent 24 MY07. Jeden czujnik podłączony do listwy wtrysków.
    Wąż od podciśnienia z regulatora paliwa idzie do reduktora. Nie wiem czy czasami nie jest to wartość obliczeniowa bo czujnik podciśnienia podłącza się tylko raz przy ustawianiu (oczywiście nie mam tego czujnika)
    Dostałem od Ciebie właśnie wiadomość. Pomagasz mi w mojej instalacji BRC.
  • #16 5083460
    vvaldek
    Poziom 28  
    tak dokladnie mie ma tam MAP podcisnienie jestwartoscia obliczeniową ale i tak powinno wskazywac podobne do rzeczywistego . .bo przeciez centrala ma zapisane wartosci podczas twozenia mapy . wwiec albo cos namieszane albo patrzysz nie tu gdzie trzeba
  • #18 5431388
    sylwek1980
    Poziom 13  
    Ocena: 69
    Witam!
    Podłączę się do tematu. Mam podobny problem. Na gazie autko śmiga super. Na benzynie też.
    Problemem jest ranne odpalanie na PB. Silnik dostaje czkawki obroty jeżdzą i na koniec spadają i gaśnie. Jak próbuje wcisnąć pedał gazu to też spadają. Po minucie jest ok, później się przełączy na lpg i jest dobrze. Jezeli silnik jest juz rozgrzany i go zgasze na lpg to z ponownym odpaleniem na Pb nie ma problemów. Jeżeli natomiast po zgaszeniu na lpg silnik postoi dłużej ( aż wystygnie) to problem powraca. Najgorzej jest rano. Dodam, że strasznie śmierdzi paliwem z wydechu przy odpalaniu.
    Jak pojeżdzę na PB cały dzień i na drugi dzień odpalam na PB to jest wszystko ok.

Instalacja sekw. GasTech 604S.
    Tomasetto alaska (po regeneracji-trzyma ciśnienie OK)
    Valtek 3 ohm
    VW polo 1.0 MPI AUC

Jeżeli ktoś jest chętny doradzić to wystawie fotkę mapy współczynników korekcyjnych.
  • #19 5431443
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 814
    Zła mapa współczynników korekcyjnych. Rozjeżdża się mapa w benzynokompie.
  • #20 5431539
    sylwek1980
    Poziom 13  
    Ocena: 69
    Też to podejrzewam. Tylko czemu się to nie dzieje na ciepłym silniku?
    Jak temu zaradzić. Sam się tym zajmuje w moim autku bo żaden gazownik nie bierze sie za to jak słyszy GasTech. A moim zdaniem zasady ustawiania map są podobne w innych sterownikach.

Przy autokalibracji na biegu jałowym program mi obliczył wartość poprawki 0,71 a średni czas wtrysku na benzynie 3,13. Niestety po wstawieniu takiej poprawki czas wtrysku benzyny przy pracy na lpg wynosi 3,9- 4,0 ms. Żeby osiągnąć taki czas wtrysków benzynowych (3,13) przy pracy na lpg jak przy pracy na pb musiałem poprawkę zwiększyć do 0,80. Na lpg przy obydwu wartosciach poprawki chodził dobrze, natomiast przy zapalaniu porannym na Pb sie zalewa.
    W programie jest jedna rzecz i nie wiem do czego. Jest to okienko, w którym jest przechowywany czas wtrysku benzyny a obok przycisk do zapamiętania czasu. Początkowo było tam 3,85 ja wcisnąłem przycisk przy pracy na Pb i zapamiętał 3,12. W linku jest printscreen mapy

https://obrazki.elektroda.pl/75_1218534132.jpg
  • #21 5433691
    nico6
    Poziom 17  
    Ocena: 85
    hejka jesli wszystko masz ok jak juz koledzy pisali ci porady mozesz spróbowac tej prawdopodobnie po wyłaczeniu zapłonu masz przez ułamek sekundy napiecie na wtryskiwaczach co pozwala na wtryskniecie gazu do kolektora ssacego mozesz to wyelminowac w nastepny sposób zasilanie wtryskiwaczy gazu razłacz za pomoca przekaznika zielony przewód wtrysku połacz do przekaznika dodaj jeszcze mase i zasilanie po stacyjce ale wez takie zasilanie co zaraz sie rozłacza po wyłaczeniu stacyjki i bedzie ok
  • #22 5439633
    slodky
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Cytat:
    Witam. Prawdopodobnie masz podłączony przewód plus po stacyjce / z instalacji gazowej / do przewodu zasilającego cewki wys. napięcia i w momencie wyłączenia stacyjki w aucie pracującym na gazie wtryskiwacze gazowe na moment się otworzą co powoduje zalanie kolektora ssacego gazem ponowne uruchomienie silnika na benzynie i na tym gazie staje się nie możliwe do momentu gdy silnik nie wyrzuci tego gazu z kolektora / bogata mieszanka /.Przełącz ten w/w przewód z innego miejsca gdzie będzie +12V po stacyjce np. gdzieś w kabinie i problem powinien ci zniknąć.

zgadzam się z tą wypowiedzią bo znam ten problem dość dokładnie. Dodam tylko że w centrali SQ24 jest coś w rodzaju przekaźnika a dokładnie modulary LD dla każdego cylindra i często gęsto one nie załączają się gdy centrala po zgaszeniu samochodu ma podtrzymanie "+" po kluczyku. Jak kolega zauważył nie ma tego problemu po zgaszeniu auta na benzynie. Wystarczy przepiąć brązowy kabelek wychodzący z centrali SQ24 w takie miejsce gdzie plus zanika równocześnie z wyłączeniem stacyjki. Można również "ciąć" na przekaźniku zielony przewód idący do wtryskiwaczy gazowych ale to już więcej zachodu. Pozdrawiam
  • #23 5464837
    s.q
    Poziom 21  
    Ocena: 219
    jakiś wtrysk gazowy popuszcza i zalewa silnik na postoju, lub mieszanka na gazie jest za bogata i ster. benzyny idzie w ubogie i odpalenie na zimnym sil. jest utrudnione.
  • #24 5489592
    dmaz
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Reduktor dziurawy na przewodzie podciśnieniowym

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji gazowej BRC Sequent 24 zamontowanej w Oplu Omedze 2.0 16V, gdzie po zgaszeniu silnika na LPG występują trudności z odpaleniem na benzynie, zwłaszcza gdy silnik jest ciepły. Objawy to konieczność długiego kręcenia rozrusznikiem, szarpnięcia i klekotanie, co sugeruje zalewanie kolektora ssącego gazem. Przy przełączeniu na benzynę przed wyłączeniem silnika odpalenie jest bezproblemowe. Możliwe przyczyny to: przedostawanie się gazu do kolektora po wyłączeniu silnika (np. przez nieszczelności lub niewłaściwe okablowanie), niewłaściwe ustawienie mapy wtrysku LPG i benzyny, a także problemy z podciśnieniem w reduktorze. Wskazano, że zasilanie wtryskiwaczy gazowych może być podłączone nieprawidłowo, co powoduje chwilowe otwarcie wtryskiwaczy po wyłączeniu zapłonu i zalewanie kolektora gazem. Zalecane jest podłączenie zasilania wtryskiwaczy do obwodu, który traci napięcie natychmiast po wyłączeniu stacyjki. Sprawdzono również możliwość zasysania gazu przez przewód podciśnieniowy z reduktora, co może powodować wypełnianie kolektora gazem po zgaszeniu silnika. Dodatkowo poruszono temat wysokiego zużycia LPG (12-18 l/100 km) i problemów z odczytem ciśnienia gazu oraz brakiem sondy lambda w instalacji. W dyskusji pojawiły się także analogiczne problemy z innymi instalacjami sekwencyjnymi (GasTech 604S) i sugestie dotyczące korekty map wtrysku oraz eliminacji napięcia na wtryskiwaczach gazowych po wyłączeniu zapłonu. Wskazano na konieczność sprawdzenia szczelności przewodów podciśnieniowych i ewentualnej wymiany membrany w parowniku reduktora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA