logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers wrp 250 - nie zawsze odpala, pilot bezczynny

tomwoj76 17 Sty 2008 10:25 6126 5
REKLAMA
  • #1 4703277
    tomwoj76
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    witam posiadam junkersa wrp 250 -5 kb problem jest w tym że junkers niezawsze odpala niekiedy jest tak ze zapala za każdym razem a niekiedy nie zapala nawet przez godzine. Pilota odpala od razu ale nie puszcza na główy palnik pilot sie pali i nic , baterie sprawne czy to może być problem ze sterownikiem.czytałem inne posty na ten temat ale u mnie nie pokywaja sie te objawy, aha ciąg jest napwno dobry był sprawdzany niedawno.
  • REKLAMA
  • #2 4767289
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Może być uszkodzony zespół wodny - iglica nie otwiera gazu (tak w skrócie) Regeneracja czasem pomaga, ale nowy to koszt ok 530 PLN i dostępne tylko przez serwis
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • REKLAMA
  • #3 4769938
    tomwoj76
    Poziom 10  
    rozumiem ze nie mozna tego zrobic samemu a regeneracja to wymiana uszczelniaczy i membrany w zespole bo jezeli to koszt okolo 500 zl to nie wiem czy sie oplaca w to inwestowac ale dzei za podpowiedź

Moderowany przez DonRomano:

Proszę zwracać uwagę na poprawną pisownię.
    Zdania rozpoczynamy z dużej litery.

• REKLAMA
  • #4 4770000
    tico97
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    [quote="tomwoj76"]witam posiadam junkersa wrp 250 -5 kb problem jest w tym że junkers niezawsze odpala niekiedy jest tak ze zapala za każdym razem a niekiedy nie zapala nawet przez godzine.

Membrana zdaje się do wymiany.
    Można się pokusić o wymianę samemu.
  • REKLAMA
  • #5 4770088
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1063
    Witam.
    To jest terma kb zasilana z baterii. Membrana przesuwa iglicę, otwiera zawór gazowy, i wciska mikro wyłącznik, który uruchamia centralkę zapłonową. Gdyby było coś źle z membraną, to by nie zadziałał mikro wyłącznik i nie było by zapłonu wcale.
    Sprawdź czy dochodzi napięcie do elektrozaworów.
    Elektrozawór pomarańczowy to zawór świeczki, a zielony to główny palnika.
    Podczas zapłonu powinno być na elektrozaworze świeczki (pomarańczowy) około 1,4V a podczas pracy palnika głównego około 0,4V. Napięcie na elektrozaworze głównym (zielony), gdy powinien palić palnik główny, powinno być około 1,3V. Pomierz te napięcia względem masy (obudowy).
    Możesz pomierzyć też rezystancje cewek elektrozaworów omomierzem. Wyjmij baterie, odłącz przewody od elektrozaworów, i pomierz ich rezystancję. Powinno być około 38Ω na elektrozaworze pomarańczowym, i około 57Ω na zielonym.
    Powodzenia.
  • #6 4783170
    tomwoj76
    Poziom 10  
    Witam
    Chyba to był zespół wodny bo wymieniłem i narazie jest dobrze. Dziękiuję za wszystkie dobe ady .Pozdrawiam mozna zamknąc wątek.
REKLAMA