logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 2001 - brak wskazań temperatury zewnętrznej na małym FIS

Jakub2000 18 Sty 2008 21:50 10846 9
REKLAMA
  • #1 4709049
    Jakub2000
    Poziom 10  
    Witam serdecznie!
    Mam pytanie. W ubiegłym roku kupiłem audi a3 2000 rok ( model 2001) z klimatronikiem. Nie posiada komputera pokładowego tylko tak zwany "mały FIS". Dowiedziałem się ostatnio że ten wyświetlacz w czasie jazdy powinien wskazywać temperaturę na zewnątrz samochodu. U mnie nic nie pokazuje. Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 4710535
    markom
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    Moze ktoś kiedyś bawił sie wagiem i zmienił lub skasował jakąś daną.
  • REKLAMA
  • #3 4710950
    ArcziS
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Dokładnie tak jak pisze kolega wyżej.
    Jak podepniesz VAGa, to wejdź w licznik, później kliknij adaptacja, następnie kanał 19
    kodowanie wygląda tak:
    xxx?x: Aussentemp.-anzeige (0 = deaktiviert; 1 = aktiviert)
    (temperatura zewnętrzna: 0- wyłączona, 1-włączona)

prawdopodobnie u ciebie "ten" znak zapytania (czwarta cyfra) jest ustawiona na "0"

Postaraj się najpierw to sprawdzić.

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 4714629
    Jakub2000
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za podpowiedź. W przyszłym tygodniu zamierzam podłączyć się do komputera zgodnie z powyższymi wskazówkami. Pozdrawiam
  • #5 5270695
    Jakub2000
    Poziom 10  
    minęło już pół roku jak próbuje uruchomić wskazanie temperatury zewnętrznej i nic. nikt nie potrafi tego zrobić innym programie niż VAG. Wczoraj uzyskałem dostęp do programu VAG wszedłem po kolei w/g powyższego opisu ale w adaptacjach jak wpisałem kanał 19 to dalej nie chce przejść ponieważ trzeba wpisać jakąś wartość i znowu schody. Jest to VAG w polskiej wersji. Jeżeli ktoś może to proszę opisać krok po kroku jak to zrobić i co to za wartości.
  • #6 5309012
    strikerbest
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Przepraszam że się wtrącę ale czy jesteś pewien że taki wyświetlacz posiadasz między zegarami?
    Ja też posiadam A3 i jak się dobrze przyjrzę to nawet jestem w stanie wmówić sobie że go mam. Dużo naczytałem się na forum A3 i raczej jeśli na vagu ustawisz i nic się nie zmieni to napewno nie masz :)
  • #7 5314639
    Jakub2000
    Poziom 10  
    Sory ale ja niczego nie muszę sobie wmawiać poprostu go mam ( 1/2 FIS) nie jestem specjalistą od vag-a i szukam jakiegoś fachowca, który krok po kroku napisze mi jak to zrobić.
    "arcziS" fajnie to opisał tylko potrzebuje więcej szczegółów.
  • REKLAMA
  • #9 5706597
    Jakub2000
    Poziom 10  
    wszystko wydaje się piękne i proste, opis- ideał, ale następne schody tj: kable żeby się podłączyć. pożyczyłem interfejs z napisem "POLSKI VAG" i nie mogę się połączyć prawdopodobnie jest nie taki kabel, pytanie tylko jaki, żeby wszysko było o.k? Mam program z firmy ross-tech. Jeżeli znacie odpowiedź to nią nie pogardzę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Audi A3 z 2000/2001 roku wyposażonym w mały FIS (1/2 FIS) brak wskazań temperatury zewnętrznej może wynikać z nieaktywnego kodowania tej funkcji w module licznika. Aby aktywować wyświetlanie temperatury zewnętrznej, należy podłączyć się do komputera pokładowego za pomocą interfejsu diagnostycznego VAG i w programie wejść w adaptację licznika, kanał 19, gdzie kodowanie Aussentemp.-anzeige (temperatura zewnętrzna) powinno być ustawione na 1 (aktywne), a nie 0 (nieaktywne). Problemem może być również brak odpowiedniego kabla lub interfejsu do połączenia z komputerem, gdyż nie każdy kabel "POLSKI VAG" umożliwia poprawną komunikację. Wskazane jest użycie oryginalnego lub kompatybilnego interfejsu VAG oraz programu diagnostycznego, np. firmy Ross-Tech. Szczegółowe instrukcje i opis procedury dostępne są na forum A3-Club pod wskazanym linkiem. Niektórzy użytkownicy podkreślają, że jeśli po ustawieniu kodowania nie pojawia się temperatura, może to oznaczać brak fizycznego czujnika lub inny problem sprzętowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA