logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz do suba samoch. na 2 głośnikach alphard lw800

gabiis14 19 Sty 2008 11:58 1457 6
REKLAMA
  • #1 4710356
    gabiis14
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Witam!!!

Chcę zrobić wzmacniacz do subwoofera samochodowego na dwóch głośnikach alphard lw800 (takie niestety dostałem). I nie wiem jaki do nich zrobić wzmacniacz? Zastanawiam sie na czym wykonany jest ten wzmacniacz http://allegro.pl/item295581375__aktywna_30cm_2000w_hit.html
    lub ten
    http://allegro.pl/item296334149_sklep_maskarator_basu_tuning_blg_0125s_wzmacniacz_.html

Z góry dzięki?
  • REKLAMA
  • #2 4710698
    PESYMISTA
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam
    Na pierwszym linku widać flaki czyli przetwornica na symetryczne około 30V i para tranzystorów na wyjściu. Generalnie jak chcesz uzyskać parę watów to musisz zrobić przetwornice.
  • REKLAMA
  • #3 4710719
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 408
    # Moc PMPO 2000W!!!
    # Moc MAX 660W
    # Moc RMS 330W!!!
    # Moc wbudowanego WZMACNIACZA 130W RMS!!!
    # Moc GŁOŚNIKA 200W RMS!!!

Kwa nać! Niech mi ktoś w końcu powie, jaka naprawdę jest moc? (dla niekumatych: pytanie retoryczne)
  • REKLAMA
  • #4 4710758
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 27
    Nie denerwuj się RoMan skoro warto to niech kupują,lepiej chyba być nie kumatym i wybrać te 2000 takie podawanie danych się chyba nie zmieni i widać żadna szkoła nie pomoże.Przykro mi również z tego powodu ale niestety nic nic nie zmienimy.
  • REKLAMA
  • #5 4712497
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 252
    Fajnie żyć w społeczności szczęśliwej i bogatej. Właśnie dokręcaliśmy w takim wynalazku elementy do radiatora bo wkręty grzechotały klientowi w środku. Na swoje szczęście nie próbował podłączać :)
  • #6 4718644
    gabiis14
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Pomóżcie nikt mi nie pomoże?
  • #7 4797239
    PESYMISTA
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Jak masz cyferke to pstryknij kilka fotek tej części co jest elektronika i wzmacniacz tego suba, to pomyślimy. A do kolegów czy wy zawsze musicie urządzać jakieś dyskusje na temat mocy kolega chce żeby mu pomóc a wy tutaj jakieś walki prowadzicie.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor planuje zbudować wzmacniacz do subwoofera samochodowego z dwoma głośnikami Alphard LW800 i pyta o odpowiedni wzmacniacz. W dyskusji wskazano, że wzmacniacz z pierwszego linku zawiera przetwornicę symetryczną około 30V oraz parę tranzystorów na wyjściu, co jest konieczne do uzyskania odpowiedniej mocy. Poruszono również temat mocy podawanej w specyfikacjach, gdzie wartości PMPO są zawyżone, a rzeczywista moc RMS wzmacniacza i głośników jest znacznie niższa (około 130W RMS dla wzmacniacza i 200W RMS dla głośnika). Uczestnicy dyskusji zwracają uwagę na konieczność wykonania przetwornicy do zasilania wzmacniacza oraz na realistyczne podejście do parametrów mocy. Autor prosił o pomoc i zdjęcia elektroniki wzmacniacza, aby lepiej doradzić rozwiązanie. Wątek zawiera także krytykę nieprecyzyjnych danych technicznych i niepotrzebnych sporów na temat mocy urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA