logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio 1035 - zniknięcie funkcji skanowania po aktualizacji firmware

gur 21 Sty 2008 13:11 2150 10
REKLAMA
  • #1 4718079
    gur
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam

Mam problem ze skanerem ,a mianowicie jego braku w maszynie Ricoh Aficio 1035 w ktoryms momencie znikla funkcja skanera ,nie ma jej zarowno w zakladce administracyjnej oraz na panelu glownym.
    Dziwne jest to ,ze funkcja druku sieciowego i serwer dokumentow dziala ok.

Robilem reset NVRAM ,wgralem jeszcze raz Firmware i nic nie pomaga, skanera jak nie bylo tak nie ma :/

P.S Nie mam na stanie drugiej takiej maszyny ,zeby podmniec mod. do innej.

pzdr
  • REKLAMA
  • #2 4718205
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    może głupie pytanie ale aby wszystko było jasne. Czy ta maszyna wg twojej wiedzy kiedykolwiek skanowała. Dlaczego pytam ? Otóż do tych maszyn byly produkowane dwa kontrolery - jeden o symbolu fabrycznym B361 i był to tylko kontroler drukarki bez skanowania i drugi b362 - drukarka i skaner. A jaki masz ty to możesz odczytać na ROM DIMM w kontrolerze
  • #3 4718303
    gur
    Poziom 14  
    wg mnie skaner dzialal ,ale glowy sobie obciac nie dam ,bo stala ponad 6mcy w kacie ;)

btw wlasnie czytam opis na DIMMie --- Prinetr Unit Type 1045 ,a na odwrocie B3625117M ,wiec chyba wersja ze skanerem.
  • REKLAMA
  • #4 4718316
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    mozesz miec problem z płytą ontrolera.alewłasnie najłatwiej sprawdzić zamieniając z innej. Zobacz też czy kość jest dobrze wsadzona w gniazdo.
  • REKLAMA
  • #5 4718525
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    Jeżeli pisze że printer unit to nie ma skanera gdyby był skaner powinno pisać printer/skaner unit. Ponadtosp rawdziłem organoleptycznie na mojej maszynie gdzie mam tylko drukarkę i na drugiej stronie też numer zaczyna się od b362 - sprawdziłem w dokumentacji i jest odwrotnie - coś tu jest pomylone chyba jednak w dokumentacji jest bład. Tak czy owak jezeli jest napis tylko printer to skanera raczej z tego nie będzie.
  • #6 4718902
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Sprawa jest bardzo prosta - jak masz na panelu z lewej strony przycisk od skanera - ten pod drukarką - to masz printer/skaner. Ja przycisku nie ma to jest sam printer.
    Jeśli jednak masz przycisk od skanera to wtedy poszukamy przyczyny jego nieaktywności.

Pozdrawiam
  • #7 4718973
    gur
    Poziom 14  
    Janusz.P napisał:
    Jeżeli pisze że printer unit to nie ma skanera gdyby był skaner powinno pisać printer/skaner unit.
    mozliwe ,ale nie jestem do konca o tym przekonany.Wiec jezeli ktos ma z Was taka maszyne ze skanerem i moze luknac jak jest u Niego bylbym wdzieczny.

@cefram napisalem :
    gur napisał:
    nie ma jej zarowno w zakladce administracyjnej oraz na panelu glownym.
    wiec klawisz jest ....i nawet pika ;)
  • #8 4721607
    matt26
    Poziom 15  
    jeśli nie ma printer/skaner a są przyciski to ktoś kiedyś podmienił albo całe płyty albo te małe DIMMy bo w tej chwili na pewno skanera mieć nie będziesz. na 100% ewentualnie panel ktoś podmienił na taki z maszyny ze skanerem.. Samo na pewno nie wyparowało :) pozdrowienia!
  • #9 4722220
    gur
    Poziom 14  
    Macie racje mam opcje bez skanera (sprawdzilem telefonicznie w innej maszynie ;) ) pewnie tak jak pisze @matt26 ktos podmienil DIMMa ,bo panel mam pod kopiarke ze skanerem.

Janusz.P napisał:
    coś tu jest pomylone chyba
    dokladnie ,jest blad w domumentacji ,DIMMy oznaczone B361........ to sa PRINTER/SKANER a B362...... sam PRINTER

dzieki wszystkim za udzielone wskazowki :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 4735818
    mike8282
    Poziom 10  
    naciskasz narzedzia uzytkownika i patrzysz co masz, jak nie masz tam skanera to albo go nie masz albo nie masz go podlaczonego i tyle.
  • #11 4737807
    gur
    Poziom 14  
    mike8282 napisał:
    albo go nie masz albo nie masz go podlaczonego i tyle.
    no wlasnie myslem ze go mam tylko nie podlaczonego ,a teraz juz wiem ze nie ma takiej mozliwosci.

P.S Przeczytaj caly temat.

@Modeator temat mozna zamknac bo sprawa wyjasniona.

Podsumowanie tematu

✨ W maszynie Ricoh Aficio 1035 zniknęła funkcja skanowania po aktualizacji firmware, mimo że funkcje drukowania sieciowego i serwera dokumentów działają poprawnie. Problem wynikał z niezgodności kontrolera DIMM – istnieją dwie wersje: B361 (printer/skaner) oraz B362 (tylko printer). W urządzeniu znajdował się kontroler B362, co oznacza brak modułu skanera. Panel posiadał przycisk skanera, co sugerowało obecność funkcji, jednak DIMM został podmieniony lub niezgodny, co wykluczyło skanowanie. Reset NVRAM i ponowna instalacja firmware nie przywróciły funkcji, ponieważ brakowało fizycznego modułu skanera. Problem został wyjaśniony po porównaniu z inną maszyną i konsultacji dokumentacji, gdzie stwierdzono błąd w oznaczeniach DIMM. Ostatecznie potwierdzono, że urządzenie nie posiada skanera, a funkcja nie mogła zniknąć samoistnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA