logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt układu: funkcja przełączająca T={0,1,3,5,6,7,12,13} i licznik rewersyjny mod 5 JK

krystian_niko 29 Maj 2007 23:00 2631 2
REKLAMA
  • #1 3934322
    krystian_niko
    Poziom 10  
    Witam Serdecznie Szanownych Grupowiczów!

Mam problemik..dostałem zadanie na projekt przejściowy z techniki
    cyfrowej o takiej treści: "zaprojektować układ kombinacyjny generujący
    funkcję przełączającą o zbiorze true : T = {0, 1, 3, 5, 6, 7, 12, 13}.
    Znaleźć postać minimalną; alternatywną oraz koniunkcyjną tej funkcji i
    narysować odpowiednie schematy logiczne z bramkami Nand oraz Nor.
    Z układów sekwencyjnych proszę zaprojektować licznik rewersyjny modulo 5 (na przerzutnikach JK)".
    Czy któryś z panów ma doświadczenie jak podejść
    do tego..albo może przykłady jak to zrobić ..a może ktoś z was podobnego rozwiązywał..Zaliczam ten przedmiot jako różnice progamową..i nie miałem z tego wykłądów..więc nie wiem jak podejść do tego..

Dziekuję za wszelką pomoc
    Krystian
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3934557
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    przepraszam za ciekawość; a w jakiej to "szkółce" dostałeś taki projekt, iż masz z nim takie kłopoty?
    Ja już te zadania dawno (i teraz ponownie) odrobiłem, ale to nie znaczy, iż miałbym je Tobie "podać na tacy".
    Pokaż najpierw tu sam co zrobiłeś, a wtedy możemy Twoje błędy skorygować.
    Podpowiem tylko dla układu kombinacyjnego; należy znaleźć funkcję logiczną (boolowską) F(a3, a2, a1, a0) jednej zmiennnej czterech argumentów logicznych a3, a2, a1, a0, którą należy zapisać w postaci Tablicy Prawdy z pełnego zakresu czterobitowej liczby binarnej a3a2a1a0 w korelacji z podanym jej zbiorem wartości prawdziwych T = {0, 1, 3, 5, 6, 7, 12, 13}.
    Następnie na podstawie Tablicy Prawdy zapisać dysjunkcyjną (alternatywną) i konjunkcyjną (iloczynową) postać kanoniczną, a następnie dokonać minimalizacji tych zapisów.
    W ostatnim kroku należy na podstawie zminimalizowanych zapisów funkcji logicznej, obu postaci, skorzystać z odpowiedniego dla zapisu funkcji logicznej funktora logicznie pełnego jakim są funktory NAND lub NOR i narysować odpowiadający temu zapisowi schemat logiczny.

W zadaniu z licznikiem proponuję "nie wyważać już dawno otwartych drzwi" i rozwiazania tego zdania, już dawno rozwiązanego, poszukać w odpowiednej do tego przedmiotu literaturze.

Pozdrawiam
  • #3 3934881
    krystian_niko
    Poziom 10  
    Mam problem ponieważ nie miałem tego przedmiotu wogóle ..zaliczam go jako różnice programowa..musze sam się tego uczyć a potem zaliczyc..A najlepiej się nauczyc tego na jakiś przykładach..Ale dziękuje kolego za cheć pomocy bede umieszczał swoje wypociny..mam nadzieje ze będziemy w kontakcie..
    Pozdrawiam
REKLAMA