logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

gaśnie chwile po zapaleniu(ale tylko gdy zimny) Golf III &qu

panchan 22 Sty 2008 18:33 3404 13
REKLAMA
  • #1 4723104
    panchan
    Poziom 2  
    Siema mam problem z golfem III '97 benzyna/gaz. Gdy odpale go rano obroty wchodza na 1100 obojętnie czy na gazie czy na benzynie po jakichs 5 minutach schodza na 1000 silnik dziwnie pracuje na 900 troche sie zaksztusi i gasnie. po tym wogole mam problem zeby odpalil. poczekam 5 minut i znow normalnie odpala ale wtedy to juz jade bo nie chce powtórki. jak temperatura dojdzie do 90 stopni to juz wszystko wporzadku. Prosze o jakies rady.
  • REKLAMA
  • #2 4723837
    piomoto
    Poziom 19  
    Ocena: 127
    Sprawdż czy to samo dzieje się po odpięciu kostki od czujnika temperatury:)
  • #3 4725992
    General76
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam identyczne objawy w Clio 1,2 r94 (benzyna/gaz). Gdzie znależć ten czujnik temperatury?
  • REKLAMA
  • #4 4734780
    panchan
    Poziom 2  
    nie mogę zlokalizować tego czujnika. ????
  • #5 4744256
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Czujnik temp znajduje się na plastikowym króćcu termostatu. Czteropinowy, kolor czarny z żółtym paskiem.
  • REKLAMA
  • #6 4886448
    PaFFcio82
    Poziom 2  
    A jak po odłaczeniu czujnika temp. dzieje sie to samo to co ?? Mam Golfa 3 1.8 + Gaz i po odpaleniu zimnego silnika chodzi pare sekund i zaczyna sie dusic szarpac i gasnie, a jak zgasnie to nie idzie go odpalic. i na benzynie i na gazie tak samo... jak sie rozgrzeje jest OK..
  • REKLAMA
  • #9 4888395
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1631
    Teraz nie mogę bo wziołem urlop tak jak proponowałeś i jestem biernym uczestnikiem.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #11 4888458
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1631
    twoja diagnoza z urlopem okazała się w 100% trafna jestem zobowiązany ofiarowac Ci kilka ciężko zarobionych punktów.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #12 4888469
    sigi
    Spec od samochodów
    Ocena: 295
    adam7009 napisał:
    twoja diagnoza z urlopem okazała się w 100% trafna jestem zobowiązany ofiarowac Ci kilka ciężko zarobionych punktów.

Nawet nie próbuj - żadnych zobowiązań nie masz wobec mnie - tak mi przyszło do głowy żeby Ci Pomóc.... zrobisz jak uważasz ( z pisaniem na forum)

Pozdrawiam.
  • #13 4889216
    zelmer2
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    U mojego znajomego też się tak robiło i wymienił silnik krokowy i wszysto jest OK

Moderowany przez goldwinger:

Jak się nie znam to się nie wypowiadam - prosze się do tego stosować

• #14 4889386
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6358
    zelmer2 napisał:
    U mojego znajomego też się tak robiło i wymienił silnik krokowy i wszysto jest OK

Takiej właśnie odpowiedzi brakowało w tym wątku.

Po to ECU nowoczesnego silnika zawiera pamięć usterek , żeby można ją było odczytać i na tej podstawie znaleźć wadliwy element/czujnik układu sterowania silnika. Błędy odczytane?. Jeśli tak to jakie ?. W przeciwnym przypadku to masz do wymiany wszystko, od czujnika wału począwszy, na sondzie lambda skończywszy i jeszcze może być źle. Jeśli silnik wskakuje na 1100 obrotów, to może być coś w układzie przepustnicy, sama przepustnica - luzy mocowania w korpusie, tps, itd.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Volkswagena Golfa III z 1997 roku z silnikiem benzynowym i instalacją gazową, który gaśnie krótko po uruchomieniu na zimnym silniku. Obroty początkowo wynoszą około 1100, po kilku minutach spadają do 900, silnik się dławi i gaśnie, a ponowne uruchomienie jest utrudnione do momentu rozgrzania do około 90 stopni Celsjusza. W dyskusji sugerowano sprawdzenie działania po odłączeniu czujnika temperatury silnika, który znajduje się na plastikowym króćcu termostatu i jest czteropinowy, czarny z żółtym paskiem. Jeśli problem występuje również po odłączeniu czujnika, oznacza to, że czujnik jest sprawny. Wskazano również na możliwość uszkodzenia silnika krokowego, którego wymiana u innego użytkownika rozwiązała podobny problem. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność odczytania błędów z ECU, które mogą wskazać wadliwe elementy układu sterowania silnikiem, takie jak czujnik wału korbowego, sonda lambda, przepustnica lub czujnik położenia przepustnicy (TPS). Problemy z przepustnicą, jej mocowaniem lub luzy w korpusie mogą powodować niestabilne obroty i gaśnięcie silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA