logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć 2 linie DSL 2 Mb/s w jedno łącze w mojej sieci?

Talibanczyk 22 Sty 2008 21:13 1654 10
REKLAMA
  • #1 4723893
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Mam 2 linie DSL-owskie po 2 mega - niezależne

chciałbym jednocześnie podlączyć je do mojej sieci tak aby obydwie działały jednocześnie

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    ---------DSL2-----|=====|;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;|;;;;;;;;;;|-----------MOJA SIEĆ--------
    --------DSL2------|;;;;;;;;;;|;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ======;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Czy da sie i jesli tak to jak to zbrobić.
  • REKLAMA
  • #2 4723933
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Nie razem - bo masz różne IP przyznane na każda linię. Tylko switch dwu-wejściowy .... Po prostu ciągnięcie pakietów z jakiegokolwiek serwera albo wysyłka z dwóch ip jest niemożliwa ale praca równoległa i rozdział - owszem
  • REKLAMA
  • #3 4724097
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    czyli bo nie bardzo zrozumiałem
    da sie czy nie ???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4724191
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Albo zamienisz sobie na jedno łącze 4 mega (lub nawet 8 Mbit) albo dwa modemy wrzucasz do rutera dwu wejściowego i konfigurowalnego switcha . Sumarycznie ogólna przepływność sieci wzrośnie - czyli użytkownicy sieci wewnętrznej będą mieli zwiększony dostęp do sieci zewnętrznej - internetu . natomiast nie zmieni się przepływnośc jeżeli będzie chodziło od dostęp do tego samego źródła - np jakiegoś serwera . Czyli jak ssałes coś z konkretnego serwera z prędkością 200kbit to nadal będzie to samo ...
  • #5 4724552
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ok czyli jest rozwiązanie w postaci dwu wejsciowego routera ...

teraz pytanie są dwie linie ze względy na bezpieczeństwo ... tzn.. jedna padnie to włączymy drugą... a w wypadku tego routera dwu-wejściowego też będzie tak ze jak jedna padnie linia to będzie chodziło na drugiej ??

Dodano po 2 [minuty]:

Aha - a po co ten "konfigurowalny" switch ??
  • REKLAMA
  • #6 4724596
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Router powinien automatycznie korzystać z jednego polaczenia w przypadku awari jednego z nich.
    W chwili obecnej kozystam z routera z czterema wanami i moge odlaczac kazdy pojedynczo a internet dalej dziala
  • #7 4725065
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Bo programowalny łatwiej opanować :-)
  • #8 4725231
    mariusz689
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Nie da się korzystać z internetu z dwóch jednocześnie adresów IP, albo jeden albo drugi. Gdy podłączysz pod jedno urządzenie kilka netów to urządzenie automatycznie podłącza się do któregoś a jak straci połączenie podłącza się pod kolejne. Tak miałem gdy chciałem podłączyć u siebie jednocześnie neostradę i radiówkę. Działał ten który był podłączony ostatni.
  • Pomocny post
    #9 4725320
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Zgadzam się z TMK_M
    Rozwiązaniem jest router, który potrafi "skleić" dwa lub więcej WAN-ów i tak kieruje ruchem, aby przy awarii któregoś z łącz korzystać z pozostałych.
    W tym przypadku 2x2 (MB) jest różne od 4 (równe 2), zyskujesz tylko na tym, że możesz sobie podzielić sieć pod względem usług (portów) czy adresów IP i "wypuszczać" określonym łączem.
  • #10 4725566
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    mariusz689 napisał:
    Nie da się korzystać z internetu z dwóch jednocześnie adresów IP, albo jeden albo drugi.
    - drogi Mariuszu - nie o to Talibańczykowi chodzi. Przecież napisał/narysował dokładnie - nie mówimy o jednym komputerku, ale o sieci.
    Oczywiście, że się da. U mnie pracuje CISCO 7507, łącząc czterech dostawców - w sumie 160Mb.
    Pytanie brzmi: ile autor tematu ma pieniążków.
  • #11 4726467
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ok dziękuje
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadanie dwóch niezależnych linii DSL po 2 Mb/s można wykorzystać w sieci lokalnej jednocześnie, jednak nie da się ich połączyć w jedno logiczne łącze o sumarycznej przepustowości 4 Mb/s dla pojedynczego połączenia z internetem, ze względu na różne adresy IP przydzielane przez dostawców. Rozwiązaniem jest zastosowanie routera wielo-WAN (dwu- lub czterowęzłowego), który umożliwia równoległe korzystanie z obu łączy, rozdzielając ruch sieciowy i zwiększając ogólną przepustowość sieci wewnętrznej. Router taki potrafi automatycznie przełączyć ruch na drugie łącze w przypadku awarii pierwszego, zapewniając redundancję i ciągłość dostępu do internetu. Konfigurowalny switch ułatwia zarządzanie ruchem i podział usług według portów lub adresów IP. Nie jest możliwe jednoczesne korzystanie z dwóch różnych adresów IP dla jednego połączenia z zewnętrznym serwerem, więc prędkość pobierania z jednego źródła pozostaje ograniczona do przepustowości pojedynczej linii. W profesjonalnych rozwiązaniach, takich jak routery Cisco (np. model 7507), można łączyć wiele dostawców i uzyskać znacznie wyższą łączną przepustowość, jednak wiąże się to z wyższymi kosztami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA