logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdiagnozować brak grzania Webasto Thermo Top C/Z w BMW E39 530d?

bartek_p 23 Sty 2008 00:04 10631 10
REKLAMA
  • #1 4724699
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Wie ktoś jak zdiagnozować usterkę w webasto termo top c/z ??
    Piec założony przez fabykę w bmw 530d.
    Niby się włącza, pompka pracuje, obieg wody też, nadmuch w środku też, ale nie grzeje. Brak spalin.
    Obstawiam czujnik płomienia, ale chciałbym sie upewnić.
    Serwis twierdzi że nie mają czujnika jako części zamiennej i wymieniają cały piec ( śmiech). Sam czujnik w granicach 500 zł , ale tak jak mówie, wolał bym sie upewnić przed wymianą, a nie mam żadnego na podmianę

Dodano po 28 [minuty]:

Na codzień siedzę w trochę innej dziedzinie, ale jak widzę mechaników którzy uczą się na moim aucie to mnie krew zalewa i postanowiłem sam zabrać się za naprawę.

Tester diagnostyczny( zabawka z allegro) niestety nie widzi żadnych błędów.
    Ma to to jakąś diagnostyke wogóle??
  • REKLAMA
  • #2 4730060
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    kolego jakim testerem chcesz się z nim połączyć jeśli typowy do webasto to zrób tak wejdż w diagnozę i wywołaj test elementów wykonawczych przetestuj świece wentylator i pompę paliwa następnie jeśli okno startu jest aktywne to spróbuj wystartować pamiętając żeby było włączone niezależnie czy pracuje czy nie . a co do cen to jakieś z kosmosu bo za tyle to można mieć całe urządzanie z roczną gwarancją cena świecy z czujnikiem płomienia to niecałe 200 złoty
  • REKLAMA
  • #3 4732138
    bartek_p
    Poziom 31  
    Tylko nie bardzo wiem jak wejść w tą diagnoze.
    Na codzień siedze w alarmach, a auto naprawiam z braku odpowiednio wykfalifikowanych machaników.
    Jakbyś mógł mi udzielić kilku wskazówek to będe wdzięczny.

Dodano po 20 [minuty]:

Trochę tam mam pojęcie, większość rzeczy sobie sam robie,a le z webasto mam doczynienia pierwszy raz
  • REKLAMA
  • #4 4746816
    bartek_p
    Poziom 31  
    Nikt mi nie pomoże??
    A może jest ktoś z poznania lub okolic kto zna temat i zajmie się tym.
    Niedługo zima się skończy i już mi piecym nie będzie tak potrzebny
  • REKLAMA
  • #6 4746921
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Jaki masz kabelek i jakim softem ten piecyk testujesz?
    Łączysz sie z piecem, wyslwietla ci jego nazwę i nie ma błedów ???
    A tearaz po prostu, piec ci odpala chociaż na chwilę, czy nie, bo spalin to zazwyczaj nie widac.
    Pozdr.
  • #7 4747078
    bartek_p
    Poziom 31  
    niczym się nie łącze bo nic nie mam do łączenia z piecem, a interfejs do beemki niestety tego nie łapie.
    Piec się włącza, pochodzi chwile i się wyłącza, ale nic nie grzeje, ani wnętrza ani płynu.
    W wydechu leci tylko zimne powietrze.
  • #8 4749335
    Stefanek1
    Poziom 26  
    bartek_p napisał:
    niczym się nie łącze bo nic nie mam do łączenia z piecem, a interfejs do beemki niestety tego nie łapie.
    Piec się włącza, pochodzi chwile i się wyłącza, ale nic nie grzeje, ani wnętrza ani płynu.
    W wydechu leci tylko zimne powietrze.

Jak ci tu pomóc, trochę masz daleko.
    Musisz jednak przetestować piecyk i juz będziesz znał przyczynę, z tych objawów co piszesz to moze swieca, sitko, pompka paliwa czy płynu, a może nie dostaje wogóle paliwa, przytkany przewód, bo sie niby włacza, a nie odpala.
    Temat poruszany tu na forum teraz zimą b. czesto, chocby tutaj obok:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic628205.html

Poczytaj, co prawda inny typ pieca, ale to jedną mascią smarowane.....
    Pozdr.
  • #9 4749788
    a.gry
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    london2004 ma racje jest taki programik pt: WTT2002_PL1.19 poszukaj na elektrodzie
  • #10 4750418
    Stefanek1
    Poziom 26  
    a.gry napisał:
    london2004 ma racje jest taki programik pt: WTT2002_PL1.19 poszukaj na elektrodzie

Oszukałem sie z download samoch. i znalesc tego softu nie mogę, w szukajce tez nie ma, mógłbyś podac linka, albo info gdzie znaleść?
    dzieki i pozdr.
  • #11 4750633
    bartek_p
    Poziom 31  
    A czym się podłączyć do pieca.
    Jaki soft i jaki interfejs.
    Pojade ma kompa to może coś wyjdzie.
    Może mój interfejs podejdzie tylko soft potrzebny.
    Mam taki zwykły z allerdogo, auto czyta bez problemu.
    Albo może znacie kogoś z poznania kto jest oblatany w temacie i nie będzie smęcił że to i tamto i że 1500 zł chce??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku grzania w fabrycznie zamontowanym piecu Webasto Thermo Top C/Z w BMW E39 530d. Piec uruchamia się, działa pompka paliwa i obieg wody, a także nadmuch powietrza, jednak nie generuje ciepła, a w wydechu nie pojawiają się spaliny. Podejrzewany jest uszkodzony czujnik płomienia, którego serwis nie oferuje jako osobnej części, proponując wymianę całego pieca. Diagnostyka za pomocą standardowego testera samochodowego nie wykrywa błędów, a interfejs diagnostyczny BMW nie obsługuje Webasto. Zalecane jest użycie dedykowanego oprogramowania do Webasto, np. WTT2002_PL1.19, które umożliwia testowanie elementów wykonawczych takich jak świeca żarowa, pompka paliwa i wentylator oraz ustawianie parametrów pieca. Wskazane jest wykonanie testu elementów wykonawczych i sprawdzenie dostarczania paliwa oraz drożności przewodów. Wymiana czujnika płomienia może kosztować około 200-500 zł, ale przed tym warto potwierdzić diagnozę poprzez testy. W dyskusji pojawiły się także linki do forów i sugestie poszukiwania lokalnych specjalistów znających temat Webasto.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA