Mam pytanie dość nietypowe.
Otóż przedstawiając charakterystykę zmienności (amplitud/kąta fazowego) poszczególnych harmonicznych w funkcji częstotliwości otrzymujemy widmo (amplitudowe/fazowe).
I teraz pytanie (takie miałem na egzaminie) :
Dlaczego (nas) elektryków interesuje jedynie prawa strona wykresu widma czyli ta dodatnia (k1 k2 k3 itd.) a nie interesuje ta ujemna (-k1, -k2, -k3) w analizie widma.
Ktoś z moich kolegów mówił o jakiejś symetri ale nie wiem czy to jest ta droga do wyjaśnienia tego.
I drugie pytanie:
Dlaczego sumujemy do 40 harmonicznych?
Wiem, że wyższe harmoniczne nie wnoszą za wiele do dokładności wyniku ale dlaczego akurat 40 harmonicznych a nie np. 30.
Z góry dziękuję nawet za próbe naprowadzenia mnie na odpowiedź.
Pozdrawiam.
Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:
Nikt mi nie pomoże?
Jakiekolwiek, nawet niekoniecznie pełne odpowiedzi są mile widziane.
Otóż przedstawiając charakterystykę zmienności (amplitud/kąta fazowego) poszczególnych harmonicznych w funkcji częstotliwości otrzymujemy widmo (amplitudowe/fazowe).
I teraz pytanie (takie miałem na egzaminie) :
Dlaczego (nas) elektryków interesuje jedynie prawa strona wykresu widma czyli ta dodatnia (k1 k2 k3 itd.) a nie interesuje ta ujemna (-k1, -k2, -k3) w analizie widma.
Ktoś z moich kolegów mówił o jakiejś symetri ale nie wiem czy to jest ta droga do wyjaśnienia tego.
I drugie pytanie:
Dlaczego sumujemy do 40 harmonicznych?
Wiem, że wyższe harmoniczne nie wnoszą za wiele do dokładności wyniku ale dlaczego akurat 40 harmonicznych a nie np. 30.
Z góry dziękuję nawet za próbe naprowadzenia mnie na odpowiedź.
Pozdrawiam.
Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:
Nikt mi nie pomoże?
Jakiekolwiek, nawet niekoniecznie pełne odpowiedzi są mile widziane.