logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Nokia 6310i] Nokia 6310i - samoczynne resetowanie się telefonu, co może być przyczyną?

88508850 29 Sty 2008 00:40 2175 4
REKLAMA
  • #1 4747118
    88508850
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Przyłapałem ten nieśmiertelny telefon na samoczynnym resetowaniu się co jakiś czas podczas leżenia na biurku. W ciągu ostatniego miesiąca zauważyłem to 3 razy oczywiście przypadkowo. Reset czyli wyłącza się i od razu włącza z podświetleniem bez prośby o PIN (choć pyta o PIN kiedy tel. uruchamiam ręcznie).

6310i jak nowa i nieodnawiana (oryg.) nigdy nie nierozbierana, obudowa oryg. w świetnym stanie, fizyczne lekkie wyginanie obudowy i dociśnięcie klawiszy nie powoduje resetu. Skrzynka SMS nie zapchana. Bateria oryginalna, trzyma tydzień mało rozmawiając - po 4 latach jak dla mnie już nadaje się do wymiany, co uczynię wkrótce, zasięg ok. 5 kresek, bateria dobrze leży w panelu, żadnych ruchów, styki przeczyszczone. Kiedy pierwszy raz jakiś czas temu zresetowała się zostało wymienione oprogramowanie z 5.11 na 7.0 (flashowana przez Tornado). Sprawdzane na 2 kartach SIM: zwykła i 3G. Problem powtarza się, wszystko inne OK. W czym tkwi rzecz?
  • REKLAMA
  • #2 4747576
    mTBoX24
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Często po jakimś upadku uszkadzają się kulki pod UEM-em i w wyniku tego UEM nie łączy czasem z płytą główną i dlatego resetuje się. Mogą styki baterii dobrze nie łączyć, raz miałem przypadek, że nie łączył wyświetlacz i też resetował się, trzeba było podłożyć coś od spodu.
  • REKLAMA
  • #3 4747691
    piotras001
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam
    O ile dobrze pamiętam w tych nokiach
    przeważnie uem klejony także zostaje
    przegrzanie kości pamięci na bga
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 5264635
    AndrewS_
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    u mnie telefon zachowuje sie podobnie, z tym ze resetuje sie po nacisnieciu klawisza "4" ,"1" i ostatnio "5" i nie wazne czy probuje wstukac numer telefonu, czy pisze smsa, wystarczy nacisniecie klawisza, czasami jest wszystko ok

po wcisnieciu danego klawisza, telefon na chwile sie zawiesza na ok 2-3 sekundy, potem znika wszystko z ekranu i uruchamia sie od nowa, pinu nie wola ,byc moze dlatego ze nie mam go ustawionego, albo i tak by nie wolal

V5,22
    15-11-02
    NPL-1
    (c)NMP
  • #5 5266947
    88508850
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Nie udało mi się uratować telefonu, jeśli po włączeniu go telefon resetuje się sam po kilkunastu sekundach to płyta główna jest do wyrzucenia. Naprawa UEM to koszt ok. 130 PLN i brak gwarancji że naprawa uda się. Poleciał na części.

Słyszałem też że czasem płyta głowna ma połamane ścieżki, dlatego jak sie ściśnie telefon w róznych miejscach lub naciśnie jakiś przycisk to dokonuje się reset (odcina prąd). Niestety wtedy płyta na śmietnik. Połamane, niestykające ścieżki często biorą się z noszenia telefonu w kieszeni, ten nieśmiertelny telefon jest zbyt dlugi dlatego czesto płyta się kruszy.

Mam kolejny małouzywany 6310i, noszę w pokrowcu, wszystko oryginalne, świetnie wygląda, nowa oryginalna bateria. Żaden telefon nie ma szans, telefon wyłącznie do pracy i gadania. Nierezygnuj z tego modelu wymień plytę. To model wszechczasów, jeszcze nie spotkałem telefonu który go przebije użytecznością (a miałem ich kilka najlepszych modeli noki)
REKLAMA