logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak miejsca na dysku w Gentoo Linux KDE - usunięcie programów nie pomaga

Pascalt 29 Sty 2008 12:08 2325 5
REKLAMA
  • #1 4747900
    Pascalt
    Poziom 22  
    Ocena: 143
    Po wejsciu w Properties odpowiednio zamontowanego dysku Properties for ... - Konqueror wyswietla: Free disk space: 0B out of 6,4 GB (100% used)...
    Najdziwniejsze dla mnie jest to, ze po usunieciu kilku programow (emerge --unmerge .......) sytuacja sie nie zmienila - Konqueror wyswietla: Free disk space: 0B out of 6,4 GB (100% used).
    Co moze byc nie tak... Dodam, ze Windows (mam zainstalowany program, ktory umozliwia podglad dyskow z linuxowymi systemami plikow) rowniez wyswietla komunikat, iz na tym dysku nie ma miejsca...
    Jak sadze, rowniez z tego powodu pojawiaja sie problemy przy uruchamianiu kismet_server:

FATAL: Short write on pcap packet - is the drive full?

Czy wie ktos jak rozwiazac ten problem?

Pozdrawiam.

------------------------------------------------------------
    Sprawdzilem jak sprawa ma sie z objetoscia plikow i katalogow na tym dysku pod Windowsem - zajmuja one lacznie niewiele ponad 3GB...

Juz nic z tego nie wiem...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4747990
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    du -h /punkt_montowania

i będziesz wiedział.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4748003
    szaleniec
    Ocena: 199
    mbo napisał:
    du -h /punkt_montowania

i będziesz wiedział.

Lepiej

Przy okazji możesz od razu opróżnić katalog /usr/portage/distfiles. Są tam przechowywane spakowane kody źródłowe emergowanych programów. Po zemergowaniu są niepotrzebne, a mogą zajmować łącznie nawet kilka GB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4748011
    mbo
    Ocena: 845
    szaleniec napisał:

Lepiej

Nie bardzo lepiej - zobaczy wtedy tylko ile całość zajmuje, co już wie.
  • REKLAMA
  • #5 4748652
    Pascalt
    Poziom 22  
    Ocena: 143
    Kismet_server juz ruszyl - zrobilem tak, jak napisal Szaleniec - wyczyscilem katalog /usr/portage/distfiles i pojawilo sie wolne miejsce na dysku, dziwi mnie jedynie fakt, ze po usunieciu kilku programow przy uzyciu emerge --unmerge <program> miejsce sie nie zwolnilo na dysku i program kismet mial problem z uruchomieniem serwera...

Dzieki za dotychczasowa pomoc, pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 4748946
    szaleniec
    Ocena: 199
    Pascalt napisał:
    Kismet_server juz ruszyl - zrobilem tak, jak napisal Szaleniec - wyczyscilem katalog /usr/portage/distfiles i pojawilo sie wolne miejsce na dysku, dziwi mnie jedynie fakt, ze po usunieciu kilku programow przy uzyciu emerge --unmerge <program> miejsce sie nie zwolnilo na dysku i program kismet mial problem z uruchomieniem serwera...

Dzieki za dotychczasowa pomoc, pozdrawiam.

W pliku /etc/make.conf można dopisać:
     AUTOCLEAN="yes" 

Wówczas po zemergowaniu programu automatycznie będą usuwane kody źródłowe.
REKLAMA