super to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie. A powiedz mi jeszcze jak możesz bo do mulitswicha 16 wyjściowego moge podłączyć zeza na astre i na hotbirda tak dobrze zrozumiałem tak? a jeśli chodzi o odbior kanałow to wszystkie bede mogł odbierac chodzi mi o to czy jakies beda zakodowane i jak tak to co trzeba zrobić by je odkodowac:).
Dodano po 30 [minuty]: Ok to teraz jeszcze kilka informacji i bede juz wszystko wiedział. na jednym multiswitchu moge mieć 16 tv i by wszysko gralo bym odbierał z 2 satelit i tv naziemnej musze mieć np. Konwerter Fullband MONOBLOCK QUAD - SAT ( dzięki niemu moge odbierać sygnał z 2 satelit a te 4 wyjścia z niego to 2 do polaryzacji pionowej i poziomej tak??). A jeśli chodzi o odbiór zakodowanych kanałów jak to zrobic - jak podłączyć do tej instalacji bym je odbierał na każdym tv?? jakieś dekodery z kartą piracka czy jak? I czy instalacja która juz mam w domu połozona pod tv naziemną może być czy jakieś inne kable będzie trzeba zastosować.
Albo moge zrobić tak że kupuje "zeza" i podłącze do niego 2 multiswitche i jeden bedzie odbierał na astrze a drugi na hotbirdzie tak?? I te telewizory do nich podłączone by odbierały sygnał taki jaki jest do nich dostarzany. Dobrze rozumiem

jesli tak to już nie mam więcej pytan:) i dziekuje za pomoc
Dodano po 16 [minuty]: sorki zapomnialem jeszcze jedo i juz dziekuje. czy jeśli przy multiswitchu jest napisane że odbiera sygnał tylko z jednego satelity to mimo że zastosuje zeza to nie bedzie odbierał sygnałów z 2 bo troche tego nie skumałem. bo własnie myślalem ze jak zastosuje zeza to własnie na 1 kabłu bede mógł mieć sygnał z 2 satelit. to ostatnia rzecz o jaka pytam i jeszcze raz dzieki za pomoc