Witam, mam pytanie czy atmega8 w wersji niskonapięciowej bierze mniej prądu niz wersja 5V? W manualu prądy sa podane tylko dla wersji niskoprądowej (która jak wiadomo jest droższa i niedostępna w wersji temperaturowej -40...+85 - taka muszę zastosować) active 3,6mA; idle 1mA.
Urządzenie oparte na tej atmedze@4MHz pracuje w motocyklu - podczas spoczynku tylko z akumulatora 5Ah liczy zegar taktowany kwarcem 32768Hz przez timer2. Przerwanie co 1s budzi układ ze stanu "idle" wykonuje się procedura liczenia czasu i układ zasypia z powrotem.
Potrzebuję jeszcze stabilizator 5V max 100mA (0,1A) o niskim prądzie spoczynkowym. Sprawdziłem w praktyce 78L05 pobiera 3,5mA przy 0~10mA obciązenia, jest to dla mnie za dużo, bo układ pracuje z akumulatora.
Pozdrawiam, tomek[/youtube]
atmega8-8PI
| |||
| ||temp I=-40...+85, C=0...+70
| |wersja obudowy P=dip
| wersja 5V 16MHz
wersja 5V
atmega8L-8PI
| |||
| ||temp I=-40...+85, C=0...+70
| |wersja obudowy P=dip
| wersja niskonap. tylko 8MHz
L=wesja niskonapieciowa 2,7...5,5VUrządzenie oparte na tej atmedze@4MHz pracuje w motocyklu - podczas spoczynku tylko z akumulatora 5Ah liczy zegar taktowany kwarcem 32768Hz przez timer2. Przerwanie co 1s budzi układ ze stanu "idle" wykonuje się procedura liczenia czasu i układ zasypia z powrotem.
Potrzebuję jeszcze stabilizator 5V max 100mA (0,1A) o niskim prądzie spoczynkowym. Sprawdziłem w praktyce 78L05 pobiera 3,5mA przy 0~10mA obciązenia, jest to dla mnie za dużo, bo układ pracuje z akumulatora.
Pozdrawiam, tomek[/youtube]