logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przechwytywanie i kompresja

Gelip 25 Gru 2003 11:10 1298 1
REKLAMA
  • #1 449820
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Witam.

Oczywiście szukałem odpowiedzi na wielu foram i przeczytałem wiele postów ale każdy pisze co innego, jedni radzą tak inni inaczej. Otóż chcę przerobić materiał VHS (kilka kaset 180 i 240 minut) na Xvid i nagrać to później na płyty CD-R 700 MB

System Win98SE, AMD Duron 1 GHz, 128 MB RAM, Maxtor 20GB (system) i drugi 40 GB,VirtualDub 1.4.10 - do przechwytywanie video, Nandub 1.0rc2 - do łączenia video z audio, CDex 1.50 - do przerabiania zgranego audio .wav na .mp3, codeki PICVideo MJPEG, XviD Video Codec 04102002-1 (Koepi's build with EPSZ ME) - czy to jest najlepszy kodek Xvid? Nie chodzi mi czy najnowszy bo wiadomo nowsze wcale nie znaczy lepsze.

Chciałbym aby kaseta 180 minut weszła na 2 CD-R 700 MB (większość filmów Xvid o długości średnio 1h 40 min mieści się na jednej CD-R 700) i tu pytanie: Jak przechwytywać i w jakiej rozdzielczości tzn. czy od razu do Xvida czy najpierw PICVideo i kompresja. Czy wystarczy rozdzielczość 512x384 ? Czy warto stosować jakieś filtry oprócz usunięcia przeplotu, jeśli tak to jakie?

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 450832
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Masz troche slaby sprzet do przechwytywania i kompresji w RealTimeie. Dlatego proponuje na poczatek jakis bezstratny kodek a dopiero potem kompresje. Do tego filtry moze dechromalizer - do usuniecia kolorowych plam szumow. Co do rozdzielczosci to ustalisz ja sobie metoda prob i bledow - odetnij sobie 5min i kompresuj do uzyskania efektu. Co do bitrate i takich tam to sa programy takie jak Avi calculator jak i kombajny ktore same kompresuja po podaniu wielkosci pliku wynikowego no i wielkosci okna z filmem ogladnij http://www.divx.pl tam jest pelno programow do twojego problemu. Ja bym zrobil tak, przechwycil obraz do kodeka bezstratnego - na tyle szybkiego aby sie obraz nie rwal ale na tyle dobrego aby ci sie przechwycony plik zmiescil na dysku, potem pobawil sie filtrami a na koncu skompresowal ktorymkolwiek z kodekow (XVID dobry bo darmowy ale jest tez pare innych dobrych i darmowych). Sorry ze nie jest to odpowiedz w stylu zrob to i to ale za duzo mozliwosci daje obecnie swiat.
REKLAMA