logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do zgrywania VHS na PC bez kompresji dla WinFast DV2000

Wojtek 24 lata 09 Paź 2005 13:38 5056 5
REKLAMA
  • #1 1884773
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam. Poszukuję programu PC w celu zgrania materiałów VHS na komputer. Program od mojego WinFasta DV2000 pozwala na zgrywanie materiałów z kompresją w locie do vcd, svcd, dvd, mpeg-1, mpeg-2, divx, xvid, itp., lub bez takiej kompresji, jako „uncompresed”. W praktyce nie mogę obejrzeć absolutnie żadnego nagrania „uncompresed”, ale mogę odtworzyć tylko te, które kompresowałem w locie. Ponieważ mam Semprona 2800+, 512Mb Ddr400, Sata80Gb, obraz jest płynny tylko do formatu svcd, czyli rozdzielczości 480x576, strumienia 2400Kbps, i kompresji kodeka mpeg-2. Dla dvd zgrany materiał zaczyna się już rwać. Włączając tuner fm, dźwięk ze stacji radiowych, też mogę nagrywać jako kompresowany w locie, mam wtedy gotowe pliki mp3, lub niekompresowany, metoda pcm, plik typu wave. Z ich odtwarzaniem nie ma problemu. Czy znacie program pozwalający na zgrywanie materiału VHS bez jakiejkolwiek kompresji obciążającej procesor, w którym mogę własnoręcznie zadecydować najwyżej o częstotliwości próbkowania dla audio i wideo, oraz rozdzielczości?
    Dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1885351
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Virtualdub-program, a do niego kodek MJPG.
    Ewentualnie jezeli virtualdub nie dziala mozesz uzyc Iuvcr-niestety nie jest darmowy...

Kodek mjpg jest najmniej obciazajaca procesor kompresja w locie...i na Twoim sprzecie napewno sie sprawdzi...

po zaisntalowaniu tego kodeka nawet Twoj program do karty sie prawdopodobnie nada, bo bedzie tam mozliwosc wyboru mjpega...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1886483
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Tu masz link do mojego postu, może też ci pomoże.
  • REKLAMA
  • #5 1890703
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1655
    Mam podobną kartę - tuner TV. Tylko wersję XP.
    U mnie wystarczyło wejść w ustawienia opcji zgrywania. Jeśli jednak chcesz później materiał taki wgrać na płytę DVD to jednak proponuję dokonać kompresji w locie do MPEG-2. Bardzo szybko można wtedy nagrać taką płytę.
    Mój sprzęt do takiej kompresji:
    Sempron 2400+.
    800MB Ram
    hdd 160GB
  • #6 1891067
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Jezeli chcesz bez kompresj to ograniczeniem moze byc dysk twardy i jego predkosc zapisu. Pelny PAL to 25MB/s.
REKLAMA