logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nakładanie się obrazu z komputera na TV - GF Ti4200, S-Video, Euro, AV

edekpedek123 27 Lut 2007 22:34 1331 8
REKLAMA
  • #1 3625649
    edekpedek123
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam problem z podłączeniem kompa do tv. Niby wszystko już podłączyłem i wszystko działa ale jest jeden problem, obraz z tv nakłada się na obraz z kompa. Chodzi mi o to że włanczam telewizor np na polsacie załanczam ten kanał AV na którym odbiera mi komp i wtedy obrazy są na siebie nałorzone, kolory są wszystko działa. Dodam też że gdy właczam z pustego kanału nakłada się śnieg ! Mam grafe gf ti4200 z wyjściem s-video u tv mam euro. Kabel mam z 4 bolcami s-video a w karcie jest 6 ale to nie przeszkadza bo wszystko działa jedynie ten obraz. Myśle że najlepiej by było znaleźć jakiś kanał na którym jest tylko czerń ale nie moge nic takiego znaleść. help !
  • REKLAMA
  • #2 3625733
    Zbyszek-G
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Napisz co to za TV.Niektóre telewizory miały wej. eur sterowane napięciem.Polega to na tym że TV przechodził w tryb AV dopiero gdy pojawi napięcie na złączu.Jeżeli w Twoim TV po przełączeniu do trybu AV dalej widać obraz z anteny to tak właśnie jest jak pisałem.
    Napięcie sterujące przychodzi po pinie nr8.
  • REKLAMA
  • #3 3625804
    edekpedek123
    Poziom 10  
    Jest to telewizor składany przez wuja :D obudowe ma firmy magnum :D . Czyli co mam zrobić przeciez obraz z komputera też się wyświetla tylko że nałożony pozdr.
  • Pomocny post
    #4 3625858
    Zbyszek-G
    Poziom 19  
    Jeszcze raz .Jeżeli po przełączeniu naAV dalej widać obraz z anteny to musisz na pin nr.8 podać napięcie Wystarczy zwykła bateryjka 9V plus z bateri na pin nr.8 minus na mase odbiornika naprzykład zewnętrzna część wej antenowego i TV powinien przełączyć się tylko na odbiór z wej. euro.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3625890
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Czy obrazy są widoczne mniej więcej w podobnych proporcjach, czy obraz z anteny lekko przebija ?.

Idź do wuja z reklamacją na ten TV, bo zapewne został on źle złożony.
    Podanie napięcia na pin.8 nic nie da, ponieważ dokładnie to samo powoduje ręczne przełączenie TV w tryb AV.

Przełączniki elektroniczne, nie mogą załączyć się "w połowie", przyczyną przebijania jest albo błędne prowadzenie przewodów sygnałowych albo źle zrobiony układ wejścia AV.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3625919
    edekpedek123
    Poziom 10  
    Ale (co mnie dziwi) na innym telewizorze TRILUX ze sklepu było to samo

Dodano po 1 [minuty]:

a co do obrazu proporcje są takie same na "śniegu" a co do ładnego obrazu polsatu to obraz z kompa wypływa z prawej strony i płynie do lewej bez przerwy !

Dodano po 4 [minuty]:

a czy przyczyną mogą być te 4 piny zamiast 6 bo nie mogłem znaleść kabla z 6, jeżeli tak to może by go jakos przerobić ?
  • #7 3625952
    Zbyszek-G
    Poziom 19  
    Faktyczni mój przedmówca ma rację.Zagalopowałem się sterowanie o którym pisałem powoduje że albo jest obraz z anteny albo z euro nigdy razem. Jak mi wstyd i przepraszam za zamieszanie.:cry:
  • #8 3625969
    edekpedek123
    Poziom 10  
    Dobra reszte doczytam jutro chociaż myśle że to wina tych 4 pinów bo obraz czasem jest taki jaki widziałem na za słabo dołączonej kamerze do tv :D
  • #9 3627683
    edekpedek123
    Poziom 10  
    Czy ma ktos jeszcze jakieś pomysły ?

Dodano po 15 [minuty]:

Coś znalazłem :d Czy to normalne że tv nie podłączony do niczego po przejściu do trybu AV nadal wyświetla dany kanał ?

Dodano po 25 [minuty]:

Zrobiłem :D Znalazem "czarny" kanał i obraz jest całkiem ładny, jak ktoś ma lepszy sposób niech zapoda narazie wszystkim dziex !

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nakładania się obrazu z komputera na telewizor podczas podłączenia karty graficznej GF Ti4200 z wyjściem S-Video do telewizora z wejściem Euro. Obraz z anteny telewizyjnej i sygnał z komputera są wyświetlane jednocześnie, co powoduje nałożenie się obrazów i zakłócenia, takie jak "śnieg" na pustym kanale. Telewizor jest składany samodzielnie i posiada wejście Euro, które w niektórych modelach jest sterowane napięciem na pinie nr 8, co powoduje przełączanie między sygnałem antenowym a AV. Brak odpowiedniego napięcia sterującego może skutkować jednoczesnym wyświetlaniem obu sygnałów. Użytkownik stosuje kabel S-Video z 4 pinami, podczas gdy karta ma 6 pinów, co może wpływać na jakość sygnału. Zalecane jest podanie napięcia 9V na pin 8 wejścia Euro, aby wymusić przełączenie telewizora na sygnał AV. Jednak w przypadku źle złożonego telewizora lub błędnego okablowania układu wejścia AV, problem może się utrzymywać. Znaleziono tymczasowe rozwiązanie w postaci znalezienia kanału o czarnym obrazie, co poprawia jakość wyświetlanego sygnału z komputera.
REKLAMA