logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić sterownik pompy ABS w Audi A6, model 8E0 614 11B Bosch?

Robilis 30 Sty 2008 08:29 5458 7
REKLAMA
  • #1 4751087
    Robilis
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Czy ktoś może wie jak zdiagnozować samą pompę ABS a dokładniej sterownik - po prostu sprawdzić czy oby na pewno sterownik jest walnięty.
    Czysta kontrola przed demontażem pompy. Zakładamy że wszystkie sygnały dochodzące do sterownika przy pompie są poprawne
    Pompa to 8E0 614 11B. Bosch 0265 220 405
  • REKLAMA
  • #2 4751184
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1081
    A co mowi diagnoza kompem ??
    Jakieś błedy czy brak komunikacji ??
  • REKLAMA
  • #3 4751271
    Robilis
    Poziom 12  
    VAG-iem sprawdzałem brak komunikacji.
    Ale wszystko dochodzi - zasilanie, speed- sensory.

Po wstępnej obdukcji padło na sam sterownik- nie żyje sterownik.
    Dlatego zastanawiam się jak sprawdzić sam sterownik odłączając w ogóle od układu ale jeszcze go nie demontując. Fach-meny naprawiają sam sterownik za jakieś 300 zł.
    Na darmo nie chce demontować , dopiero jak będę pewny że to właśnie to.
    Stąd moje pytanie i diagnozę samego sterownika.
  • #4 4752449
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 408
    częsty przypadek w audi uszkodzony sterownik ,producent wypuścił takie sterowniki po to żeby coś się psuło, odrywają się przewody od porcelany
  • REKLAMA
  • #6 4754626
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 372
    Nic nie napisałeś czy sprawdziłeś o ciągłości linni danych - osobiście się spotkałem z takim przypadkiem, a też sterownik miał iść na wymianę...
  • #7 4758765
    Robilis
    Poziom 12  
    ciągłość nie sprawdzałem - coś bliżej na ten temat?
    Co w twoim wypadku sterownik okazął się ok?

Dodano po 18 [minuty]:

ktoś podpowiedział że często właśnie leci połączenie do porcelanki wewnątrz sterownik i to dotyczy połączenia linii CanBus - PIN 27 w samym STEROWNIKU. To prawda? wcześniej podałem linka gdzie są opisane piny w sterowniku.
    To może być przyczyną??
  • REKLAMA
  • #8 5819915
    Robilis
    Poziom 12  
    wiem że nie powinienem pisać kolejnego postu ale chce zamknąć temat.
    przyczyna leżała w sterowniku. zdjąłem sterownik ABS i go rozebrałem rzeczywiście były oderwane dwa połączenia z płytką wystarczyło zdjąć żel i użyć odpowiedniej lutownicy i przy dobrym oświetleniu po prostu przylutować druciki. sterownik odzyskał komunikacje i jest wszystko w porządku.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy diagnostyki sterownika pompy ABS w Audi A6 z numerem części 8E0 614 11B produkcji Bosch (0265 220 405). Problemem jest brak komunikacji ze sterownikiem pompy ABS, mimo poprawnego zasilania i sygnałów z czujników prędkości. Wskazano, że częstą usterką w tych sterownikach są uszkodzenia połączeń wewnętrznych, zwłaszcza odrywanie się przewodów od elementów ceramicznych (porcelanki). Zalecane jest sprawdzenie ciągłości linii danych CAN-Bus, szczególnie pinu 27 w sterowniku. Ostatecznie potwierdzono, że przyczyną awarii były przerwane połączenia na płytce sterownika, które po rozebraniu i przylutowaniu zostały naprawione, co przywróciło komunikację i prawidłowe działanie pompy ABS. Wskazano również, że fachowe naprawy samego sterownika są możliwe i stosunkowo niedrogie (około 300 zł).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA