logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł TORUS T-10 - gaśnięcie płomienia i słabe grzanie wody, Poznań

zearid 30 Sty 2008 18:37 2822 5
REKLAMA
  • #1 4752878
    zearid
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam.
    Mam od pewnego czasu problem z kotlem wiszacym firmy TORUS model T-10 (moc okolo17,5 kW).

Problem dotyczy grzania wody i gasniecia plomienia.

Ogolnie najpierw sa duze problemy aby zapalic gaz. Gdy to juz sie uda to albo gasnie przy zaplonie (odkrecenie wody) albo grzeje ja bardzo slabo i czuc ulatniajacy sie gaz (od dolnej polowy). Przy odpalaniu nie ma znaczenia ile wczesniej palil sie plomyk, poprostu albo gasnie albo idzie sie podtruc. Czasem zapali na 3-5 minut i tez gasnie a gaz i tak czuc.

Wie ktos co moze byc przyczyna?
    Oraz czy ktos wie kto w Poznaniu niedrogo moglby to naprawic ?

Ponizej zdjecia wnetrza junkersa.

• REKLAMA
  • #2 4826313
    zearid
    Poziom 15  
    Jakis czas temu go przeczyscilem i nawet ruszyl.
    Niestety, kilka dni temu pojawil sie inny problem.
    Mianowice moge odpalic plomyk (wciskam regulacje i odpalam np piezo w nim), lecz gdy probuje odkrecic wode (lub nawet wyciskam srodek regulacji widocznej na zdjeciach) to plomien gasnie.
    Wie ktos moze co jest przyczyna ??
  • REKLAMA
  • #3 4826368
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Uszkodzona termopara lub, co bardziej prawdopodobne, brudna dysza świeczki.
  • REKLAMA
  • #4 4826392
    zearid
    Poziom 15  
    Dysza swieczki byja juz czyszczona (i ta doprowadzajaca gaz ogolnie i rurka nad nia prowadzaca do miejsca plomyka).
    Sorki za brak odpowiednich okreslen ale nazewnictwo jest mi obce.
    Co mozna z tym zrobic ?

PS. Zdjecia byly robione poprzednio, teraz tylko jest troche czysciej.

Edit:

Sprawdzalem raz jeszcze dysze swieczki (obie czesci) i sa czyste, udalo mi sie na kilka mi zapalic gaz aby grzalo wode, ale po chwili zgasl i dalej te same obiawy.... Czasem tylko cos lapie np przy zdjetej obudowie, ale to czasem to 2 na 100 zamiast 1 na 100
  • REKLAMA
  • #5 4839073
    zearid
    Poziom 15  
    Hmm.... Ciekawe zrobilo sie to iz po zdjeciu obudowy (czyli wowczas wyglada jak na zdjeciach) niby chodzi wpelni normalnie i ladnie grzeje wode.
    Juz nic z tego nie rozumiem, jak tylko zaloze obudowe znow sa problemy.
  • #6 5787100
    zearid
    Poziom 15  
    Hmm..... problemow ciag dalszy....
    Jakis czas temu znow zaczely sie problemy z tym piecykiem i nic nie pomaga...
    Zauwazylem za to iz odcina gaz (aby gaz zapalic i rozgrzac pewien element trzeba wcisnac przycisk na srodku zaworu, gdy zostanie wycisniety plomien powinien byc dalej zapalony i pojawic sie mozliwosc zaplonu w piecyku lecz zamiast tego wyglada to tak jagby byl poprosru gaz odcinany - jakby cos odlaczalo doplyw gazu).
    Jakis pomysl co moze byc przyczyna ?

PS. Zna ktos kogos z Poznania kto potrafil by to naprawic i drogo nie policzyl?
REKLAMA