logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie routera po wyłączeniu i włączeniu prądu przez energetykę – odszkodowanie?

ciq 01 Lut 2008 13:56 1413 5
REKLAMA
  • #1 4758637
    ciq
    Poziom 11  
    Witam

Mialem dzisiaj wizyte elektrykow z energetyki, wylaczyli prad w domku, pogrzebalil, posprawdzali i wlaczyli. Niestety bilans ujemny, router nie dziala ;\. Nie mam teraz miernika zeby powiedziec czy trafilo zasilacz czy sam router.

Mam pytanie czy jest mozliwosc, ze przy wlaczaniu pradu w domku moglo dojsc do jakiegos uszkodzenia (pewnie spalenia ;)) zasilacza?

I moze wiecie czy jakies odszkodowania daja za szkody powstale w takich sytuacjach? :)
  • REKLAMA
  • #2 4758796
    supermach
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Przede wszystkim sprawdź, czy zasilacz daje poprawne napięcie na wyjściu.
  • REKLAMA
  • #3 4758901
    ciq
    Poziom 11  
    Zasilacz sprawdzony - wszystko w normie.

Czyli jednak router sie uszkodzil? Mam nadzieje jakis bezpiecznik mial... Brat juz wzial na warsztat ;)

Poprawka - zasilacz raz laczy, raz nie, czyli cos z nim jednak.
  • REKLAMA
  • #4 4759108
    supermach
    Poziom 23  
    Sprawdź "zimne luty" we wtyczce zasilacza i gnieździe routera.
  • REKLAMA
  • #5 4762288
    ciq
    Poziom 11  
    Problem polega na tym, ze ten zasilcz jest zamkniety na amen. Router to D-link 604, one posiadaja zasilacze, ktorych nie da sie rozkrecic.

Ale! Potrzeba matka wynalazkow ;). Router zasililismy z zasilacza komputerowego ;D. Tak sie sklada, ze tamten zasilacz dawal napiecie 5V i prad 2A, wiec ten w komputerze spokojnie da rade :).

Dziekuje za odzew i pozdrawiam :). Temat mozna zamknac :).
  • Pomocny post
    #6 4763480
    supermach
    Poziom 23  
    Oczywiście, że można zasilać router z zewnętrznego źródła (o ile to źródło "wytrayma"). Kliknij teraz na
    "pomógł" i na kłódkę w celu zamknięcia tematu.
REKLAMA