logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Prawdopododobieństwo przeżycia routera po zwarciu/awarii zasilania

8850 01 Kwi 2018 13:14 1308 9
REKLAMA
  • #1 17142293
    8850
    Poziom 21  
    Ocena: 285
    Jakie jest prawdopodobnieństwo przeżycia mocnego nowoczesnego routera z zasilaczem 3A po awarii sieci elektrycznej (zwarcie gdzie w domu pali się kilka urządzeń podpiętych do instalacji elektrycznej w tym ten router)? Czy najczęściej leci, zazwyczaj tylko zasilacz czy zasilacz i płytka? Zakładamy że internet wchodził arj45 do mieszkania, nie tam funkcji modemu, przepięcie poszło z 220V.

Po podłączeniu do zasilania router nie wykazuje żadnych oznak życia, z tego co wiem kobieta właścicielka tego routera nie sprawdzała innego zasilacza a nie ma miernika aby sprawdzić czy zasilacz działa. Może go sprzedać ale to loteria w ciemno niekoniecznie opłacalna dla kupującego.
  • REKLAMA
  • #2 17142345
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2523
    Duże szanse, że tylko zasilacz padł. Podłącz inny i zobaczysz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17142351
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 17142380
    IC_Current
    BC109B napisał:
    Zwarcie oznacza nagły zanik napięcia w sieci, skąd wiec pomysł, że takie urządzenie ulegnie uszkodzeniu? Przepięcie - nagły i krótkotrwały wzrost napięcia w gniazdu może uszkodzić zasilacz.

Oczywiście, że tu przyczyną było przepięcie, a autor chyba nie do końca rozróżnia pojęcia. Jednak "Zwarcie oznacza nagły zanik napięcia" jest prawdą tylko na poziomie technikum. W czasie zwarcia, ze względu na impedancję zasilania mamy zapad (dla harmonicznej podstawowej), a nie zanik napięcia. Oprócz tego szybki wzrost prądu płynacego przez elementy indukcyjne powoduje powstanie właśnie przepięć (oczywiście chwilowych). Co gorsze w instalacji z cewkami rdzeniowymi może dojść do ferrorezonansu i wszystkiego co z tym się wiąże.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17142455
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 17142503
    8850
    Poziom 21  
    Czyli z Waszej opini wynika że raczej router powinien przeżyć a uszkodził się zasilacz. Problem leży w tym że nie mogę o to zapytać właścicielki bo na tym sie nie zna, podłączyła do zasilacza i mówi że router nie żyje, nie ma miernika nie sprawdzi czy wychodzi z zasilacza jakiś prąd, i mam powiedziane: albo bierzesz za taką kwotę albo nie.
  • REKLAMA
  • #7 17142554
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 17142633
    michalek1988
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    Cena jest bardzo atrakcyjna? Weź pod uwagę że mimo uszkodzonego zasilacza, router także może pracować wadliwie. Odbierasz go osobiście, to umożliwiło by Ci choć wyczucie zapachu elektrolitu z kondensatorów lub przypieczonego laminatu wewnątrz routera. Albo zorganizowanie sobie pewnego zasilacza o adekwatnym napięciu, wtyczce i wydajności prądowej, by móc sprawdzić czy tamten się w ogóle załączy. Pełnej diagnostyki nie zrobisz, ale przynajmniej byś wiedział czy jest jakakolwiek nadzieja na naprawę. PS dopytaj/ sprawdź czy router nie posiada z tyłu wyłącznika.
  • REKLAMA
  • #9 17143044
    IC_Current
    BC109B napisał:
    Kolega nie słyszał o bezpiecznikach? Przez jaki to element indukcyjny płynie prąd do mieszkania, w tym prąd zwarciowy?

Oj spore braki w edukacji. Nawet kawałek przewodu posiada pewną indukcyjność i pojemność. W sieciach niskiego napięcia wartości te są bardzo małe, zazwyczaj pomijalne w stanach USTALONYCH. Ale nie można ich pominąć w stanach nieustalonych. W trakcie zwarcia (najczęściej gwałtowne przerwanie prądu zwarciowego przez wyłącznik lub bezpiecznik) w instalacji może wyindukować się napięcie liczone w kV.

Edit: mój nick nie jest przypadkowy :-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 17149323
    8850
    Poziom 21  
    Dzięuję za opinię, postanowiłem nie kupywać kota w worku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono prawdopodobieństwo uszkodzenia routera po zwarciu w instalacji elektrycznej. Użytkownicy sugerują, że najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ jedynie zasilacz, a router mógł przetrwać. Wskazano na możliwość sprawdzenia zasilacza poprzez podłączenie innego lub sprawdzenie napięcia w gniazdku. Zauważono, że zwarcie może prowadzić do przepięć, które mogą uszkodzić zasilacz, a niekoniecznie sam router. Użytkownik, który zadał pytanie, zdecydował się nie kupować uszkodzonego urządzenia bez pewności co do jego stanu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA