logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić Neostradę na drugim komputerze z Windows ME?

Marcin1980 26 Gru 2003 22:20 8382 25
REKLAMA
  • #1 451386
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Mam problem z udostepnieniem neostrady na drugim kompie nie korzystam z zadnego programu, robie to za pomoca protoklow mam system win ME wczesniej wszystko dzalalo teraz zaczelo sie cos psuc, nie wiem co moze byc przyczyna moze ktos cos wie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 451486
    Marcin1980
    Poziom 23  
    przepraszam, troche sie rozpendzilem, problem polega na tym ze w momencie kiedy udostepniam neo za pomoca siecowki to neo loczy sie do sieci ale nie mozna nic przeglodac ani na jednym ani na drugim kompie
  • #4 452045
    galazka
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    a dns wpisane? przez usb te neostrade masZ?zeby udostepnic na me najlepszy jest wingate...powiedz jeszcze cos wieciej...
  • #5 452047
    Marcin1980
    Poziom 23  
    W sumie to ja pierwszy raz cos takiego robie i nie wiem jak, nic nie wpisywalem, tak ona jest na USB
  • #6 452408
    galazka
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    nio a zreszta dostałeś piekna instrukcje bo pare sztuk instalowalem i wiem ze dostaje sie instrukcje obslugi:P...a op zatym neo leci przez USB tio bedzie problem zeby tio udostepnic dalej bio wingate nie potrafi obsluzyc usb lepiej poszukaj modemu do neo na Rj45 takie modemy sa od razu z routerm i swiotchem tio rozwiaze ci problem...;-)
  • #7 452454
    ar0
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jezeli sa to tylko dwa komputery i nie posiadasz routera ani komputera ktory jest serwerem to mysle ze powinienes sprobowac udostepnic za pomoca standartowego programu >udostepnianie polaczenia internetowego< ktory jest w systemie , osobiscie zrobilem tak u kolegi i chodzi to bez problemu , proponuje zrobic to wg instrukcji zawartej w programie i powinno byc dobrze
  • #8 452473
    marekm33
    Poziom 12  
    galazka napisał:
    lepiej poszukaj modemu do neo na Rj45 takie modemy sa od razu z routerm i swiotchem tio rozwiaze ci problem...;-)

A czy tpsa takie modemy sprzedaje i ile taki kosztuje. Obecnie trwająca promocja dotyczy tylko modemów usb.
  • #10 452537
    IS
    Poziom 19  
    Ocena: 98
    Dzis instalowalem Neo+ na modemie Thomson wiec jednak daja tez inne lecz takze na USB wiec wszystko jest wlasciwie tak samo podczas instalacji Segem'a. Wlasciwie to tylko obudowa sie roznia. Polecam router sprzetowy albo wingate - dziala abrdzo dobrze.
  • #11 452562
    marekm33
    Poziom 12  
    Wiem że są i inne firmy produkujące modemy do neo na usb i tpsa miała je w swojej ofercie, ale jakiś czas temu. Czy różnią się one czymś konkretnym? Podobno były poważne problemy z prędkością na Thomsonach.
    Pytam bo mam zamiar przesiąść się na neo z sdi po nowym roku. Mam swicha d-link des-1008D. Obecnie działa toto z 3 kompami serwer/router jest na win98se z udostepnianiem połączenia. W wakacje chodziło na RH wcześniej na freesco.
    Gdy przesiąde sie na neo mam zamiar powrócić do freesco+plyta z p233 + 16ram + floop + zasilacz. Wiem że są wersje (freesco) na neo z rj-45 ale czy sa na usb?
    Może ktoś z was wie coś w tym temacie? Jak to się spisuje neo+usb+freesco?

Nie jest to dla mnie goracy temat wiec nie rozpoczynam nowego watku - jest to pytanie: "a'propo"
  • REKLAMA
  • #12 452638
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    marekm33 napisał:
    Może ktoś z was wie coś w tym temacie? Jak to się spisuje neo+usb+freesco?
    Wydaje mi się że freesco bazuje na jądrach linuxa 2.2 które nie mają wbudowanej obsługi USB.
  • #13 452946
    Mad Bekon
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    galazka napisał:
    ...a op zatym neo leci przez USB tio bedzie problem zeby tio udostepnic dalej bio wingate nie potrafi obsluzyc usb lepiej poszukaj modemu do neo na Rj45 ...

Niezgadzam się z kolegą...
    a) Wingate jaknajbardziej działa z neo usb, bo sam uzywalem...
    b) Aktualnie uzywam WinRoute Pro i dziala całkiem nieźle, lepiej niż na Mandrake 9.2 :D (choć dziwi mnie to bardzo)

Jeśli chodzi o twój problem to spróbuj zrobić ping jakiegoś IP, np 213.180.130.200 albo 212.77.100.101
    Jeśli będzie działać to znaczy ze macie zle ustawione DNS, albo np wogóle... można to sprawdzić tesh instalujac GG, bo ono sie laczy bez uzywania DNS...
    Pozdrówka...
  • #14 459637
    olekklepacz
    Poziom 12  
    jak chcesz niezly (linux router) brak konfiguracji to pisz do mnie ja mam na takim czyms postawiony i dziala super (nawet jest firewall)
  • #15 459654
    Marcin1980
    Poziom 23  
    tzn nie zabardzo rozumiem ostaniego posta chodzi ci o server na linuxsie?
  • #16 459668
    BLANTek
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Tak, chodzi mu o serwer na linuxie, a wiec potrzebowalbys jeszcze jakiegos starego kompa, np. 486 :)
  • #17 459671
    Marcin1980
    Poziom 23  
    cos by sie znalazlo, ile miesca zajmuje linuks? i czy ja dobrze slyszalem ze linux jest za free?
    Czy moze mi ktoś powiedzeć coś o tym?
  • #18 461183
    Mad Bekon
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Powiem to tak, jeśli nie wiesz nawet tego że dystrybucje linuksa są w większości bezpłatne, to masz troche problem i możesz mieć problem z postawieniem tego...

Jesli chcesz to tu jest moim zdaniem dość łopatologiczna instrukcja dla Mandrake 9.2:
    http://shider.neostrada.pl/

Mozesz go sciagnaz z neta albo kupic w kiosku... Pozdro...
  • #19 467498
    BLANTek
    Poziom 15  
    Linux charakteryzuje sie tym ze jest darmowy. I rowniez tym, ze moze zajmowac od 1 mb (dyskietka) po 400mb (raczej plyta, chodz niektorzy wola kupic 300 dyskietek).
  • REKLAMA
  • #20 483393
    tygrys5232
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Wiek ktos, jak przypisac do ip dana przepustowosc lacza w Wingate ?
  • #21 486485
    BLANTek
    Poziom 15  
    Chyba nie ma takiej opcji, poszukaj w pliku pomocy, w koncu wingate to maly prosty program. I w okienkach. :)
  • #22 487401
    tygrys5232
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Szukałem i lipa - a winroute ma taka opcje ??
  • #24 573550
    godmode
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    A ja mam inny problem:
    Moj stary wymyslil ze chce miesc staly dostep do netu ze swojego kompa. Ja w swoim kompie mam Neostrade, wiec pewien koles zaproponowal nam instalacje routera. Po instalacje wszystko ladnie gra ale uzytkownicy P2P - chodzi mi tu o Direct Connect nie widza mojego ip. Normalnie zeby byc aktywnym trzeba podac swoj dokladny ip, w przeciwnym razie serwer DC wykrywa to i cie nie wpuszcza, chyba ze przelaczysz sie na passiv. Ja wpisuje swoje WAN IP w DC ale mimo to nikt nie moze od mnie sciagnac, ani ja nie moge urzyc polecenia szukaj.
    To samo sie tyczy gdy chce postawic serwer FTP, zeby sie wymieniac plikami z qmplem.
    Czy moze ktos mi poradzic jak to skonfigurowac i co zrobic?
    Z GORY DZIEKI ZA POMOC, POZDRAWIAM!
  • #25 573806
    BLANTek
    Poziom 15  
    Przekierowania portow!!!!!!!!!!!!!!
    Wszedzie o tym pisza! Ustaw na routerze przekierowania na jakis portach, np dla ftp zazwyczaj jest 21 ale dla dc nie wiem.
  • #26 904090
    Bart3k_
    Poziom 11  
    otworz na routerze port UDP i TCP dla swojego IP zewnetrznego otowrz DC ustawienia wpisz swoje IP wewnetrzne i port ktory otworzyles na routerze :)

jeden minus jezeli masz zmienne IP musisz je zmieniac w ustawieniach za kazdym razem kiedy je zmienisz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy udostępniania łącza Neostrada na drugim komputerze z systemem Windows ME bez użycia dodatkowego oprogramowania, wyłącznie za pomocą protokołów sieciowych. Neostrada jest podłączona przez modem USB, co utrudnia udostępnianie internetu, gdyż standardowe programy takie jak Wingate mają ograniczoną obsługę modemów USB. Zalecane jest użycie routera sprzętowego lub modemu z interfejsem RJ-45, który posiada wbudowany switch i router, co znacznie ułatwia konfigurację i stabilność połączenia. W systemie Windows ME można także spróbować standardowego narzędzia do udostępniania połączenia internetowego (ICS). Problemy z brakiem dostępu do internetu mimo połączenia mogą wynikać z nieprawidłowej konfiguracji DNS. Wskazane jest testowanie połączenia przez pingowanie adresów IP, aby wykluczyć problemy z DNS. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych rozwiązań, takich jak postawienie serwera na systemie Linux (np. Mandrake 9.2 lub Freesco), który może pełnić funkcję routera i firewall’a. Dodatkowo poruszono temat przekierowywania portów na routerze w celu poprawnej pracy aplikacji P2P (Direct Connect) i serwerów FTP, co jest istotne przy stałym dostępie do internetu i zmiennym adresie IP. Wskazano, że modemy USB oferowane przez TP SA to głównie modele Sagema i Thomson, a alternatywą są modemy i routery firm Planet czy D-Link z interfejsem RJ-45, które lepiej nadają się do udostępniania łącza w sieci lokalnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA