Na shutdown 98SE są 2 poprawki serwisowe w Micro$ofcie. Możesz spróbować też ściągnąć X-setup z firmy Xteq (free). Czy masz wyłączone dźwięki na zamykanie systemu?
u mnie podobnie. gdy wyjme karte sieciowa (realtec) to wszystko dziala. z ta karta szlag go ttrafia. zeby bylo ciekawie, to gdy mam zalozona karte LG z koscia realtec'a - ta sama co na oryginalnym realtecu to wszystko dziala bez zarzutu... nie wiem w czym moze byc blad. Ale patcha zainstalowalem i system dzial bez zarzutu - tzn na tyle na ile winda moze dzialac bez zarzutu:-))
Pozdrawiam wszytkich walczacych z padnietymi systeaami!!!
Ściągnąłem uaktualnienia zamykania WIN98SE z microsoftu, ale nic nie dały dalej system zamykał się długo. Wyłączyłem kartę sieciową i system zamknął się w ciągu 45 sek. - coś w tym jest.
Ja tez tak mialem, ze mi sie dlugo zamykal. Nie chcialo mi sie sciagac patcha to zainstalowalem system ponownie. Jak dlugo masz windows to sie smieci zbieraja w rejwestrze i go muli poprtuu. nie ma to jak ponowna instalacja co jakis czas.
Przyczyną długiego zamykania się systemu może być włączona opcja czyszczenia pliku wymiany.Trzeba w systemie wyłączyć czyszczenie pliku wymiany po zakończeniu pracy (u mnie to dało o ok. 2 min. przyśpieszenie zamknięcia systemu).
Ja też mam Karte sieciową Realtek RTL8139/810x Famili PCI Fast Ethernet NIC. no i Sys WIN98SE i jeszcze nigdy mi sie nie zdarzyło odpukać..zeby WINDOWS się zawiesił przy Wyłączaniu Komputera.W Zakładce zasoby karty Realtek mam takie oto ustawienia ..PRZERWANIE=11..Zakres Pamięci=FF8FFC00-FF8FFCFF...Zakres Wej/Wyj=D800-D8FF.może taka zmiana ustawień Karty Realtek coś pomoże ?
Ja też mam Karte sieciową Realtek RTL8139/810x Famili PCI Fast Ethernet NIC. no i Sys WIN98SE i jeszcze nigdy mi sie nie zdarzyło odpukać..zeby WINDOWS się zawiesił przy Wyłączaniu Komputera.W Zakładce zasoby karty Realtek mam takie oto ustawienia ..PRZERWANIE=11..Zakres Pamięci=FF8FFC00-FF8FFCFF...Zakres Wej/Wyj=D800-D8FF.może taka zmiana ustawień Karty Realtek coś pomoże ?
✨ Problem długiego zamykania systemu Windows 98 SE (3-4 minuty zamiast około 10 sekund) często wiąże się z kartą sieciową, zwłaszcza modelami Realtek. Wyłączanie karty sieciowej znacząco przyspiesza proces zamykania systemu. Występują znane błędy w Windows 98 SE dotyczące zamykania, które Microsoft starał się naprawić za pomocą poprawek serwisowych (patchy). Niektóre osoby zalecają instalację tych aktualizacji oraz narzędzi takich jak X-Setup firmy Xteq. Dodatkowo, czyszczenie pliku wymiany podczas zamykania systemu może wydłużać czas zamykania i warto tę opcję wyłączyć. Problemy mogą też wynikać z konfliktów sprzętowych lub nieprawidłowych ustawień zasobów karty sieciowej (np. przerwania, zakresy pamięci i wejść/wyjść). Reinstalacja systemu lub czyszczenie rejestru również bywa skuteczne w przyspieszeniu zamykania. Wskazane jest poszukiwanie i instalowanie dostępnych patchy oraz testowanie wyłączenia karty sieciowej jako diagnostyki. Wygenerowane przez model językowy.