logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirpool AWT 2205 nie wylewa do końca wody.

Cyrculator 03 Lut 2008 13:06 4357 11
REKLAMA
  • #1 4765417
    Cyrculator
    Poziom 11  
    Ocena: 86
    Witam !

Wyżej wymieniona pralka może przez 5 sekund wylewa wodę a potem zatrzymuje się programator i tak stoi. Pompa jest sprawna i węże oraz filtr czyste i drożne. Wszystko jest ok więc zostaje tylko programator.
    Czy ktoś z kolegów miał taki przypadek i czy naprawiacie takie programatory?.Czy ma ktoś może schemat tego programatora.
    Próbuję go rozszyfrować bez schematu ale jest tam duży układ scalony opisany jako "NEC CHINA 8167000610 0511EB005 ELBI" i bez znajomości jego wewnętrznych funkcji jest to nie możliwe. Natomiast oznaczenie scalaka jest jakieś dziwne i nie mogę znaleść jego schematu w internecie.
    Takie same programatory montowane są w PWA 630 Polar

Jeśli ktoś mógłby mi coś pomóc w tym temacie to będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 4765508
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    Takich schematów nie ma nawet Whirlpool a tylko producent samych programatorów.
  • #3 4766280
    vankej
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    kolego a sprawdzałeś kubek hydrostatu i sam hydrostat
  • #4 4770553
    Cyrculator
    Poziom 11  
    Witam!
    Hydrostat sprawdziłem ale nie wiem co to jest kubek hydrostatu.
    Z tego co wiem to hydrostat sprawdza tylko górny poziom wody natomiast nie daje informacji że woda jest wypompowana, ale może się mylę. Jeśli mam rację to hydrostat nie ma wpływu na czas wypompowania bo czas ten zależy tylko od programatora.
    Dzięki za pomoc i proszę o jeszcze.

Władek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4770714
    vankej
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    hydrostat daje sygnał na programator że woda została juz wypompowana do dolnego poziomu a pożniej jest to sterowane czasowo a co do kubka to jest to plastikowy przeźroczysty kubeczek który jest połączony z hydrostatem czarnym wężykiem odkręć go i sprawdź czy nie jest zatkany
  • REKLAMA
  • #6 4776773
    levy^
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    z tego co opisujesz to programator jest sprawny, sprawdz wiazke do silnika jak i sam silnik, czy grzalka ma opor i czy nie ma przebicia

naprawiam takie programatory o ile jest co ratowac
  • REKLAMA
  • #7 4781442
    Cyrculator
    Poziom 11  
    Witam!

Kolego "levy' będę polemizował z tym sprawdzaniem silnika i grzałki gdyż pralka grzeje i pierze całe pranie główne a zatrzymuje się na poczatku wylewania wody po tym praniu. Jakiekolwiek przebicie w występuje losowo a nie zawsze w na tym samym etapie prania.

Dzięki za chęć pomocy
  • #8 4781813
    levy^
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    sorrki za zamieszanie ale przeczytalem jeszcze raz i nigdzie nie bylo napisane kiedy wylewa przez te 5 sekund, jedyne co mi przychodzi na mysl to podlaczyc pompe na krotko i sprawdzic czy po jakims czasie sie nie wylaczy, druga rzecz, jesli masz dostep do s-modulu to zaprogramowac jeszcze raz programator
  • #9 4781962
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    Kolego wpisz nowy soft jeżeli to nie pomoże program do wymiany.
  • #10 4786544
    Cyrculator
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!

Załadowałem soft i objaw jest ciągle ten sam.Mało tego pożyczyłem od kolegi drugi programator używany, załadowałem soft i żadnych zmian- objaw ten sam. Kolega nie pamięta na co odrzucił ten używany programator , ale prawdopodobieństwo takiego samego uszkodzenia jest chyba nie wielkie. W związku z tym podejrzewam że jest to jednak hydrostat który ogólnie sprawdzałem i jest dobry ale może chodzi o czas odpuszczania styków przy wypompowywaniu wody a tego nie wiem jak sprawdzić.
    Jeśli ktoś ma na to sposób to proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam
    Władek
  • #11 4786839
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3229
    Hydrostat w stanie "pusty" ma mieć zwarte styki 11 i 12
    11 to styk wspólny, 14 to grzałka a 16 jest w obwodzie pompy.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWT 2205 ma problem z niedokładnym wypompowywaniem wody – pompa działa przez około 5 sekund, po czym programator zatrzymuje się. Pompa, węże i filtr są drożne, co wskazuje na możliwą usterkę programatora. W programatorze znajduje się układ scalony NEC o oznaczeniu "NEC CHINA 8167000610 0511EB005 ELBI", którego schemat nie jest dostępny publicznie. Podobne programatory stosowane są w modelu PWA 630 Polar. Dyskusja sugeruje sprawdzenie hydrostatu oraz kubka hydrostatu – przezroczystego elementu połączonego wężem z hydrostatem, który może być zatkany i wpływać na sygnał o poziomie wody. Hydrostat sygnalizuje programatorowi, że woda została wypompowana do dolnego poziomu, a dalsze sterowanie odbywa się czasowo. Próby wymiany oprogramowania programatora oraz użycie innego, używanego programatora nie przyniosły poprawy. Wskazano również na konieczność sprawdzenia styków hydrostatu (11 i 12 zwarte w stanie "pustym") oraz ewentualne problemy z czasem odpuszczania styków. Naprawa programatorów jest możliwa, jeśli usterka jest wykrywalna i nadaje się do ratowania. Zalecane jest także sprawdzenie wiązki silnika i stanu grzałki, choć w tym przypadku pralka grzeje i pierze prawidłowo, a problem pojawia się tylko przy wypompowywaniu wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA