Witam
Chciałbym w końcu sobie porobić gniazdka w piwnicy żeby podłączać elektronarzędzia i dać porządniejsze światło.
Do piwnicy mam poprowadzony przewód aluminium nie wiem jaki przekrój i ile żył, potem idzie do puszki. Z puszki mam tylko do włącznika i światła.
W puszce mam zamiar sprawdzać gdzie jaki przewód, neonówką gdzie jest L, a potem do L podłącze żarówke na przewodzie YDYp i będę wtykał w pozostałe miejsca drugi przewód czy zaświeci i znajdę N.
Planuje zrobić tak:
- kupić przewód YDYp 3x1,5 mm kilka metrów
- kupić podwójne gniazda natynkowe i włącznik
- kupić rozdzielnie natynkową chyba na 6 się zdecyduję z listwami N+PE
- kupić wyłączniki nadprądowe Moeller (do gniazdek B 16A lub C 16A, do światła B 6A, a w przyszłości kupić do alarmu Satela lub Elmesa jak kupię i założę, może też o ile da radę to bym chciał podłączać spawarkę kolegi Besterke transformatorową lub jeśli kupię kiedyś sobie Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany). Kolega spawa u siebie tą swoją Besterką w piwnicy to jakoś daje rade instalacja, ale światła to mrugają, ciekawe jakby było przy migu tym.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Moje pytania:
1. Czy schemat który narysowałem jest dobry
2. Gniazdka będę łączył raczej od siebie do siebie, lub czy mógłbym jeśli nie będzie PE od puszki wykorzystać listwe PE z rozdzielni żeby z bezpiecznika 16A puścić przewód i potem z tej listwy lecieć np 2 przewody do 2 gniazdek w różnym miejscu
3. Czy instalacja uciągnie kolegi Besterke
lub czy dałbym radę tym Besterem 1801 migiem u siebie kiedyś pospawać coś
Jeśli da radę to może osobny większy bezpiecznik do niej kiedyś kupić np 20A
może przewód 2,5mm o ile będzie sens jeśli będzie i tak nie bardzo przewód główny do piwnicy
4. Czy dodanie różnicówki ma jakiś sens
może być też sytuacja że nie będzie PE z puszki to chyba nie bardzo będzie miała zastosowanie na mostkowaniu czy jak
5. Podłączać chcę w piwnicy elektronarzędzia:
- Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
- w planach coś do ostrzenia noży kuchennych i nie tylko raczej taka Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
- o ile da radę to może kiedyś ten migomat Bester 1801.
Czy na gniazdka dać lepiej C 16A, czy B 16A
A jeśli jakiś osobny kiedyś do miga to jaki raczej byłby potrzebny
narazie nie mam możliwości się dowiedzieć jaki jest główny na piwnice.
6. Jaki może być mniejwięcej bezpiecznik do alarmu w zestawieniu: centralka z pilotami, 1x czujka ruchu lub czujka na drzwi, syrena lub moduł GSM lub to i to.
proszę tylko nie piszcie załatw sobie elektryka itd. już troche kiedyś grzebałem w takich sprawach rok na elektryka chodziłem
przewody do gniazd w domu kładłem, po za tym mam wujka elektryka ale nie chcę go prosić o pomoc bo już gniazdka mi robi kilka lat i nie może zrobić...
będę wdzięczny za każdą waszą sensowną pomoc i sugestie
Chciałbym w końcu sobie porobić gniazdka w piwnicy żeby podłączać elektronarzędzia i dać porządniejsze światło.
Do piwnicy mam poprowadzony przewód aluminium nie wiem jaki przekrój i ile żył, potem idzie do puszki. Z puszki mam tylko do włącznika i światła.
W puszce mam zamiar sprawdzać gdzie jaki przewód, neonówką gdzie jest L, a potem do L podłącze żarówke na przewodzie YDYp i będę wtykał w pozostałe miejsca drugi przewód czy zaświeci i znajdę N.
Planuje zrobić tak:
- kupić przewód YDYp 3x1,5 mm kilka metrów
- kupić podwójne gniazda natynkowe i włącznik
- kupić rozdzielnie natynkową chyba na 6 się zdecyduję z listwami N+PE
- kupić wyłączniki nadprądowe Moeller (do gniazdek B 16A lub C 16A, do światła B 6A, a w przyszłości kupić do alarmu Satela lub Elmesa jak kupię i założę, może też o ile da radę to bym chciał podłączać spawarkę kolegi Besterke transformatorową lub jeśli kupię kiedyś sobie Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany). Kolega spawa u siebie tą swoją Besterką w piwnicy to jakoś daje rade instalacja, ale światła to mrugają, ciekawe jakby było przy migu tym.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Moje pytania:
1. Czy schemat który narysowałem jest dobry
2. Gniazdka będę łączył raczej od siebie do siebie, lub czy mógłbym jeśli nie będzie PE od puszki wykorzystać listwe PE z rozdzielni żeby z bezpiecznika 16A puścić przewód i potem z tej listwy lecieć np 2 przewody do 2 gniazdek w różnym miejscu
3. Czy instalacja uciągnie kolegi Besterke
4. Czy dodanie różnicówki ma jakiś sens
5. Podłączać chcę w piwnicy elektronarzędzia:
- w planach coś do ostrzenia noży kuchennych i nie tylko raczej taka Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
- o ile da radę to może kiedyś ten migomat Bester 1801.
Czy na gniazdka dać lepiej C 16A, czy B 16A
6. Jaki może być mniejwięcej bezpiecznik do alarmu w zestawieniu: centralka z pilotami, 1x czujka ruchu lub czujka na drzwi, syrena lub moduł GSM lub to i to.
proszę tylko nie piszcie załatw sobie elektryka itd. już troche kiedyś grzebałem w takich sprawach rok na elektryka chodziłem
będę wdzięczny za każdą waszą sensowną pomoc i sugestie