logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Instalacja] Jak zainstalować gniazdka i oświetlenie w piwnicy w bloku?

dymcio111 30 Mar 2012 03:19 1648 7
  • #1 10735427
    dymcio111
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam :)

Chciałbym w końcu sobie porobić gniazdka w piwnicy żeby podłączać elektronarzędzia i dać porządniejsze światło.
    Do piwnicy mam poprowadzony przewód aluminium nie wiem jaki przekrój i ile żył, potem idzie do puszki. Z puszki mam tylko do włącznika i światła.
    W puszce mam zamiar sprawdzać gdzie jaki przewód, neonówką gdzie jest L, a potem do L podłącze żarówke na przewodzie YDYp i będę wtykał w pozostałe miejsca drugi przewód czy zaświeci i znajdę N.

Planuje zrobić tak:
    - kupić przewód YDYp 3x1,5 mm kilka metrów
    - kupić podwójne gniazda natynkowe i włącznik
    - kupić rozdzielnie natynkową chyba na 6 się zdecyduję z listwami N+PE
    - kupić wyłączniki nadprądowe
    Moeller (do gniazdek B 16A lub C 16A, do światła B 6A, a w przyszłości kupić do alarmu Satela lub Elmesa jak kupię i założę, może też o ile da radę to bym chciał podłączać spawarkę kolegi Besterke transformatorową lub jeśli kupię kiedyś sobie Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany). Kolega spawa u siebie tą swoją Besterką w piwnicy to jakoś daje rade instalacja, ale światła to mrugają, ciekawe jakby było przy migu tym.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Moje pytania:
    1. Czy schemat który narysowałem jest dobry :?:
    2. Gniazdka będę łączył raczej od siebie do siebie, lub czy mógłbym jeśli nie będzie PE od puszki wykorzystać listwe PE z rozdzielni żeby z bezpiecznika 16A puścić przewód i potem z tej listwy lecieć np 2 przewody do 2 gniazdek w różnym miejscu :?:
    3. Czy instalacja uciągnie kolegi Besterke :?: lub czy dałbym radę tym Besterem 1801 migiem u siebie kiedyś pospawać coś :?: Jeśli da radę to może osobny większy bezpiecznik do niej kiedyś kupić np 20A :?: może przewód 2,5mm o ile będzie sens jeśli będzie i tak nie bardzo przewód główny do piwnicy
    4. Czy dodanie różnicówki ma jakiś sens :?: może być też sytuacja że nie będzie PE z puszki to chyba nie bardzo będzie miała zastosowanie na mostkowaniu czy jak :?:
    5. Podłączać chcę w piwnicy elektronarzędzia:
    - Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    - Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    - w planach coś do ostrzenia noży kuchennych i nie tylko raczej taka Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    - o ile da radę to może kiedyś ten migomat Bester 1801.
    Czy na gniazdka dać lepiej C 16A, czy B 16A :?: A jeśli jakiś osobny kiedyś do miga to jaki raczej byłby potrzebny :?: narazie nie mam możliwości się dowiedzieć jaki jest główny na piwnice.
    6. Jaki może być mniejwięcej bezpiecznik do alarmu w zestawieniu: centralka z pilotami, 1x czujka ruchu lub czujka na drzwi, syrena lub moduł GSM lub to i to.:?:

proszę tylko nie piszcie załatw sobie elektryka itd. już troche kiedyś grzebałem w takich sprawach rok na elektryka chodziłem :P przewody do gniazd w domu kładłem, po za tym mam wujka elektryka ale nie chcę go prosić o pomoc bo już gniazdka mi robi kilka lat i nie może zrobić...

będę wdzięczny za każdą waszą sensowną pomoc i sugestie :)
  • #2 10735439
    pioterAos
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Ważne jest jeszcze jak wygląda instalacja od licznika do piwnicy, czy jest to licznik administracji. Opisz to.
  • #3 10735471
    dymcio111
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Szczerze to nie mam pojecia. Przewod jest zagipsowany z innymi , chyba jest tak że na głównym korytazu jest np na maly korytarz pucha i podlaczone kilka piwnic i do kazdej piwnicy przewod tez leci. Pewnie jest jeden licznik na piwnice na prąd i na klatki schodowe, potem chyba dziela zuzycie na mieszkańców. Ja i tak nie mam zamiaru tam ciagle siedziec i coś robić bo zaraz ktoś się przy...czepi. kupiłbym sobie garaż ale narazie brak funduszy i jeszcze 10 miesiecy musze kredyt spłacać dopiero coś bym odkładał a tanie to nie jest :l a narazie od czasu do czasu coś w piwnicy bym pomajsterkował.
  • #4 10735569
    taniam
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    W wypadku który opisujesz należałoby zacząć od uzyskania zgody administracji budynku na przeróbkę instalacji elektrycznej.
    Każde inne rozwiązanie jest nielegalne.
  • #5 10735645
    19barti78
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    dymcio111 napisał:

1. Czy schemat który narysowałem jest dobry :?:

Brakuje zabezpieczenia gniazd przez RCD w przypadku innym niż sieć TN-C
    dymcio111 napisał:

2. Gniazdka będę łączył raczej od siebie do siebie, lub czy mógłbym jeśli nie będzie PE od puszki wykorzystać listwe PE z rozdzielni żeby z bezpiecznika 16A puścić przewód i potem z tej listwy lecieć np 2 przewody do 2 gniazdek w różnym miejscu :?:

A nie lepiej wyjść bezpośrednio spod "Esa" drugim przewodem ?? Albo najlepiej wstawić puszkę rozgałęźną poza skrzynią niż puszczać napięcie na listwę, tym bardziej listwę PE !!!

dymcio111 napisał:

3. Czy instalacja uciągnie kolegi Besterke :?: lub czy dałbym radę tym Besterem 1801 migiem u siebie kiedyś pospawać coś :?: Jeśli da radę to może osobny większy bezpiecznik do niej kiedyś kupić np 20A :?: może przewód 2,5mm o ile będzie sens jeśli będzie i tak nie bardzo przewód główny do piwnicy

3x2,5 mm² to podstawa do gniazd - tym bardziej w przypadku ww. migomata, a co do zabezpieczenia, to sprawdź sobie dane techniczne. Być może te 16A być za słabe.
    dymcio111 napisał:
    4. Czy dodanie różnicówki ma jakiś sens :?: może być też sytuacja że nie będzie PE z puszki to chyba nie bardzo będzie miała zastosowanie na mostkowaniu czy jak :?:

RCD w przypadku sieci innej niż TN-C jest wymogiem.
  • #6 10735785
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    1. Brak zgody ADM
    2. Brak wiedzy na temat przewodu zasilającego.
    3. Wadliwy schemat .
    Instalacja w obecnym etapie niedozwolona.
  • #7 10736313
    pioterAos
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Wygląda to na obwód administracji więc nic nie kombinuj. Wywal przez okno z mieszkania przedłużacz i dłub sobie ile chcesz. Wujek wie co robi.
  • #8 10736773
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1502
    Aby skorzystać z pomocy forum to należy posiadać minimum wiedzy w danym temacie. Ponieważ autor tematu tego minimum wiedzy nie posiada, to nie spełnia wymogów i dlatego temat zostaje zamknięty.
    Na forum nie zajmujemy się zjawiskami nadprzyrodzonymi które mogą doprowadzić do porażenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować gniazdka w piwnicy, aby podłączyć elektronarzędzia i poprawić oświetlenie. W piwnicy prowadzi przewód aluminiowy, ale nie zna jego specyfikacji. Planuje użyć przewodu YDYp 3x1,5 mm, zainstalować podwójne gniazda natynkowe, włącznik oraz rozdzielnię natynkową z zabezpieczeniami nadprądowymi. Użytkownicy forum zwracają uwagę na konieczność uzyskania zgody administracji budynku na przeróbki instalacji elektrycznej oraz na brak zabezpieczeń RCD w przypadku sieci innej niż TN-C. Podkreślają również, że instalacja w obecnym stanie jest niedozwolona i sugerują ostrożność w modyfikacjach.
REKLAMA