logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podgrzewacz Siemens DHT 1800 - zmniejszony przepływ i brak grzania wody

PeteRRo-15 04 Lut 2008 07:40 11827 15
REKLAMA
  • #1 4768324
    PeteRRo-15
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, pojawił się u mnie problem: przez chwilę poleciała bardziej zanieczyszczona osadem woda, potem zdecydowanie zmniejszył się przepływ i podgrzewacz przestał grzać wodę. Czy to objaw uszkodzonej membrany?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4768333
    vankej
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    objawem uszkodzenia membrany jest słabe podgrzewanie wody na dużym ciśnieniu z tego co piszesz być może masz zatkane rurki kamieniem
  • #3 4768357
    PeteRRo-15
    Poziom 10  
    "Kamieniowy" objaw trwał bardzo krótko, a wcześniej podczas użytkowania trudno było dostrzec jakiekolwiek znamiona. Poza tym ciśnienie przed objawem było zdecydowanie dobre, po awarii leci zaledwie ciurkiem, co rzecz jasna nie pozwala na załączenie styczników żadnej z poszczególnych faz...
  • REKLAMA
  • #5 4771487
    PeteRRo-15
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Niestety nie pomogło.
    Po oczyszczeniu: 1) rurek 2) filtru wejściowego (który delikatnie wymagał oczyszczenia), 3) całego układu wodnego 4) rozebranie i złożenie membrany, cały czas bardzo małe ciśnienie wody nie pozwalające na włączenie styczników.

Rozpocząłem już próbę zabawy imbusikami na styczniku, bo właściwie już tylko on został do wyeliminowania. Ktoś przed tym przestrzegał…

Dla przypomnienia w jednym z wątków były dokładne zdjęcia:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic772903.html

Może jeszcze jakieś pomysły na rozwiązanie problemu podgrzewacza?

Po włączeniu wody styczniki, ani drgną. Przy wyłączaniu wody następuje ich wahnięcie. Woda nie jest podgrzewana, gdyż napięcie nie jest podawane stale przez stycznik.
  • #6 4771538
    vankej
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    takie pytanie mam ciśnienie wody w sieci jest w porządku?? jeżeli tak to drugie pytanie czy sprawdzałeś oś która jest dystansem pomiędzy membraną a stykami (czy luźno "biega" a tulejce)

pozdrawiam
  • #7 4771639
    PeteRRo-15
    Poziom 10  
    Ciśnienie wody w sieci: bdb, Przy rozbieraniu membrany: tulejka ze sworznikiem sprawdzona. Jeżeli, przy wyłączaniu wody, jest ruch styków (swoiste wahnięcie) oznacza to, że bolec w tulejce chodzi ok.
    Hmmm... Dzięki za starania, pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4771689
    as53
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Witam. Pod filtrem w głębi rurki jest perlator, który należy wyjąć i oczyścić .Przy małym ciśnieniu wody można pominąć oring na perlatorze lub w całości go wyeliminować ( przy niskim ciśnieniu, nie ma innego wyjścia ).
  • #9 4771803
    PeteRRo-15
    Poziom 10  
    Szukałem na wyjściu z podgrzewacza i wygląda na to, że perlatora nie znalazłem. Czy w wypadku perlatora nie powinno być gdzieś otworku zasysającego powietrze? Takiego nie znalazłem, tak samo jak o-ringu (znaczy ogranicznika przepływu, jak mniemam). Konstrukcja filtru (sitka w kształcie walca) sama w sobie jest takim ograniczeniem, ale ono zostało już przeczyszczone z kamienia (ciut pomogło z ciśnieniem). Skupiam się bardziej na samym styczniku. Myślę, że w nim drzemie problem. (kręcenie owymi imbusami). Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 4771879
    jacekadmin
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    krecenie imbusami (czyli rozregulowywanie stycznika) nic nie pomoze
    poki nie bedzie odpowiedniego cisnienia wody to urządzenie nie bedzie grzało.
    Prawdopodobnie wpadł lub raczej oderwał Ci się kamień który byl na sciance wężownicy i to on blokuje przeplyw.
    Próbowałęs czyscić węzownice?
    Jak kiedys trochę ekstremalnie przegrzewalem taką wężownice i czasami potrawil kamień zejsc. No ale takie dzialnie może zakończyć żywot weżownicy ;)
  • Pomocny post
    #11 4772300
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Ogranicznik przepływu jest na wejściu a nie wyjściu.Po wyjęciu filterka w głębi znajduje się plastikowy ogranicznik który należy wydłubać z otworu i najlepiej wyrzucić spuchnięty już oring.To częsta przyczyna tego rodzaju usterki.
  • REKLAMA
  • #12 4778171
    PeteRRo-15
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim!
    Wszystko działa...
    W moim przypadku było (+ dodam coś od siebie dla innych)
    1) Przeczyszczenie z kamienia wężownicy pomogło 0,5 w skali na 10 :)
    2) Przeczyszczenie sitka pomogło 1,5 w skali na 10 :)
    3) Wyjęcie tego perlatora: 10 / 10, ale:

Dla wielu osób, to było pewnie oczywiste, dla mnie nie było:
    - perlatorek, w tym przypadku, to taki malutki zielony plasticzek, w kształcie kółeczka z minimalnymi dziurkami, a od drugiej strony w środku coś na kształt śmigiełka (nie zasysa powietrza z zewnątrz)
    (perlatorek był/jest zespolony z sitkiem)
    - gumka, którą należało wydłubać (spod śmigiełka), to o-ring o średnicy !!! 5 mm !!!
    Może się to komuś przydać.
    (Nie spodziewałem się, że to jest to, stąd tak długo walczyłem w inne strony: membrany, szukanie sitka na wyjściu, czyszczenie wężownicy itp.)

Jest sukces i jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam!
  • #13 5401860
    athl000
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Dzisiaj rozmontowalem układ wejsciowy
    i rzeczywiscie jest niezle zakamieniony - mam jednak pytanie
    1) czy po przeczyszczeniu filterka (sitko) powinienem na stale pozbyc sie perlatorka i oringu ?

Czy raczej pojechac do serwisu (bo chyba tylko tam moge dostac nowe czesci) i wymienic oring i perlatorek.
    Kolega powyzej z tego co zrozumialem pozbyl sie oringu i perlatorka
    - z tego wynika za pomogla, tylko nie wiem czy jest to wlasciwe podejscie ... ???

Ktos moze poradzic, czy usuniecie oringu i perlatorka jest bezpieczne i nie bedzie mialo wplywu na pozniejsze dzialanie ogrzewacza ?

pozdraiwam
    Michal
  • #14 5413007
    athl000
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam ponownie,
    rozkrecilem filtr na wejsciu wodnym - wyjalem calkowicie perlator i wyrzucilem oring, zostawilem tylko sitko metalowe (ktore chodzi na chyba sprezynce - nie wiem po co takie rozwiazanie ale nie wnikam) . W zwiazku z tym ze dalej nie wiem czy wyrzucenie oringu i perlatora bedzie mialo w przyszlosci skutki uboczne - dzwonilem do serwisu Siemensa aczkolwiek pani za biurkiem niestety nie wie co to perlator czy oring przy filtrze, bo jak mowi nie ma tego na rysunkach i trzeba pytac technikow.

Ale ja znowu z konkretnym pytaniem, po zmontowaniu calego ukladu na nowo , jest ok, woda sie grzeje, wszystko dziala z jednym wyjatkiem - pojawil sie charakterystyczny swist jak odkrece ciepla wode - myslalem ze moze uklad sie zapowietrzyl, ale zadnego odpowietrznika nie znalazlem , wiec mam pytanie - jak mozna to wyeliminowac i gdzie moze lezec problem ? Ten swist nie pochodzi z okolic filtra na wejsciu wody ale racze z okolic stycznikow - co moze byc nie tak ?

pozdrawiam
    Michal
  • #15 6119888
    ewwa
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    witam,wiem że temat jest stary, ale mam identyczny problem więc raczej nie ma sensu zakładania nowego tematu.

A więc moje pytanie dotyczy miejsca w którym umieszczone jest to sitko. Nigdzie nie mogę go znaleźć
  • #16 6120392
    birre
    Poziom 21  
    Ocena: 469
    athl000 napisał:
    Witam ponownie,
    rozkrecilem filtr na wejsciu wodnym - wyjalem calkowicie perlator i wyrzucilem oring, zostawilem tylko sitko metalowe

przecież oring jest częścią filtra bez tego filtracja jest niepełna załóż go z powrotem może być bez dławika przesmaruj iglicę co by lekko chodziła i zdejmij sitka na wylocie w kranach i dokładnie je przeczyść

i jak przeczytałem wszystkie wcześniejsze posty ręce mi opadły
    kamień nie osadza się na miedzi przy takiej temperaturze jaka daje podgrzewacz

Podsumowanie tematu

✨ Podgrzewacz Siemens DHT 1800 przestał grzać wodę i wykazuje znacznie zmniejszony przepływ po krótkim okresie wypływu wody z osadem. Problem nie wynikał z uszkodzonej membrany, której rozebranie i sprawdzenie tulejki ze sworzniem nie przyniosło efektu. Przyczyną był zatkany układ wodny, w szczególności kamień w wężownicy oraz zabrudzone sitko filtra wejściowego. Kluczowym elementem okazał się perlator zespolony z sitkiem, zawierający o-ring o średnicy około 5 mm, który po usunięciu znacząco poprawił przepływ i umożliwił prawidłowe działanie podgrzewacza. Usunięcie perlatora i o-ringu jest skutecznym rozwiązaniem, choć budzi pytania o długoterminowe skutki. Dodatkowo pojawił się charakterystyczny świst przy odkręcaniu ciepłej wody, prawdopodobnie związany z układem styczników. Zaleca się czyszczenie wężownicy, filtra i usunięcie perlatora z o-ringiem, co w większości przypadków rozwiązuje problem braku podgrzewania i niskiego ciśnienia wody w podgrzewaczu Siemens DHT 1800.
REKLAMA