Witam
Mam prośbę o poradę
W domu o trzech poziomach jest zastosowany mix ogrzewania tj.:
Parter - tylko ogrzewanie podłogowe
Piętro - pokoje kaloryfery , łazienka - o. podłogowe
Piętro 2- kaloryfery
Obecnie całością steruje zwykły sterownik z pomiarem temperatury umieszczony na parterze. Ma on włączony program dla ogrzewania podłogowego i steruje piecem włącz - wyłącz.
Efektem tego jest przegrzewanie parteru i niedogrzewanie pięter
Chciałbym zastosować automatykę która będzie lepiej dostosowywała temperaturę w pomieszczeniach.
Myślałem aby zastosować elemnty korzytające z protokołu z-wawe , a jako sterownik Domoticz lub fibaro
Czy jest to dobry pomysł?
Jakie elemnty muszę zastosować aby to działało poprawnie ?
Na razie myślałęm o zastosowaniu:
- na kaloryfery - głowice termosatyczne z czujnikami temperatury lub opcjonalnie głowice wł\wył + czujnnki temperatury w pomieszczeniach
- głowicę wł\wył umożliwiajaca zakrecanie obiegu OP
- centralka.
W przyszłoći planuje rozbudować system o dodtakowe funkcje np. czujniki otwarcia okien
Czy muszę o czymś dodatkowym pamiętać?
Mam prośbę o poradę
W domu o trzech poziomach jest zastosowany mix ogrzewania tj.:
Parter - tylko ogrzewanie podłogowe
Piętro - pokoje kaloryfery , łazienka - o. podłogowe
Piętro 2- kaloryfery
Obecnie całością steruje zwykły sterownik z pomiarem temperatury umieszczony na parterze. Ma on włączony program dla ogrzewania podłogowego i steruje piecem włącz - wyłącz.
Efektem tego jest przegrzewanie parteru i niedogrzewanie pięter
Chciałbym zastosować automatykę która będzie lepiej dostosowywała temperaturę w pomieszczeniach.
Myślałem aby zastosować elemnty korzytające z protokołu z-wawe , a jako sterownik Domoticz lub fibaro
Czy jest to dobry pomysł?
Jakie elemnty muszę zastosować aby to działało poprawnie ?
Na razie myślałęm o zastosowaniu:
- na kaloryfery - głowice termosatyczne z czujnikami temperatury lub opcjonalnie głowice wł\wył + czujnnki temperatury w pomieszczeniach
- głowicę wł\wył umożliwiajaca zakrecanie obiegu OP
- centralka.
W przyszłoći planuje rozbudować system o dodtakowe funkcje np. czujniki otwarcia okien
Czy muszę o czymś dodatkowym pamiętać?