logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DeskJet 710C wykrywana jako 720C w Win98/2000 – jak wymusić poprawną identyfikację?

jacek80 21 Wrz 2002 22:58 3872 14
REKLAMA
  • #1 45658
    jacek80
    Poziom 12  
    Witajcie, mam następujący problem ze swoją drukarką HP710C.
    Od jakiegoś czasu, ni z tego ni z owego system(Win98,2000) wykrywa ową drukarkę jako 720C, i próbuje pakować sterowniki od 720C.
    Da się co prawda na siłę zainstalować jako 710, ale podczas ponownego startu wykrywa nową drukarkę i instaluje sobie sterowniki od 720C.
    Drukarka poza tym drukuje normalnie i po ustawieniu jej jako 710C i jako 720C.

Pytanie: Co może być przyczyną że jej się coś w główce pomieszało i czy jest jakiś sposób programowy naprawienia tego aby znów była wykrywana jako 710C jak za starych dobrych czasów?.
    Słyszałem że jest to związane z modyfikacją EEPROM drukarki.

........

Jeszcze jeden problemik:
    Dlaczego w win2000 podczas druku czarnego tekstu korzysta z kolorowych zasobników i miesza do czarnego a nie bierze poprostu z czarnego zasobnika(w win98SE jest OK).

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 46227
    jacek80
    Poziom 12  
    Witam, co masz na myśli mówiąc "dobre" sterowniki. Na stronie HP nie ma sterownika do ściągnięcia, bo jest on zawarty standardowo w Win2k.
    Poza tym według ich instrukcji instaluje się (automatycznie wykrywa)720C podczas gdy moja jest 710C.
    Będę wdzięczny za dalsze sugestie.
    Pozdrawiam, Jacek.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 46293
    jacek80
    Poziom 12  
    Byłbym zobowiązany, z góry dziękuję.
  • #6 46661
    Copti
    Poziom 14  
    Rowniez posiadam taka drukarke i mi wykrywa ja jako 712 :) ale mi to nie przeszkadza :) tym bardziej ze wszystko dobrze drukuje :)

a jesli chodzi o problem z kolorowymi zasobnikami, to jest to tak:

jesli drukarka uzywa tylko czarnego, np. podczas drukowania tekstu, to literki sa "poszarpane". Uzywanie kolorowego zasobnika, ma na celu za pomoca uzytych odpowiednio odcieni szarosci - "wygladzenia" liter.

W sterowniku od drukarki jest taka opcja "Papier/Jakosc" i jesli drukujesz tylko czarnobiale kartki np. z tekstem to wybierz tam opcje "czarno-białe", wowczas uzyty zostanie jedynie czarny zasobnik. Jesli robisz wydruki probne, to ustaw jakosc "robocza" wowczas nie bedzie wygladzania czcionek, ale spadnie rozdzialka drukowanych stron, wszak beda to wydruki robocze :lol:

Pozdrawiam
    Michal
  • #7 46664
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    mam ten sam problem że drukuje teksty lub schematy które są czarnobiałe - dodatkowo tuszami kolorowymi pod win XP ,a pod win 98 lub ME drukuje prawidłowo czarnobiało, ostro, wyrażnie, czytelnie, a spod win XP miesza z kolorami i np niemożna odczytać wartości elementów, a jako robocza drukuje czarno-biało ale niewyrażnie, mam to na dwóch drukarkach HP670 i XeroX C6 . Jak się pozbyć tych kolorów i mieć pod XP takie same wydruki co pod ME - ostre i wyrażne ??????
    przetestowałem różne drivery jakie znalazłem w internecie i nic z tego
  • #8 46956
    jacek80
    Poziom 12  
    Copti napisał:
    W sterowniku od drukarki jest taka opcja "Papier/Jakosc" i jesli drukujesz tylko czarnobiale kartki np. z tekstem to wybierz tam opcje "czarno-białe", wowczas uzyty zostanie jedynie czarny zasobnik. Jesli robisz wydruki probne, to ustaw jakosc "robocza" wowczas nie bedzie wygladzania czcionek, ale spadnie rozdzialka drukowanych stron, wszak beda to wydruki robocze :lol:

Witaj, nowinki to Ty mi nie powiedziałeś :) ponieważ robię tak już od dłuższego czasu. Problem polega na tym: jak to zrobić lub skąd wziąć odpowiednie sterowniki aby drukarka zachowywała się jak pod win98 czy Me tzn. drukując np. w Wordzie czarny tekst ze wstawkami kolorowych wyrazów(np. dla wyróżnienia) aby to co czarne drukowała z czarnego tuszu, a to co kolorowe z kolorowych.

Pozdrawiam, Jacek.
  • #9 46967
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Jacek80 - chyba musimy napisać list do Bila Geca :) czy jak mu tam
  • #10 46978
    jacek80
    Poziom 12  
    dwaserwis napisał:
    Jacek80 - chyba musimy napisać list do Bila Geca :) czy jak mu tam

Chyba tak hehe :lol: :lol:
  • #11 47344
    fiodor
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Mam hp610c. Mialem podobny problem z tym drukowaniem czarnego z kolorowych atramentów. Problem byl rowniez pod 98.
    Dalo sie to ustawic. Razem ze sterownikami instalowalo sie cos w rodzaju zaawansowanej konfiguracji, nie byla ona dostepna z Start... , nalezalo ja znalezc i uruchomic z katalogu windows. Byc moze jest cos takiego pod xp
  • #12 48299
    jacek80
    Poziom 12  
    mgim napisał:
    Spróbuję "po swojej linii" zdobyć sterownik.I go podeślę.

Tak tylko przypominam :) .
  • #14 343865
    sdzyx
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    tez mam Hp710 i dokladnie ten sam problem wykrywa ją jako 720 no niestety jak narazie zadna tega glowa nie chce mi udzielic porady co z tym zrobic,no trudno
  • #15 343881
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Po prostu sterowniki są takie same do kilku modeli drukarek, nie ma sie czym przejmować.
    rzeczywiści w drukarkach HP kolor czarny jest jest poprawiany kolorem dla poprawienia jakości.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką HP DeskJet 710C, która w systemach Windows 98 i 2000 jest wykrywana jako model 720C, co skutkuje automatyczną instalacją sterowników dla 720C zamiast 710C. Próby wymuszenia instalacji sterowników dla 710C kończą się ponownym wykryciem jako 720C po restarcie systemu. Podejrzewa się, że przyczyną jest modyfikacja pamięci EEPROM drukarki. W dyskusji sugerowano poszukiwanie najnowszych lub alternatywnych sterowników, jednak standardowe sterowniki Windows 2000 automatycznie wykrywają model 720C. Dodatkowo poruszono problem drukowania czarnego tekstu, gdzie w Windows 2000 drukarka używa kolorowych tuszów do mieszania czerni, co pogarsza jakość wydruku, podczas gdy w Windows 98SE czarny tusz jest używany prawidłowo. Rozwiązaniem jest zmiana ustawień sterownika na tryb czarno-biały lub roboczy, co wyłącza mieszanie kolorów i poprawia ostrość tekstu. Wskazano również, że w starszych sterownikach dostępne były zaawansowane opcje konfiguracji, które mogły rozwiązać problem mieszania tuszów. W dyskusji pojawiły się także inne modele HP (610C, 670, 712) oraz Xerox C6, u których występują podobne problemy z wykrywaniem modelu lub mieszaniem tuszów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA