logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DJ 710 - błąd Spool32 i problem z drukowaniem na Win98SE po infekcji

jamosa 05 Lut 2005 23:58 2587 15
REKLAMA
  • #1 1202199
    jamosa
    Poziom 11  
    Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum, więc z góry przepraszam za ewentualne wpadki. Drukarka podpięta jest pod Win98SE. Wszystko chodziło pięknie do czasu infekcji. Po wyczyszczeniu kompa zaczęły się problemy. Na rozpoczęcie drukowania trzeba czekać kilka minut, a kiedy się zacznie, wyskakują jeden po drugim komunikaty: "Spool32 Program wykonał nieprawidłową operację i nastąpi jego zamknięcie", po każdorazowym klikaniu na OK (kilkanaście razy) strona się wreszcie wydrukuje. Fixowałem plik Spool32 z płytki inst. - bez skutku. Reinstalowałem drukarkę i w czasie instalowania driverów ukazał się komunikat: "Błąd 29: Monitorowanie sterownika 'HPF0013' jest niemożliwe. Skontaktuj się ze sprzedawca itd." Żeby dokończyć instalację sterów musiałem zignorować ten błąd. Niestety efekt jest taki sam jak przed reinstalką. Jaka jest przyczyna i jak można rozwiązać problem?
  • REKLAMA
  • #2 1202511
    multiki
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Coś nie tak z Windows-em - sterownikami.
  • REKLAMA
  • #3 1202586
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Ja proponował bym o ile nie format dysku, to na nowo wgranie 98SE, - uruchomienie z płyty pliku setupcor.exe. Naprawia on system. Jest to typowa instalacja, tylko nie usuwająca programów. Jeśli to nie pomoże, to polecam format całkowity.
    Mało kto siedzi jeszcze na 98SE. Teraz to raczej XP na topie, chociaż ze strony twojej drukarki to rozumiem 100%. Ja także ją posiadam, i mam Windowsa XP, przez co nie mam ponad 80% opcji oryginalnych! Chciałem zainstalować 98se na drugą partycje jako winde do drukowania, lecz zdenerwował nie tym, ze ciągle się wieszał i sprzet wgrywałem 2 godziny i 100 zwisów w tym czasie.
    Pozdrawiam.
  • #4 1202925
    jamosa
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedx. Spróbuję naprawy systemu. A tak w ogóle, to przymierzam się do postawienia WinXP i w związku z tym mam pytanie do Agentlosa: co znaczy brak tych 80%? Czy sugerujesz, że ta drukarka jest za "stara" pod WinXP?
  • REKLAMA
  • #5 1202967
    Agentlos
    Poziom 25  
    Witaj. Widzę że nie wiesz o tym, że HP olało tę drukarkę. Tutaj jest temat o niej:
    HP 710c i drukowanie na szaro. Jest to mój temat dotyczacy jej pośredio, ponieważ chciałem wydrukować cos na szaro a z tego jest lipa jak nic.
    Chodzi o to ,że nie utworzono innych sterowników jak uniwersalne do XP dla tej drukarki. Zamieszczam screena okna usługi. Porówna je sobie z twoim, i zobaczysz co XP odcina. Poza tym drukarka drukuje bezproblemowo.
    Załączniki:
    • HP DJ 710 - błąd Spool32 i problem z drukowaniem na Win98SE po infekcji okno usługi.JPG (31.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1203041
    jamosa
    Poziom 11  
    Dzięki Agentlos. Teraz wiem dużo więcej. Jest o czym myśleć i chyba mimo wszystko jednak warto postawić XPka. Ważne jest to, że nie masz problemów z drukowaniem. Jeszcze raz dzięki.
  • #7 1216710
    jamosa
    Poziom 11  
    Wracam do tematu po 4 dniach, grypa okazała się mocniejsza. Otóż zrobiłem instalację z pliku 'setupcor.exe', niestety bez rezultatu. Czy został mi tylko format? Czy może są jeszcze jakieś możliwości? Na razie nie chciał bym formatować - za dużo softu, chyba, że nie będzie innego wyjścia.
  • #8 1242621
    Agentlos
    Poziom 25  
    I jak tam? Postawiłeś system od nowa? Jak wygląda sprawa drukowania? Dobrze teraz chodzi?
  • REKLAMA
  • #9 1242760
    jamosa
    Poziom 11  
    Agentlos - fajnie, że interesujesz się tematem - dzięki. A wię formatu nie robiłem, bo jak już wspomniałem mam sporo softu. Po drugie nie jestem pewny czy po formacie będzie chodziła tak jak na początku. Wcześniej nie pisałem, ale w grudniu stawiałem winde od nowa na drugi HDD i od tamtego czasu trzeba było długo czekać na start drukarki, tak jak by były jakieś problemy z buforowaniem. Ale jak wystartowała, to drukowala normalnie. A teraz klikam na Spool32 tyle razy, aż wystartuje i jakoś się męczę. Dobrze, że nie mam tyle roboty. No i chce postawić Win.XP, ale jeszcze czekam, bo muszę przy okazji wymienić trochę hardwaru. A tak przy okazji mam pytanko, czy jest możliwość podłączenia tej drukarki przez USB? Może jest jakas przejściówka?
  • Pomocny post
    #10 1242999
    Agentlos
    Poziom 25  
    Witam. Puki co jeśli nawet setupcor.exe nie pomaga polaecał bym najnowsze sterowniki do tej drukarki. Widziałem je na stronie www.centrumxp.pl w dziale dwnload (ponoc miały pasować do XP a system je odrzuca przy instalacji). Moze po ich wgraniu przestana wyskakiwać bledy i drukowanie przestanie być uciażliwe?

Co do przejściówki to właściwie potrzebny by był konwerter LPT<=>USB. W internecie znalazłem te linki. Z niktórych wynika, ze nie pasuje do wielu drukarek....
    http://1klik.pl/sklep/Kable_i_przejsciowki/Adapter_drukarkowy_przejsciowka_USB_LPT/c54/p8170/
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42592616

Dodano po 2 [minuty]:

Dokładnie chodzi o tego linka z sterownikami do sciagnięcia:
    http://www.centrumxp.com.pl/windows/download/sterowniki/opis.php?id=163
  • #11 1243069
    jamosa
    Poziom 11  
    Przyznam się, że nie szukałem nowych sterów. Na stronie HP są z 1998, czy 99 r. i myślałem, że ich po prostu nie ma. Zaraz je ściągnę i zainstaluję. Dam znać czy pomogło, ale już nie dzisiaj :wink: Dzięki
  • #12 1252045
    jamosa
    Poziom 11  
    Agentlos, dzięki za link do sterów. Pomogły o tyle, że już nie wyskakuje komunikat ze Spool32. Nadal strasznie muli, ale to pikuś z koniecznością ciągłego klikania na komunikat żeby coś wydrukować. I przy okazji jeszcze jedno. Przed ponownym stawianiem systemu miałem Win98 i wtedy drukarka smigała normalnie. Teraz jest Win98 SE i od początku są problemy z szybkością rozpoczęcia druku. Czy tu może być przyczyna?
  • Pomocny post
    #13 1252241
    Agentlos
    Poziom 25  
    Szczeże mówiąć, nie wiem za bardzo czym może to być spowodowane. Proponuje w "właściwości drukarki" zakladka zaawansowane ustawic w opcjach buforowania opcje rozpocznij drukowanie natychmiast. Może to momoże. W moim komputerze strona jest drukowana juz w sekundę po nacisnieciu przycisku drukuj. Proponuje sprawdzić także ustawienia w BIOS , zakładka INTEGRATED PERIPHERSALS, nazywające się EPP MODE SELECT. Ustaw sobie na np. EPP 1.7 lub 1.9, a jeśli te opcje nie są dostępne to w Parallel Port Mode ustaw zamiast SPP => EPP. Bardzo często jest domyślnie ustawione na SPP. U mnie ta opcja w Windowsie XP doprowadzała do powolnego drukowania (częśto drukarka nie ukończyła drukowania i zwisiła się w połowie), a w przypadku skanera doprowadzałą go do Blue Screen Of Dead'a :-). Sprawdz te ustawienia.
    Agentlos.
  • #14 1252275
    jamosa
    Poziom 11  
    OK pobawie sie. Jeszcze raz dzięki Agentlos.
  • #15 1252310
    Agentlos
    Poziom 25  
    Jak sie z tym pobawisz to napisz o efektach. Cieszę się że mogę pomóc.
  • #16 1979625
    jamosa
    Poziom 11  
    Przepraszam, że tak późno kończę temat (chyba jakas skleroza).
    Otóż trochę przyspieszyło drukowanie bez buforowania, ale nie na tyle, żeby być zadowolonym. Teraz mam XP-ka i żadnych problemów z drukowaniem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką HP DeskJet 710 podłączoną do systemu Windows 98SE po infekcji komputera. Objawy to długie oczekiwanie na rozpoczęcie drukowania oraz wielokrotne pojawianie się błędu "Spool32 Program wykonał nieprawidłową operację i nastąpi jego zamknięcie". Próby naprawy pliku Spool32 oraz reinstalacji sterowników zakończyły się niepowodzeniem, pojawił się także błąd 29 dotyczący monitorowania sterownika HPF0013. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzenia systemu lub sterowników, a zalecane jest użycie narzędzia setupcor.exe do naprawy systemu lub całkowity format dysku. Użytkownik rozważa migrację na Windows XP, gdzie drukarka działa bez błędów, choć z ograniczonymi funkcjami ze względu na brak dedykowanych sterowników HP dla XP. Zaproponowano także instalację nowszych sterowników dostępnych na stronie centrumxp.pl, które częściowo wyeliminowały błąd Spool32, lecz problem z wolnym startem drukowania pozostał. Dodatkowo zasugerowano zmianę ustawień buforowania w właściwościach drukarki oraz konfigurację portu równoległego w BIOS (zmiana trybu z SPP na EPP) w celu poprawy szybkości drukowania. Poruszono też kwestię możliwości podłączenia drukarki przez USB za pomocą konwertera LPT-USB, jednak z zastrzeżeniem ograniczonej kompatybilności takich adapterów. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że po przejściu na Windows XP problem z drukowaniem ustąpił.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA