Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SE w810i po zalaniu nie podwietla sie wyswietlacz.

Bride 05 Feb 2008 17:41 1665 15
Suntrack
    Bride
    Level 16  
    Witam

Posiadam SE w810i zalany kąpany włącza się normalnie czyta go komputer (tzn. mozna kopiowac pliki itd) dokonałem już update'u lecz z marnym skutkiem. Wszystko było by ok gdyby nie fakt ze fonik nie ma podswietlenia lcd, co mozna zrobic??

pozdrawiam
  • Suntrack
    MiSiEk#
    Level 20  
    Najpierw sprawdź przejśćcia z gniazda do przetwornicy dc/dc, jeżeli są ok to wymieniasz przetwornice i cewke i musi śmigać
  • Helpful post
    MiSiEk#
    Level 20  
    No przecież mówiłem że przetwornica do wymiany. Schematy są na forum, ściągnij go sobie znajdź tor ścieżek z LCD do przetwornicy i sprawdź czy jest przejście jeżeli jest to do wymiany jest przetwornica i ewentualnie cewka zaznczona na skrawku schematu. Jeżeli zaś nie ma przejścia bedziesz musisaił zrobić obejścia.
    Co do samego układu to LM3501, wygogluj sobie pdf'a i sprawdzisz pin oraz prawidłowe napięcia...
    Attachments:
  • Suntrack
    apap
    Level 21  
    Może zacznij jednak od podstawienia pewnego wyświetlacza, przecież ten LCD podobnie jak reszta otrzymał dawkę płynu, bardzo często elektrokorozja uszkadza w zespole LCD samo gniazdo lub ścieżki
    Fyszo
    Level 37  
    Bride wrote:
    ...na złączu do lcd jest napiecie...

Bride wrote:
    ale ta płyta była testowana z innym wyswietlaczem juz :(

Albo jedno albo drugie. Jak jest napięcie 9-12V na lcd to nie ma bata - lcd do wymiany.
    Bride
    Level 16  
    nie sprawdzalem jakie jest napiecie ale wychodzi \. A po drugie to ze jest napiecie nie musi oznaczac chyba ze musi byc obraz. i Jeszcze jedno czasem sie tylko podswietli klawiatura a po chwili gasnie to przy wlaczaniu tak jest wiec to raczej nie okran jest do wymiany tylko to na płycie głównej jest coś
    BlueStar
    User under supervision
    To co ty masz w końcu uszkodzone ? nie masz podświetlenia czy tresci na lcd ?
    Fyszo
    Level 37  
    Nie ma podświetlenia, ale wymienił lcd zeby sprawdzic, wczesniej pomierzył napiecia i twierdzi ze jest napięcie. Także ja sam nie wiem.
    Bride
    Level 16  
    treśc na ekranie jest (ale czasem jej i nie ma) a niekiedy (ale rzadko) podswietli się ekran a i podswietlenie klawiatury sie zapali na chwile przy włączaniu i szybko gasnie ;/ potem sie juz nie podswietlaja mami ze klikam w nie itd obstawiam ze to plyta głowna a jest jakis program do zmiany kontrastu ekranu??
    taranek
    Level 18  
    Bride wrote:
    podswietlenie klawiatury sie zapali na chwile przy włączaniu i szybko gasnie

dla mnie to normalne przecież jest czujnik światła